Передплата 2024 «Добрий господар»

«Я просто виконував свою роботу»

Як провідник повернув забудькуватій пасажирці гаманець, набитий «зеленими»

Літо — сезон відпусток. Чимало пасажирів, окрилені ейфорією, забувають про все на світі! Не секрет, що дехто любить хильнути зайвого у дорозі. Чого тільки не залишають подорожуючі у вагонах поїздів: студентські квитки, паспорти, рюкзаки, ноутбуки... Часто гублять у купе й дитячі іграшки. А одного разу у поїзді залишили ... вставну щелепу. Сміх та й годі! Щось з особистих речей вдається повернути власникам, щось лежить «мертвим» вантажем на вокзалі. Та історія, яка трапилася із провідником поїзда Львів-Краків Миколою Кінашем, як кажуть, свідчить, що не все так погано у нашому домі... Ось як все починалося.

«Я захоплююся провід­ником поїзда Львів-Краків, який працював у першому вагоні у ніч з 20.05 на 21.05. Ми з чоловіком примудрилися по приїзді в Польщу у вагоні, у постільній білизні, залишити гаманець, наповнений «зеленими» купюрами, які зібрали на наш відпочинок — це було практично все, що у нас було, — таке повідомлення у «Фейсбуці» написала Ольга Матковська. — Коли провідник знайшов гаманець, він бігав і шукав нас по багаторівневому вокзалу Кракова. І таки знайшов та віддав загублене... Сказав тільки: «Ну, то як ви так? Хіба так можна!», і весь в милі побіг далі. Ми не встигли навіть слово сказати, віддячити йому... У нас був справжній шок! Ось які люди живуть в Україні! Дорогий та вельмишановний провідник 1-го вагона поїзда Львів-Краків! Величезне вам дякую за такий людський та добрий вчинок». Реакція дописувачів не забарилася: хтось писав, що подружжю просто пощастило, бо так буває не завжди. Інші надіються, що історій з позитивним фіналом є значно більше…

Пані Ольга зі своєю Луїзою.
Пані Ольга зі своєю Луїзою.

Я зателефонувала у прес-службу Львівської залізниці. Юлія Грабова бачила це повідомлення у соцмережах і вже знайшла чоловіка, який повернув пасажирам-забудькам гаманець з грошима. Це Микола Кінаш — провідник славнозвісного поїзда. Працює на залізниці 22 роки. Одружений. У нього — донька і син. Син, до речі, також майбутній залізничник. Пан Микола — надзвичайно позитивна людина. «Пасажири частенько забувають у вагоні свої речі чи документи, — розповів пан Микола. — Зазвичай люди спохоплюються швидко і повертаються по забуте відразу чи на наступний день, якщо знають, який курс поїзда. Буває, що залишена річ подорожує з нами довше. Якщо ніхто не приходить по неї, здаємо її начальникові поїзда, а він — у камеру забутих речей на вокзалі».

Випадок з пані Ольгою був особливим. Микола Володимирович побіг шукати жінку по вокзалу у Кракові лише тому, що добре запам’ятав… ляльку, яку жінка везла з собою і всю дорогу не випускала з рук! «Я почав збирати білизну відразу після того, як пасажири покинули вагон, — зазначив залізничник. — Ми стоїмо у Кракові недовго, там нас перечіпляють і вагони роз’їжджаються на Вроцлав і Варшаву. Коли посеред білизни я побачив гаманець, згадав, що тут їхала жінка з лялькою, і вирішив спробувати її знайти. У мене було якихось 10-15 хвилин до відправлення. Радий, що все вийшло так добре і відпустка цих людей не затьмарилася втратою грошей». Сама Ольга Матковська розповіла: «Ми їхали в Краків святкувати мій день народження, і в день поїздки чоловік подарував мені колекційну ляльку. Вона не дорога, але рідкісна, таких лялечок у світі 1500 штук, зроблена у Новій Зеландії знаменитим майстром. Донна Луїза дуже схожа на маленьку дівчинку. Ну як її можна було закинути у валізу?». А ось пан Микола, коли кореспондент «ВЗ» зацікавилася його вчинком, увесь час скромно повторював: «Не робіть з мене зірку. Я просто виконував свою роботу!». Думаю, керівництво має відреагувати і «виписати» чесному провідникові заслужену премію!

А тим часом…

Прокуратура Києва скерувала до суду обвинувальний акт стосовно співробітника патрульної поліції, який під час огляду автомобіля вкрав 17 тисяч доларів. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Києва. Нагадаємо, інспектор роти одного з батальйонів патрульної поліції Нацполіції проводив огляд автомобіля, який потрапив у ДТП. Скориставшись безпорадним станом водія, правоохоронець викрав з салону автомобіля 17 тисяч доларів.

Фото прес-служби Львівської залізниці

Схожі новини