Передплата 2024 «Добра кухня»

Світлана Заліщук: «Люди ненавидять депутатів, бо вони для них – синонім крадія та зрадника»

Народний депутат Світлана Заліщук – про  «токсичність» професії, компроміси, на які доводиться йти, ставлення до Надії Савченко та депутатів-залицяльників.

З народним депутатом Світланою Заліщук вдалося поговорити під час спільної поїздки на схід України у рамках прес-туру, який організовувала ГО «Інтерньюз-Україна».  Тем для розмов знайшлось багато...  

- Як вам живеться у ролі народного депутата? Чи не пошкодували про те, що пішли у парламент?

- Не маю права шкодувати. Після Євромайдану реально вплинути на систему  можна тільки зсередини. Ззовні критика і протести даватимуть набагато менше користі. Політика — одна з найтоксичніших професій. Але водночас за останні три роки, попри багато розчарувань, нам вдалося багато що зробити. Це і закон про державне фінансування партій, і антикорупційні закони, і законодавчі ініціативи, пов’язані з медіа... Багато зроблено у боротьбі з російською агресією на міжнародній арені. Багато зроблено, але недостатньо. Запровадження електронних декларацій для антикорупційних сил — це маленька деталь того, що громадянське суспільство стало в якомусь сенсі конкурентом для влади. І це - точка неповернення. Хоча саме громадянське суспільство було фундаментом Євромайдану, замовником  перетворень,  радикальних змін. В інавгураційній промові президент сказав, що громадянське суспільство - його головний партнер у зміні країни. Історія з електронними деклараціями засвідчила, що “офіційно статус” змінено з головного партнера на головного конкурента. І це певним чином оголило новий фронт в Україні. Раніше у нас були спільні вороги:  Путін, корупція, економічна криза, але, схоже,  з’явилася ще одна лінія фронту, яка  розділила громадянське суспільство і владу.  Нещодавно у ЗМІ  опубліковано темники, які розіслала Адміністрація президента провладним народним депутатам, де йшлося про те, що, мовляв, громадські активісти - це потенційні політики, тому треба вимагати від них декларації. Це дуже показова фраза, яка  свідчить, що гарант бореться не з «грантоїдами» (чимало громадських організацій фінансуються за рахунок закордонних грантів. — Авт.), а з “гарантоїдами”. В такий спосіб влада виказує свій страх перед потенційними  конкурентами на наступних виборах.

- Хто став за останній час вашим найбільшим розчаруванням у політиці?

- Гарант Конституції Петро Олексійович Порошенко.  

- Чому?

- У руках цієї людини  всі карти для того, щоб кардинально  змінювати ситуацію в країні. Але він цього не робить достатньою мірою.

- Вочевидь, у Верховній Раді вам доводиться спілкуватися з людьми, які вам  неприємні? Як даєте з ними собі раду?

- Політика — це командна гра. Політик змушений шукати компромісів, сідати за стіл переговорів з людьми, з якими б за інших умов навіть не розмовляв…

- А з ким би  ніколи не сіли за стіл переговорів?

- Внаслідок трагічних подій, які переживає Україна, таких людей справді багато. Мені складно уявити компроміс з тим же Захарченком, іншими проросійськими бойовиками, зрадниками, людьми, від дій яких гинуть наші хлопці.

- Як ви ставитесь до Надії Савченко?  

- Я не поділяю тих кроків, які Надя зробила, повернувшись з полону.  Своїми заявами і діями вона делегітимізує будь-яку спроможність вести переговори від імені держави Україна в рамках того ж мінського та нормандського формату. Домовлятися з бойовиками, які насправді не є суб’єктами ухвалення рішень, — це  гра на руку Москві. Право вести такі переговори має належати лише державі. Інакше це підриває шанси на їх успіх. Щодо її особистості, то мені здається, вона надзвичайно щира.

- Ви з нею особисто знайомі?

- Звичайно, знайомі. Ми з нею були членами Парламентської асамблеї Ради Європи. Надя дуже сильна особистість, вона не випадково льотчик-пілот. Могла б втерти носа багатьом чоловікам, але, наголошую, мені  незрозуміла ціла низка її кроків. Не бачу їх ефективності для України,  для полонених, політв’язнів. Вони можуть тільки нашкодити.

- Хто вас надихає в житті та в політиці?

- Мене надихають прості люди, які не впали у відчай у складні моменти, не розчарувалися. Днями була в лікарні у Станиці Луганській. Головний лікар, медсестри, які постраждали під час бойових дій,  коли повністю розбомбили лікарню, продовжують натхненно працювати, незважаючи на небезпеку і вкрай важкі умови.  

- Часто їздите  у “гарячі точки”, щоб  поспілкуватися з людьми?

- Постійно намагаюсь їздити у різні регіони України, бо в першу чергу ідентифікую себе як журналіст і активіст. Громадська школа і журналістика - найкраща для українського політика, адже безпосередньо бачиш всі  проблеми, близько спілкуєшся з людьми. Я не небожитель і почуваюся частиною суспільства, виступаю від його імені, в його інтересах. Люди ненавидять депутатів, бо вони для них - синонім крадія чи зрадника.   У шкурі народного депутата важче достукатись до людей, бо є оце упереджене ставлення. А журналісти, активісти мають більше поваги у суспільстві і тому їм легше поширювати якісь ідеї.

- Нещодавно в Росії люди вийшли на акцію протесту проти корупції. Чому такі акції не відбуваються в Україні? І чи потрібні вони зараз?

- Невдоволення збирається. Влада поступово наражається на те, що ми станемо свідками чергових акцій протесту.

- Чому наше суспільство толерантне до корупції?

- Це історична парадигма. Але треба розуміти, що риба гниє з голови.  Якщо вдасться зламати хребет корупції на найвищому рівні,  це зламає всю матрицю в суспільстві і прибере корупцію на інших рівнях. Насамперед треба говорити не про корупцію в школах чи лікарнях, а про корумпованих чиновників, депутатів, суддів, митників. Вони, як кажуть, задають тон.  Як свідчить досвід інших країн, через створення сильних інститутів,  здатних побороти корупцію у найвищих ешелонах влади, вдається поступово змінювати культуру в усьому суспільстві.

- Насамкінець питання, як кажуть, між нами, жінками. Ви вважаєтесь однією з найгарніших депутаток. Чи залицяються колеги-чоловіки? І як на це реагуєте?

- Були, звичайно, спроби запросити мене на вечерю чи на каву, але я категорично відмовляюсь.

- Чому категорично?

- Тому, що моє серце зайняте…

Довідка «ВЗ»

Світлана Заліщук (народилася 24 жовтня 1982 року у Жашкові Черкаської області) — народний депутат України VIII скликання.  (обрана за партійним списком «Блоку Петра Порошенка» № 18). За освітою журналіст. Закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут журналістики. Була серед засновників руху «Чесно», засновник ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»У 2014 році журнал «Фокус» включив Світлану Заліщук у рейтинг «100 найвпливовіших жінок України», розмістивши її на 44 позиції. Незаміжня.

Схожі новини