Передплата 2024 «Добра кухня»

«Щоб отримати ці кошти, потрібно пройти сім кіл пекла»

Викладачі шкіл відмовляються від участі у програмі «Успішний вчитель», бо вважають процедуру принизливою

На сесії Львівської міської ради затвердили нову програму “Успішний учитель”. Сто педагогів Львова матимуть можливість отримати 25 тисяч грн., якщо доведуть, що є професіоналами, авторитетними лідерами, які вміють навчати дітей та працювати у команді.

Вчителі не у захваті від цієї ідеї. Мовляв, щоб отримати ці гроші, треба принижуватися перед різними комісіями і доводити, що ти фахівець своєї справи. Тому відмовляються брати участь у цьому конкурсі...

“Комусь одному дістанеться 25 тисяч, а інші що, гірші? - запитує вчителька української мови. - У нашому колективі хіба що всі перегризуться під час вибору кращого педагога. Так можна нажити собі ворогів. Навіщо це потрібно?”.

“Ще влітку у школі почали говорити, що у Львові складуть рейтинг вчителів, - розповідає журналісту “ВЗ” голова батьківського комітету пані Олена. - Оцінку вчителю ставитимуть, зокрема, діти. Щоправда, вчителі заклопотані іншими питаннями: як нагодувати школярів з малозабезпечених сімей (для них оформляють спеціальні талони), відсутністю нових книжок, на які курси краще піти, щоб від них була користь. За якою процедурою вчителі проходитимуть тести, щоб отримати вищу зарплату”.

У Львівській гуманітарній гімназії ім.О.Степанів про програму “Успішний учитель” знають. Однак цим питанням не займалися. Директор гімназії Лариса Василишин каже, учителі сприйняли це повідомлення без емоцій. “Не вірять, що можуть отримати такі гроші?” - питаю. “Певна недовіра є...” - відповідає директор.

Керівництво школи поінформоване про умови, за якими обиратимуть найкращих вчителів. Спершу це питання треба винести на батьківську та педагогічну ради. Тоді стане відомо, хто заслуговує на визнання. Однак будь-якої активності ніхто не виявляє. “Можливо, краще ці кошти виділити для навчального закладу, - каже пані Василишин. - Школі бракує елементарного: туалетного паперу, мила... Усі розуміють, в країні йде війна, а тут раптом хтось вистрибнув — взяв ці гроші. Купив ноутбук, і все. Це якось неетично”. Пані директор переконана: вчителю важко стати успішним без участі колективу школи...

Вчителька німецької мови Богдана Козак каже, це питання з колегами обговорювали. Багато вчителів задумалися, можливо, варто спробувати. У їхній школі є хороші вчителі, які заслуговують на відзнаку. А ось вчителька англійської мови Галина Строгуш вважає недоцільним таке використання коштів. Ці гроші, на її думку, краще віддати на школу.

Директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна каже, програма розрахована на два етапи: проводиться відбір у навчальному закладі, а згодом комісія у міській раді затверджуватиме претендентів. Склад комісії ще не узгоджений (коли це питання вирішать, членів комісії оприлюднять у соцмережах). “Учитель має підготувати презентацію своєї роботи, - каже пані Слічна. - Успішний вчитель той, хто уміє працювати з дітьми та в команді. Який використовує сучасні методики у навчанні, організовує роботу у позаурочний час, під час канікул...”.

“Щоб отримати ці кошти, потрібно пройти сім кіл пекла. Деякі вчителі уже відмовляються брати участь у цій програмі. Для них це певне приниження — доводити свою фаховість”, - апелюю до чиновниці. “Якщо людина має певні досягнення, то чому про це не можна поговорити? Вперше про таке чую. Вчителі, навпаки, задоволені, нарешті їхня праця буде оцінена. Будемо відверті, вчителі по-різному працюють. Один справді є успішним, творчим, лідером у колективі, а отримує заробітну плату точнісінько таку саму, як інші, які є заробітчанами у школі: прийшов, відчитав урок і пішов”.

За словами пані Слічної, наразі ніхто з вчителів не подав документів до управління освіти.

Схожі новини