Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Добряче налякала митників. Тепер самі пропонують камери спостереження»

Розмова з новим гендиректором Міжнародного аеропорту «Львів» Тетяною Романовською.

Старий термінал львівського аеропорту відремонтують - для обслуговування VIP-пасажирів. Біля летовища постане сучасний готель. Авіакомпанії отримають суттєву знижку - як заохочення до нових авіарейсів у літній сезон. А підприємці, які роками орендують у новому терміналі комерційні площі, можуть сподіватися на зниження плати. Це не весь перелік реформ, які пропонує новий гендиректор Міжнародного аеропорту “Львів” імені Данила Галицького Тетяна Романовська (на фото).

- Пані Тетяно, у якому стані отримали державне підприємство?

- У доволі доброму. Щоправда, деякі структурні підрозділи потребують серйозних змін. Займаюся кризовим менеджментом. Маю багато роботи щодо оптимізації підприємства, зокрема штату. Маю визначити ефективність кожного з працівників. За станом на сьогодні у ДП аеропорт “Львів” працює 862 особи, середня зарплата — 4 700 грн. Плануємо підвищити оплату праці. Це залежатиме від кількості літніх авіаперевезень. Рішення щодо зарплати прийму після того, як побачу стабільність роботи з авіакомпаніями. Не планую скорочувати працівників. Ставку роблю на ефективність роботи підприємства.

- Навіщо вам ця посада? Пішли в аеропорт заради високої зарплати?

- На місяць заробляю близько 19 тисяч гривень. Але моя мотивація — працювати у себе вдома. Свого часу працювала у львівському аеропорту начальником аеровокзального комплексу. Після приходу до керівництва Романа Гонтарева мою посаду скоротили. Хоча до моєї роботи зауважень ні в кого не було. Обслуговування Євро-2012 було на моїх плечах. Останні три роки працювала за кордоном — у Сочі та в Африці. У Росії працювала в організаційному комітеті Олімпійських ігор, у департаменті транспорту була відповідальною за обслуговування клієнтів в аеропорту Сочі. Мені пропонували там залишитися. В Африці працювала у Танзанії - менеджером з розвитку авіаційного бізнесу.

- Кар’єра у Росії не викликала запитань у представників конкурсного комітету, які шукали кризового менеджера для львівського аеропорту?

- Застережень у комісії не було. Розуміли, що поїхала у Сочі застосовувати свій досвід, заробляти на життя, а не займатися політикою. Після повернення з Сочі просилася на роботу у львівський аеропорт. Мене не взяли.

- Уже проводили «розбір польотів» між митниками та прикордонниками, яких час від часу ловлять на хабарах?

- «Розбір польотів» зробила в перший день на посаді гендиректора. Перед моїм призначенням був прикрий інцидент із затриманням на хабарі. Після цього ці служби почали показувати новому керівникові, як добре працюють. Встановлюємо відеокамери у важкодоступних місцях, де їх раніше не було. Прикордонна служба згадала, як під час Євро-2012 діяла спрощена процедура обслуговування пасажирів. Повернулися до цієї практики.

- Яка доля готелю “Тустань”, що поруч з аеропортом?

- Цей готель тривалий час не працює. Об’єкт перебуває у державній власності, на балансі аеропорту. Був збитковим. Кожен аеропорт мусить мати готель. Планую відродити його. Оціню усі пропозиції цього проекту: звести новий готель чи відновити роботу існуючого? Буде оголошено тендер.

- Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський заявив, що новий термінал летовища можуть віддати в концесію, - якщо з’явиться інвестор, який гарантуватиме завантаження.

- У світі термінали аеропортів або приватні, або в концесії. Приватна власність є більш ефективною, ніж державна. Не обов’язково при цьому вартість послуг з авіаперевезень зросте. Доки новий термінал аеропорту не працює на повну потужність, доти не вважаю за потрібне передавати його у концесію. Якщо заповненість терміналу буде на рівні 90%, тоді, можливо, таке питання буде актуальне. Влітку термінал завантажений на 30-40%, сьогодні — на 20%. Це дуже мало!

- А що буде зі старим терміналом?

- Він працює, його включено у межі пункту пропуску пасажирів. Проведемо реконструкцію VIP-залу старого терміналу. Пасажири готові платити гроші за швидкість обслуговування, а не тільки за те, що вони комфортно пройшли процес.

- На які потреби аеропорту виділять з державної скарбниці 160 мільйонів гривень?

- Загальна сума — близько 230 мільйонів гривень з необхідних 300 мільйонів. На завершення об’єктів злітної смуги дадуть 157 мільйонів гривень, решту - на закінчення робіт у новому терміналі. Гроші виділяють не нам, а для Національного агентства підготовки до Євро-2012. Ця агенція існуватиме доти, доки усі об’єкти не здадуть в експлуатацію. Роботи на об’єктах аеропорту треба завершувати якнайшвидше - немає куди далі затягувати. Щотижня зустрічаюся з підрядниками робіт.

- Яких нових авіарейсів можна очікувати у літній відпочинковий сезон?

- Пропонуємо авіакомпаніям знижки на авіаперевезення (для нових маршрутів). На міжнародні рейси — 70% знижки на чотири ставки аеропортових зборів (пасажирський збір, зліт-посадка, авіаційна безпека, стоянка), для внутрішніх — 80%. Таке положення було і до мого приходу. Але його, вочевидь, не поспішали пропонувати...

Влітку буде популярним італійський напрямок (Болонья, Рим). Працюємо з авіакомпанією МАУ щодо поновлення рейсів до Неаполя. Ведемо перемовини з лоу-костом “Візз Ейр”, який через кризу пішов зі Львова. Сподіваюся, повернуться до своїх попередніх маршрутів до Дортмунда, Мілана, Венеції. Також є перемовини щодо рейсів зі Львова до Мінська, до країн Балтії (Риги або Таллінна). Влітку можна буде полетіти до турецької Антальї, у Єгипет, Болгарію, Хорватію, Грецію. Авіакомпанія “Роза вітрів”, яка мала чартери в ці напрямки, теж очікує від нас знижок.

- Розкажіть про себе.

- Я незаміжня. Зараз усе моє особисте життя займає робота. Жертвую собою заради роботи... Хобі - захоплююся катанням на лижах, відпочинком на морі та океані. Мрію поєднати наш аеропорт з Дубаї, африканським континентом, Азією, Канадою, Америкою прямими рейсами. Хочу, щоб якнайбільше львів’ян побачило світ, заплативши найнижчу ціну.

Фото зі сайту Вголос