Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Енергетики закликають дотримуватися правил безпеки у зоні діючих високовольтних ліній

Населення часто забуває правила безпеки у зоні діючих високовольтних ліній, чим може спричинити аварійні ситуації та ризикує власним життям. 

У західному регіоні експлуатацію магістральних електромереж, у тому числі високовольтних ліній електропередачі класом напруги 220-750 кВ, здійснює Західна електроенергетична система, яка є відокремленим підрозділом державного підприємства «НЕК «Укренерго». Загальна протяжність повітряних ліній Західної ЕС становить 3678,91 км.

Відповідно до вимог Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 року №209, визначені охоронні зони ліній електропередачі, які встановлюються уздовж повітряних ліній у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки від крайніх проводів. Залежно від класу напруги віддаль від крайнього проводу становить 25 м — для повітряної лінії 220 кВ, 30 м — для 330 кВ і 40 м — для 750 кВ. З метою захисту повітряних ліній електропередачі та захисту населення від нещасних випадків в охоронних зонах забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж та спричинити їх пошкодження. Зокрема, забороняється розпалювати вогнища, спалювати сміття, солому та інші горючі матеріали, влаштовувати будь-які звалища, у тому числі складати добрива, дрова, скиртувати солому, — що теж може стати причиною пожежі. Заборонено також будувати житлові, громадські, дачні будівлі, садити високорослі дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок. Недопустимо кидати чи наближати до проводів повітряних ліній будь-які сторонні предмети, запускати повітряних зміїв, а також перебувати поблизу ліній електропередачі під час грози.

Крім того, категорично забороняється розукомплектовувати металеві опори. Окрім загрози життю, такі дії можуть спричинити падіння цих опор, а отже, автоматичне відключення всієї лінії. І, як наслідок, — загроза виходу з ладу дорогого високовольтного обладнання та апаратури, аварійні режими роботи, перебої в енергопостачанні або ж знеструмлення знач­ної кількості споживачів.

Необхідно знати, що смертельно небезпечно не лише доторкатися, а й підходити ближче, ніж на 8 метрів до обірваного дроту повітряної лінії, який лежить на землі або звисає з опори. Якщо ж людина перебуває на відстані менше 8 метрів від місця дотику обірваного проводу до землі, то із зони розтікання струму необхідно виходити дуже маленькими кроками, переміщуючи ступні ніг по землі і не відриваючи їх одна від одної.

Тому енергетики Західної ЕС закликають населення завжди дотримуватися правил безпеки та бути максимально обережними у зоні діючих ліній електропередачі. Пам’ятаймо, що недотримання цих доволі простих правил може не лише додати зайвої роботи енергетикам, спричинивши аварійні ситуації, а й позбавити найціннішого — життя.

Схожі новини