Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Я зціпив зуби, розвернув Віку і поїхав геть...»

 У Львові новий скандал: дівчину на візку «швейцар» не впустив до концептуального ресторану «Криївка». За це поплатився роботою...

Не встиг у Львові відгриміти скандал із хлопцем з ДЦП Романом Кисляком, якого виперли з дорогого ресторану в центрі Львова, як “відзначилася” “Криївка”. Дівчину в інвалідному візку, Вікторію Костенко з Києва, не впустили до концептуального ресторану, який знають в усьому світі. Про це розповів журналіст Руслан Горовий.

«У мене ніколи не було ілюзій з приводу стосунків між державою та інвалідами. Держава робить мінімум, аби не виглядати вишкварком, і все. Знаю це добре, бо сам інвалід з дитинства, - написав у соцмережах Руслан. - Наші міста не пристосовані для інвалідів, особливо для тих, хто пересувається на візку. І що особливо гидко — більшість «візочників» вже давно махнули на це рукою. Не можеш видертися на бордюр? Ну, буває. Не влазить виданий державою візок у ліфт? Ну, таке діло. Не можеш зайти в магазин чи кафе? А чого ти туди взагалі поперся? Був на вихідних з друзями у Львові і зіткнувся з іншою бідою. Нас не пустили в “Криївку”.

За словами Руслана, дядько з автоматом відчинив двері, прокричав «гасло», і раптом побачив перед собою компанію і людину на візку.

Далі суть розмови.

- Так, а ви куди?

- До вас.

- Так ви ж не зможете?

- Та як не зможем? Зможем. Шось придумаємо.

- В нас вниз ступєньки.

- Ну дайте ми ось до вас в передбанник зайдемо і глянемо що до чого?

- Та ніколи мені тут, мені людей розсажувать треба!

“Бійки не сталося тільки тому, що Віка, яка була на візочку, мене попросила. Я зціпив зуби і, розвернувши її, поїхав геть, - каже Руслан. - У нас був лише один вечір, і псувати собі настрій ніхто не хотів. Хоча я особисто більше туди не ходок… В усіх адекватних країнах, де я побував, ставлення до людей з обмеженими можливостями інше. І завезуть, і допоможуть. Тим більше, що ми не милостиню просити прийшли, а гроші витрачати...”.

Цього разу реакція ресторанного закладу була іншою (у випадку з Романом Кисляком ресторан у коментарях журналісту “ВЗ” відмовив). “Ми перевірили інформацію про те, що концептуаліст нашої ресторації “Криївка” не допоміг людині у візку потрапити до закладу, - написав у “Фейсбуці” один з співвласників “Криївки” Андрій Худо. - Ми переглянули записи відеокамер, поспілкувалися з Русланом та нашими працівниками, аби прийняти виважене рішення. На жаль, випадок, описаний Русланом Горовим, підтвердився. Усвідомлюємо, що повелись жорстоко, і сповна відчуваємо провину за цей негідний вчинок. Відповідальність за цей інцидент лежить не тільки на одній конкретній людині, але й на усій команді”.

“Місяць тому ми розпочали перевірку закладів нашої мережі на доступність, а також напрацювали варіанти їх облаштування для людей з особливими потребами, і 8 червня прозвітуємо про зроблену роботу у всій нашій мережі. Оскільки поведінка працівника “Криївки” суперечить цінностям нашої компанії, прийнято рішення про його звільнення. Ще раз просимо вибачення у Руслана Горового та його подруги за цю ситуацію!” - додав Андрій Худо.

Скандал у “Криївці” закрутився як снігова грудка. Невже і цього разу власники і працівники закладів громадського харчування не почують людей? “Буду відвертим: я не думав, що мій пост про інцидент у Львові викличе таку реакцію, - зізнався Руслан Горовий. - Те, що «Львів скурвився», - неправда. Львів прекрасний. За кілька постів до посту про «Криївку» була “дяка” львівському готелю “Волтер”, який нас приймав, годував і не взяв грошей”.

“Так, у “Криївці” сталося те, що сталося. Однак я певен, що таке сталося б у 80% закладів по всій Україні, а не лише у Львові, - веде далі Руслан. - “Криївка” просто «попала». Сестра Віки там була, розповідала їй, і ми вирішили зайти, бо це візитка Львова. Ми могли спуститися сходами, бо Віка ходить, повільно, їй важкувато, однак ходить. Ми були в інших закладах у Львові, і все було добре. І по Олеському замку ходили, і в пивнуху підвальну в Рівному. Так, керівництво “Криївки” вибачилося. Це прекрасно! Люди вміють тримати удар...”.

Схожі новини