Передплата 2024 «Добра кухня»

Андрій ГУНДЕР: «Лише минулого тижня приїжджали сім фондів. Цікавилися, у що тут можна вкласти гроші»

Президент Американської торговельної палати в Україні вважає, що саме зараз – найкращий час для інвестицій у нашу державу

Українська економіка досягла дна,  тому далі може бути лише зростання. Такий оптимістичний прогноз дає президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер (на фото). Британець за паспортом та українець за походженням переконаний:  зараз прекрасний час для інвестицій в Україну. До того ж, попри кризу і політичну “турбулентність”, інвестиції в Україну йдуть, а бізнес розвивається.

-Хоч ми і називаємось Американська торговельна палата, насправді серед наших членів американських компаній  десь 30%. Решта - великі європейські, а також українські компанії, - каже Андрій Гундер. - З одного боку, ми розповідаємо владі, які є проблеми ведення бізнесу в Україні. З іншого - кажемо інвесторам, які є можливості. Робимо опитування наших членів щодо перешкод для ведення бізнесу в Україні. На першому місці - корупція. Найбільш корумпованими органами називають прокуратуру і суди. Звідси виникає друга перешкода - верховенство права. Точніше, його відсутність. Якщо я інвестую у землю чи завод, і юридично оформляю, що це моє, а завтра приходить хтось інший і каже, що це його, - як можу юридично довести, що я чесно інвестував, і це моє? Третя перешкода - бюрократія. Вона процвітає на різних рівнях. Якщо приходять до чиновника із заявою, він має 28 днів, аби дати відповідь. Він кладе цю заяву в шухляду, витягує лише на 27-й день і каже: у вас тут бракує такого-то папірця чи печатки…

Корупція - найбільший бар’єр для іноземного бізнесу в Україні. Саме через це багато компаній відмовляються заходити в Україну. Всі компанії, які мають будь-які відносини зі США чи Британією, кримінально відповідальні за законом США за будь-яку корупційну дію тут. Тобто якщо хтось дає хабар тут, відповідатиме там. Коли штаб-квартира іноземної компанії довідується, що тут відбулась якась корупційна дія, то вона звертається до міністерства юстиції США і зізнається. Тоді сплачує величезний штраф, але зате з неї знімається кримінальна відповідальність.

- У нас бізнесу простіше занести хабар, аніж платити чесно податки…

- Тому виступаємо за спрощення податкової системи. Реальна зміна, яка відбулась, - зменшення єдиного соціального внеску. Якщо раніше було 40%, зараз - 20%. Мета цього - заохотити людей та бізнес платити податки. Патріотизм починається саме з цього. Чесно сплачувати податки - найкраще, що можна зробити для своєї країни. Це інвестиція у майбутнє своєї краї­ни, у дороги, школи, лікарні.

- Якщо навіть перша особа держави намагається оптимізувати сплату податків через офшори, це свідчить, що з податковою системою тут щось не те. То чи варто в таку країну інвестувати?

- Цей скандал стосувався багатьох країн. Україна була лише однією з них. В України дуже поганий імідж. Є різні причини цього, в тому числі сильна пропаганда з боку Росії. При цьому в Україні немає людини, яка би займалась іміджем країни за кордоном. Щоб просувати її як місце для туризму та інвестицій. Коли запитую, хто за це відповідає, кажуть, усі - і МЗС, і Мінекономрозвитку. Коли всі все роблять, користі мало. Має бути відповідальна особа.

Новини про негатив поширюються швидко - там якісь перевірки бізнесу, там втрутилась прокуратура... Хороші новини чуємо хіба тоді, коли сідаємо за чашкою чаю. А таких прикладів чимало. От зараз найбільша приватна американська компанія Cargill  будує в порту «Південний», біля Одеси, глибоководний порт. Інвестиція - 100 млн. доларів. Наступного місяця їдемо в Миколаїв. Там компанія Bunge вже відкриває термінал. Uber заходить в Україну. Можливо, це не така велика інвестиція, але вона показує європейський рівень, коли у тебе в телефоні є можливість викликати машину, можливість оцінити водія. Вчора бачив статтю “10 заводів”, вони відкрилися впродовж останнього року. Це великі заводи по всій Україні, в тому числі й “Фуджікура” на Львівщині.

- Тобто, попри кризу, інвестори зацікавлені в Україні?

- Зараз важливо інвестувати в Україну, бо економіка якраз вдарила дно. Від дна можна лише підніматись угору. Торік ми мали практично мінус 10% ВВП, до цього мінус 7%. А зараз - початок росту. Ріст буде не дуже великий, 1-1,5%, але він буде. Інвестори за цим стежать. Лише минулого тижня до нас приїжджали сім  американських інвестиційних фондів. Дивляться, у що тут можна інвестувати.

- Якими сферами цікавляться?

- На першому місці агропромисловий комплекс. Украї­на перша на світовому ринку за постачанням соняшникового насіння та олії, впливова за кукурудзою та пшеницею.  Але в той же час бачимо відхід від традиційних культур до вирощування ягід - малини, лохини. Це прекрасно. У мене є знайомий, який збирає березовий сік. Він його пастеризує, розливає в пляшки та експортує до США. Пляшечка на 200 мілілітрів там продається по 3,5 долара. Бо це натуральний органічний продукт. Саме органіка для України може бути хорошим варіантом. Крім АПК, в Україні добре розвивається IT-галузь. Тут працюють понад 90 тисяч програмістів. Прогнозуємо, у наступні п’ять років їх кількість може зрости до п’ятисот тисяч. Зараз Україна дуже конкурентна щодо робочих місць.

- Це завдяки обвалу курсу гривні?

- Так. Якщо порівнювати заробітну платню тут і в інших країнах, то компаніям цікаво розміщувати виробництво в Україні. Але ситуацію ускладнює низька купівельна спроможність населення. Це відображається і на інвестиціях. Наприклад, в Україні один із найнижчих доходів на одного абонента мобільного зв’язку - лише 1,4 долара. Приблизно 40 гривень на місяць. Якщо оператор інвестує у нове обладнання, наприклад, у 3G, то повернення цих інвестицій значно довше, ніж у країнах, де дохід від абонента 20 доларів. Відтак їм спочатку треба повернути кошти за  3G, щоб говорити про розвиток 4G. До речі, мобільний зв’язок - хороший приклад корупції і того, як багато в країні змінилось. Чому Україна була останньою в Європі, яка запустила  3G? Бо була одна компанія, яка мала ліцензію, але не розвивала, не інвестувала кошти, - і при цьому регулятор не хотів віддати ліцензію комусь іншому. Коли прийшла нова влада, провели прозорий тендер. Держава заробила на продажу ліцензій на 3G кілька мільярдів гривень. Сьогодні люди їздять у маршрутці, і можуть “сидіти” у «Фейсбуку» чи перевіряти електронну пошту.

Крім корупції, великий ворог розвитку - популізм. Я поважаю тих, хто готовий іти на непопулярні кроки. Інколи шлях значно простіший, ніж ми думаємо. Той же “Нафтогаз”, який був дуже збитковий, зараз на шляху до прибутків. Багато державних підприємств збиткові, але при цьому там сидить керівництво, яке виводить мільйони. Якщо поставити правильний менеджмент, то результат зможемо побачити за рік. Їм треба дати гідну винагороду, а з іншого - через рік спитати, що ти зробив за цей час, де результат? Тоді буде стимул, аби професійні люди приходили.

- “Укрзалізницю” очолив “антикризовий” менеджер з Польщі. На вашу думку, чи зможе він реформувати її в українських умовах, з українськими працівниками?

- Важливо, аби нові топ-менеджери мали можливість самі підбирати собі команду. Знаю приклади міжнародних компаній, які приводили нових менеджерів, і ті повністю змінювали напрям роботи.

- Чому тоді іноземці в уряді не спрацювали?

- Треба зрозуміти, хто такі іноземці. Наталія Яресько хіба іноземець? Вважаю, вона - українка. Більшої патріотки годі пошукати. Славко Вакарчук написав колонку про те, що треба дати можливість людям, які хочуть тут щось робити, мати подвійне громадянство. Я - громадянин Великої Британії. Щоб мені взяти українське громадянство, треба відмовитись від британського. Не маю такого наміру. Хоча у Британії подвійне громадянство дозволене. Розумію, тут не все так просто, бо в Україні є, скажімо, Крим. Тому до подвійного громадянства треба підходити обережно. В той же час заборона відштовхує багатьох людей, які могли б зробити багато корисного для України. Щодо Яресько, вона - професіонал, але у неї було величезне протистояння, зокрема і у Верховній Раді. Це якраз ті люди, які не хочуть нічого змінювати. Багато з того, що Наталка почала робити, треба продовжувати. Живемо в олігархічній системі. Якщо не хочемо, аби діти жили в такій же системі, то треба її ламати.

- Як, на вашу думку, це можна зробити?

- Молоді люди, які змінюють країну, - це той двигун, який буде вести вперед. Головне, щоб вони не піддались на спокусу старої системи. А спокуса велика. Міністри у попередніх урядах заробляли мільйони. Коли нині свіжа людина приходить до влади, їй важко втриматись від спокуси. Дуже важлива роль громадянського суспільства, засобів масової інформації. Промінь світла - найкраща дезінфекція від корупції.

Схожі новини