Передплата 2024 ВЗ

Коломійцев не хоче працювати у «клубі за інтересами»

Тим часом управління культури ЛМР подало апеляцію на судове рішення, яке поновило Коломійцева на посаді художнього керівника театру ім. Лесі Українки.

Театральний режисер Олексій Коломійцев повертається до Львова. “Гарантую, львівський глядач наступного року побачить добре знайомі постановки, а також прем’єри Театру Олексія Коломійцева. До зустрічі у глядацькому залі!” - заявив режисер Олексій Коломійцев на прес-конференції у Центрі політичного прогнозування газети “Високий Замок”. Режисер зберігає інтригу і не повідомив, чи відбудуться ці постановки на сцені театру ім. Лесі Українки, чи деінде. Нагадаємо, днями Галицький райсуд м. Львова визнав правомірними підсумки конкурсу на посаду художнього керівника Львівського драматичного театру ім. Лесі Українки, у якому переміг Коломійцев.

Режисер каже, наразі сам шукає відповідь на запитання “А що далі?”. Адже нинішній директор театру видав наказ заборонити Коломійцеву вхід у цю комунальну установу. “Тішуся, що врешті-решт я знову опинився у чесному, прозорому та демократичному суспільстві, де на суді з мене зняли всі обвинувачення та відновили мене на посаді, - сказав режисер. - Але на сьогодні не розумію, куди я маю повернутися. Можу бути художнім керівником театру, а не клубу за інтересами або будинку культури (саме ці установи зараз нагадує драмтеатр ім. Лесі Українки. - Авт.). Адже час, коли я не працюю, не ставлю виставу, для мене — втрачений час. Я не можу просто так сидіти з 9-ї до 18-ї в театрі і нічого не робити”.

Протягом року, що пропрацював директором театру ім. Лесі Українки, Коломійцев перетворив його із загумінкового на популярний заклад, у каси театру регулярно почали вишиковуватися черги за квитками. Після гучного скандалу, який завершився вигнанням з театру, режисер переїхав в Одесу, де створив авторський «Театр Олексія Коломійцева». В Одесу зі Львова з ним поїхало дев’ятеро акторів, потім трупа збільшилася до 15 акторів, які приїхали з різних куточків України. Театр відкрив сезон виставою “DIVKA”, зараз відновлює усі львівські постановки, репетирує оперу “Марія Стюарт”.

Коли верстався номер, “ВЗ” стало відомо, що у четвер, 10 грудня, управління культури подало апеляцію на рішення Галицького райсуду. Про це розповіла в. о. начальника управління культури Львівської міської ради Богдана Брилинська. “На даний момент говорити про поновлення Коломійцева на посаді не можемо, бо ще триває судовий процес, - сказала чиновниця. - Крім того, існує ще один судовий процес, де управління культури є третьою стороною. Позов ініціював ще один учасник конкурсного відбору на посаду художнього керівника театру. Він позивається до театру на нелегітимне проведення конкурсу”.