Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що Бог поєднав – то Церква не розлучить?

Ватикан спростив процедуру анулювання шлюбу. Але розлучень і далі не даватимуть

Ватикан зважився на революційну реформу. З 8 грудня Церква буде анулювати шлюби своїх вірян за спрощеною процедурою.

Справи розглядатимуться кілька місяців, а не два роки і довше, як було до цього. Якщо до суду звернуться обидві сторони і нададуть серйозні докази, що їхній шлюб був недійсний, підтверджувати вердикт у трибуналі другої інстанції не доведеться — достатньо буде одного рішення суду (при цьому і надалі залишатиметься можливість подати апеляцію). Судовий процес вестимуть виключно єпископи місцевих єпархій — не треба буде їхати до Риму. На юридичні процедури передбачені мінімальні витрати — раніше чимало католиків не брали церковного розлучення головним чином через брак коштів. Також Католицька церква дозволила швидше визнавати подружжя недійсним, якщо укладенню шлюбу передувала незапланована вагітність.

Нововведення стосуються як вірних Римо-католицької церкви, так і католиків східного обряду. Зміни до кодексу канонічного права Ватикан ухвалив із намірами “пришвидшити процеси”, а не сприяти “знеціненню шлюбу”. “У такий спосіб дбаємо про спасіння душ”, — пояснив Папа Римський Франциск. Після розпаду сім’ї багато вірян живуть у невизначеному статусі зі своїми новими партнерами. Вони би охоче взяли церковний шлюб, але їх відлякує перспектива затяжних та затратних судових процесів. Католицька церква не визнає розлучень — шлюб укладається навічно. Для того, щоб розлучитися, подружжя повинно анулювати шлюб, довівши, що він був недійсним від самого початку (тобто не відповідав церковним канонам). Якщо шлюб не анульований, а людина одружилася вдруге, Церква вважає її перелюбником і не допускає, зокрема, до Таїнства при­частя.

“Рішення Папи стосується процедури визнання шлюбу недійсним, а не розлучень, — наголошує єпископ-помічник Кам’янець-Подільської дієцезії Римо-католицької церкви Радослав Змітрович. — По суті, мало що змінюється. Церква як не давала розлучень, так і далі не буде давати. Треба розуміти, що шлюб — це Таїнство, і воно є нерозривним. Шлюб можна тільки анулювати, якщо для цього є вагомі підстави. Завданням суду, як і раніше, буде розпізнати правду: був шлюб чи ні, чи існували якісь перешкоди, які не до кінця були усвідомлені священиком або нареченими. Не думаю, що таких випадків, коли шлюб анулюватимуть, буде багато. Перед укладанням Таїнства подружжя, священик проводить катехизацію, розповідає про можливі перешкоди, запитує пару, чи свідомо і добровільно та бере шлюб. Священик не має права благословляти шлюб, якщо має підозру, що він не буде дійсним. Якщо шлюб справді був, то вже нічого не можна змінити. Якщо чоловік і жінка хочуть залишатися вірними Богу, мусять з цим змиритися. Не можуть творити новий зв’язок”.

Реформі передували запеклі дискусії, які тривали кілька останніх років. Спеціальна комісія зважувала всі “за” та “проти” спрощення процедури анулювання шлюбу. Окремі релігіє­знавці припускають, що своїм рішенням Понтифік спробував послабити напруження між консерваторами і прогресистами. Перші категорично проти будь-якого перегляду доктрини. Другі — готові йти на компроміси задля зближення Церкви з модернізованим світським суспільством...

А тим часом...

Папа Римський Франциск дозволив католицьким священикам відпускати жінкам гріх дітовбивства (абортів). “Іноді у жінок немає іншого вибору, — заявив Понтифік. — Зустрічав багатьох, які все життя несуть у своєму серці шрам від цього болючого рішення”.

Втім, дозвіл на прощення — тимчасовий. Буде діяти з 8 грудня 2015-го по 26 листопада 2016 р., на час святкування Ювілейного року. У цей час Церква допускає особливе відпущення гріхів.

За традицією, Ювілейний рік відзначається кожні 25 років, але понтифікам дозволяється оголошувати ювілейні роки поза встановленим порядком. Востаннє Ювілейний рік оголошував у 2000 Папа Римський Іван Павло ІІ.

Схожі новини