Передплата 2024 «Добрий господар»

Новий рік по-азербайджанськи

Як аксакали з друзями Новруз святкували.

Попри те, що Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня “Міжнародним днем Новруза”, у світі його святкують не лише у день весняного рівнодення, а три дні поспіль. А дехто, зберігаючи усі традиції святкування, переносить настання Нового року за сонячним літочисленням на день наперед. Як це організував і провів Об’єднаний конгрес азербайджанців України у Львівській області.

Новруз — одне з найстаріших національних свят людства. Його відзначають у багатьох країнах Західної і Центральної Азії, на Кавказі. Голова Конгресу азербайджанців України у Львівській області Теймур Мамедов страшенно хвилювався. Мало того, що треба було вирішити усі організаційні питання, то ще й сесія в університеті внутрішніх справ, де навчається пан Теймур, випала саме на ці дні. Але у нього є серйозна підмога, яка багато питань “взяла” на себе, — Уповноважений представник у Західному регіоні Асамблеї національностей України Наталія Мамедова, дружина пана Теймура. А їм допомагали члени правління Конгресу.

- Азербайджанська громада вирішила відсвяткувати Новруз у Львові і запросити представників інших національностей, щоб показати звичаї і традиції, - сказав журналісту “ВЗ” Теймур Мамедов.

Майбутній аксакал – трирічний Ільвін.
Майбутній аксакал – трирічний Ільвін.

Зміст свята — урочиста зустріч весни. За два тижні перед Новрузом на тарілках висівають пшеницю. До свята зелені паростки мають вирости на 10-15 сантиметрів і стати окрасою столу, символом народження нового життя, Нового року. На столах на величезних тарілках стояли пророслі зелені паростки пшениці, а навколо насипано багато солодощів — пахлава, печиво з горіховою начинкою (шекербура), цукерки, шор гогал (булочки) і... крашанки (на фото посереди­ні). Подавали традиційні азербайджанські смаколики — солодкий плов і м’ясо, тушковане з родзинками, курагою і чорносливом. А ще було багато фруктів. Усього має бути вдосталь, щоб рік був щедрим на врожай.

Новруз не обмежується застіллям. У цей день прийнято вітати одне одного і дарувати подарунки. Привітати азербайджанців приїхали народний артист України Гурбан Аббасов і солістка Національної опери Олена Кулдуркаєва, з Івано-Франківщини — Степан Гіга з донькою Квітославою та співаком і композитором Ярославом Борутою. Ноги самі просилися до танцю під віртуоз­ну гру композитора і скрипаля Олега Кульчицького. А вже після запальних танців національного ансамблю пісні і танцю “Азербайджан” аксакали та молодь, ставши в коло, показали майстер-клас національних азербайджанських “коломийок”.

Святкування Новруза нагадує наше свято Івана Купала, коли пізно ввечері усі стрибають через вогонь. За народним повір’ям, стрибають через вогонь, щоб очистити душу і тіло, а також для зцілення. Вважається, що все найгірше має згоріти у полум’ї цього багаття.

Фото автора

Схожі новини