Передплата 2024 «Добрий господар»

Ото напасть на українські сади!

Ненажерливі метелики можуть позбавити нас яблук, груш, слив, винограду, горіхів

Жителі північної і центральної частин України можуть позбутися власних садів. На фруктові насадження занадився небезпечний шкідник — білий американський метелик. І на вигляд він бридкий, і шкоду робить велику. Він і народжені ним гусениці об’їдають листя, оповивають гілки павутиною, прирікаючи дерево на загибель. Шість-вісім сімейств цього метелика здатні вгробити вишню, грушу, яблуню, виноград, айву, сливу, волоський горіх, морву — усього 300 видів фруктових дерев і плодоягідних кущів.

Ненажерливого «американця» цього літа виявили у Чернігівській, Кіровоградській і Вінницькій (особливо багатій на сади) областях. Раніше знаходили його на Тернопільщині. Підозрюють, що шкідника завезли з-за кордону разом з вантажами у фурах. Тому природоохоронні інспектори особливо ретельно перевіряють транспорт, який в’їжджає в Україну.

Карантинні служби виявляють середовища поширення білого американського метелика і вживають контрзаходів. Гілки з коконами цього шкідника у приватних садах обрізають і спалюють. Великі площі садів і лісові смуги обробляють з повітря інсектицидами. Деякі господарі-індивідуальники, не підозрюючи, яка біда може статися, якщо вчасно не провести «санацію», не хочуть обрізати своїх дерев. За це згодом можуть поплатитися не тільки самі, а і їхні сусіди…

Схожі новини