Передплата 2024 «Добрий господар»

Як розпізнати корисні та шкідливі харчові «єшки»?

У цьому шестикласникам допоможе проект «Навігатор по етикетках»

Із жовтня у школах Львова впроваджується інноваційний курс унікального в Україні проекту — “Навігатор по етикетках”. Під час навчальної програми з основ здоров’я шестикласники вчитимуть, як розпізнати корисний продукт за етикеткою. Вчителів та школярів забезпечать безкоштовними ілюстрованими посібниками, де в доступній формі буде “розжовано”, що входить до складу продукту, які харчові добавки корисні, а від яких треба відмовитися. У робочому зошиті будуть не лише поради зі здорового харчування, а й вправи на логіку, розвиток. Учням, зокрема, пропонуватимуть створити власний дизайн етикетки продукту, виділивши основну та другорядну інформацію для споживача.

Ініціатори проекту “Навігатор по етикетках” — фахівці групи компаній “Євротек”. Вони розробили новинку спільно з вчителями Львова, експертами навчально-методичного центру. Навчальну новацію підтримали управління освіти Львівської міської ради, міський голова Львова Андрій Садовий. Підписано наказ управління освіти мерії, який передбачає впровадження у навчально-виховний процес нового освітнього проекту. Розсекретити склад харчових продуктів погодилися з десяток відомих українських виробників, серед яких — ТМ “Олейна”, Greenfield, “Молокія”, ПрАТ “Тернопільський молокозавод”, ПАТ “Концерн Хлібпром”. Менеджер зі зв’язків з громадськістю ГК “Євротек” Олена Обухівська наголосила: “Не усі виробники погодилися взяти участь у проекті, щоб розповісти про технологію виробництва, контроль якості, інформацію на етикетках. У проекті взяли участь найбільш соціально відповідальні виробники”.

Як розповіла “ВЗ” начальник відділу маркетингу ГК “Євротек” Олександра Ладна, зараз чимало споживачів не надто прискіпливо вивчають те, що написано на етикетках продукту. “Кілька років тому в нашій країні зародилося таке поняття, як “єшки” (харчові добавки), — каже вона. — Усі знають, що це щось страшне, не корисне для здоров’я. Мовляв, їх треба уникати. Але є і корисні “єшки”. Хочемо, щоб діти знали, що можна їсти, а що — ні. У робочому зошиті школяра буде детально описано складники їжі, яку ми щодня купуємо у супермаркетах. Для вивчення подано інформацію про усі продукти харчування, крім алкоголю та цигарок. Хочемо, щоб діти уважно читали і розуміли інформацію про продукт. Наші діти їдять ковбасу, сардельки, напівфабрикати. Важливо знати, як обрати якісні”.

Олександра Ладна впевнена, що завдяки цьому проекту українська нація буде здоровішою. Тренд здорового харчування до нас прийшов з Європи. Якщо пілотний проект приживеться у Львові, його поступово реалізовуватимуть в інших містах України.

Заступник гендиректора ГК “Євротек” Ігор Новоставський сказав на прес-конференції, що проект “Навігатор по етикетках” допоможе покупцям (і школярам, і їхнім батькам) купувати потрібні товари за вигідними цінами. “Ми зробили корисну річ — привернули увагу вчителів та учнів до проблеми здоров’я, вибору корисних продуктів. Тепер учні самі можуть складати перелік покупок та обирати у магазинах найкраще”.

Вчитель СШ №15 м. Львова Анна Граб розповіла “ВЗ”, що тепер учні звертатимуть увагу не лише на термін зберігання продукту, а й на складники. Також це допоможе їхнім батькам, які, можливо, досі не звертали уваги на те, чим начинений продукт. “Як класний керівник скажу, що здоров’я учнів трохи слабке — половина класу займається фізкультурою у спецгрупі”, — підсумувала вчитель.