Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«З батярів ніхто не робить дурних, навпаки — інтелігентів…»

Римейк польського фільму про батярів, який знімають у Львові, наробив чимало галасу.

Мережею ширяться кадри зі знімального процесу «Шляхетних волоцюг», де актори переодягнуті у «кокошники», «НКВСників» та нацистів. Це здійняло хвилю обурення. Висловились і представники львівської інтелігенції, мовляв, багато історичних неточностей, а сценаристи буцімто навмисне паплюжать репутацію львівських батярів. Прем’єра фільму запланована після Нового року.

Журналіст «ВЗ» поспілкувалась з актором, який грає одну з головних ролей, Іваном Шараном.

- Іване, насамперед розкажи про фільм. Про що він?

- Історія будується так: є два батяри — це я і Юра Хвостенко, і є «кіндери» —  ватага волоцюг. Вони між собою воюють.  Є ще один  персонаж, дівчина, мама якої  перед смертю залишила їй сімейну реліквію -  браслет Олександра Македонського. Навколо цього браслета розгортаються події: у дівчини  його хочуть відібрати, а ми, батяри, їй допомагаємо і захищаємо. І   врешті-решт стаємо шляхетними.

 Сценаристи взяли за основу польський фільм, але переписали сюжет, додали різних штук з «НКВСниками»,  німцями...  І тут здійнялася «буча».

 - Чому представники львівської інтелігенції обурились?

-  Відомий український театральний критик та журналіст Олег Вергеліс  сказав, що не можна судити ще не знятий фільм. Тим паче писати на нього кляузи у Міністерство культури. Це ознаки «совка». Нагадує ситуацію в нинішній Росії, де Поклонська пише кляузи в прокуратуру на фільм «Матільда».  А розпочався скандал через фотографії знімального процесу.  До прикладу, за сценарієм німці хочуть адаптуватись, намагаються вивчити культуру і врешті-решт переодягаються у цей вертеп і йдуть площею Ринок. Ось звідки з’явився кокошник. Це ж комедія, гротеск! З батярів ніхто не робить дурних, навпаки — інтелігентів.

- Розкажи про свого персонажа. Який він?

- Він хитрюга. Але інтелігентний, манірний... Є епізод, де він краде,  але робить це витончено, ювелірно. Для ролі я відростив бороду і вуса, а для колориту попросив наліпити на брови шрам.

- Скільки часу триватиме знімальний процес у Львові?

- Серпень - у Львові, вересень - у Києві, жовтень — знову у Львові. Ще будуть зйомки у Варшаві. Загалом три місяці зйомок.  Графік дуже виснажливий: зміна  з шостої ранку до 10 вечора. Крім того, кожні два дні їжджу до Києва на репетиції — граю у театрі.  Прилітаю на репетицію і після неї одразу  повертаюсь до Львова. У театрі скоро прем’єра, і це все займає багато сил і часу. А після цього буду  брати участь у зйомках українського фільму, де задіяні американські актори.  

- Ти родом з Борислава,  рідні вже приїжджали до  Львова на знімальний майданчик?

- Мама з братом приїхали до мене, коли знімали на Личаківському кладовищі.  Мама, коли почула, що зйомки у Львові, сподівалась, що буду жити вдома, але у мене надто насичений графік, щоб їздити до Львова з Борислава щодня.

Довідка «ВЗ»

Іван Шаран народився 20 січня  1995 року у місті Бориславі Львівської області.  Цього року закінчив акторський факультет Київського національного університету театру, кінематографії і телебачення ім. І. Карпенка-Карого.   Актор театрів «Золоті Ворота» та «Дах». У популярному серіалі «Останній москаль» виконував роль Дзюня.

Схожі новини