Передплата 2024 «Добрий господар»

«За три роки збільшилась кількість людей, які бояться повернення до України»

Як у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій ставляться до торгової блокади та чому важко довести російську окупацію на сході.

25 січня за ініціативи ветеранів АТО та окремих народних депутатів  було організовано торгову блокаду Донбасу, що тривала понад два місяці. Через блокування поставок антрациту для ТЕС уряд був змушений запровадити надзвичайний стан в енергетиці. Спочатку влада здійснила спроби розгону блокадників, але це призвело лише до ескалації внутріполітичної напруги. Петро Порошенко вирішив не ризикувати, і врешті-решт влада пішла на поступки блокадникам та офіційно  заблокувала торгівлю з ОРДЛО. Як блокада вплине на повернення територій ОРДЛО та чому ті, хто там живе, не можуть отримати свою пенсію, журналісту “ВЗ” розповіла радниця міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олеся Цибулько (на фото).

- Як міністерство ставиться до торгової блокади окупованих територій?

- Негативно. Це великі втрати для бюджету. До того ж припинеться спілкування людей, які залишились на непідконтрольній території з Україною. Це негативно  вплине на повернення цих територій.  Цивільні, які там залишились, будуть ще далі від України. Блокада поглибила конфлікт, зробить його довшим, глибшим і агресивнішим. Люди, які були негативно налаштовані, тепер казатимуть тим, хто був за Україну: “Бачите, ми вам казали, що вас “кинуть”, що ви нікому не потрібні”.

- Чим, на вашу думку, керувалися організатори  блокади?

- Політичними міркуваннями. Є думки, що їхні дії були  скоординовані з Російською Федерацією. Спочатку організовують блокаду на українській території, потім  інша сторона “націоналізує” підприємства. Перекриття залізничної колії — це порушення закону. Потрібно здійснювати тиск на Російську Федерацію, щоб повернули “націоналізовані” підприємства під контроль України, адже це велика частина українського бюджету.

- Ці території фактично анексовані, там “ходить” рубль, Росія визнала пасторти «ДНР-ЛНР», у школах російська програма, російські підручники... Як цих людей повернути назад?

- Потрібно відновити зв’язки   між  людьми. Робити все можливе, щоб вони частіше приїжджали сюди, бачили, як змінюється Україна.  

- Чи змінилися погляди людей на окупованих територіях за ці три роки?

- Так. За деякими дослідженнями, збільшилась кількість людей, які бояться повернення до України.

- Чому?

- Через російську пропаганду. На жаль, часом вона підкріплюється діями деяких українських політиків. Ініціатива партії «Самопоміч» щодо прийняття закону про окуповані території, де планується карати населення за те, що воно залишилось на непідконтрольних територіях (навіть бібліотекарів у школах), додає людям підстав боятися повернення в Україну.

- Яка нині ситуація в Криму?

- У Криму трохи краща хоча б тому, що там не стріляють. Але вкрай важко тим, хто має проукраїнську позицію і не визнає анексії Криму. Їх переслідують,  кидають до в’язниці.  

- Як змінилися потреби чи проблеми на окупованих територіях за цей час?

- Перетин КПВВ — складна процедура. Люди повинні пішки іти від одного пункту до іншого. Немає транспорту. Наше міністерство хоче запустити електричку, яка б курсувала між пунктами. Є і соціальна проблема — виплата пенсій. Громадяни заблоковані і не мають права на свою пенсію. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, яка була ініційована Міністерством соціальної політики, люди, які в паспорті мають місце реєстрації на непідконтрольній частині Донбасу, можуть отримати пенсію, якщо  є внутрішньо переміщеними особами. Люди, які живуть на непідконтрольних територіях, починають реєструватися як переселенці, бо їм не залишається вибору. Як наслідок, з’являється корупція, люди обманюють, відтак не отримують пенсії.

-  Є частина людей, які отримують пенсію і тут, і там…

- Це не пенсія. Це якась соціальна допомога від невизнаних у світі утворень на території нашої держави, за яку розписуються на папірці. Але це не документ. Таку соціальну допомогу може надавати будь-хто, навіть гуманітарна організація. Та це не звільняє нас, як державу, від своїх обов’язків перед громадянами.  

- Якщо ворог окупував територію, то він має нею і опікуватись.  Пенсії, соцвиплати, світло, газ…

- Те, що ворог окупував територію, має бути визнано на міжнародному рівні. Щоб довести окупацію, Росія має повісити свої прапори, мають зайти російські війська з розпізнавальними знаками, запрацювати адміністрації. Як у Криму.  Україна подала позов до Міжнародного суду ООН, а також до Європейського суду з прав людини. Треба доводити, що саме Росія постачає в ОРДЛО зброю, дає кошти, туди приїжджають працівники російської ФСБ,  які маскуються під місцевих. Тоді  зможемо довести, що Росія здійснює   контроль за тією територією. Суд, визнавши це, покладе на Росію обов’язок компенсувати Україні збитки.  

-  На різних сайтах бачу оголошення: “Здам квартиру, але не для переселенців”, “Пропоную роботу, але не для переселенців”.  

- Більшість людей, які спілкувались з переселенцями, ставляться до них позитивно, але багато тих, хто ніколи не спілкувався з переселенцями, ставляться негативно. Часто цей негатив іде зі ЗМІ. Важко знайти механізм, щоб вплинути на таких керівників чи орендодавців. Щоб змінити це, потрібно вчити журналістів не подавати новин «мовою ворожнечі» до переселенців та людей, що залишились на непідконтрольній території.