Передплата 2024 «Добра кухня»

Олександра Коваль: «Російські письменники питають лише, чи пропустять їх на кордоні»

Засновниця і незмінний президент Форуму Олександра Коваль визнає – цьогорічне “свято книги” пройде в економ-варіанті, без російських видавництв та під посиленою охороною...

У зв’язку з непростою ситуацією в країні багатьох тривожило, чи не порушиться традиція проведення у вересні Форуму видавців у Львові.

— Пані Олександро, чи вплинула політична та економічна ситуація на життєдіяльність XXI Форуму видавців?

— Ситуація вплинула на всі сфери нашого життя, а книжка є найбільш вразливою в українському суспільстві. Економити починають зазвичай за рахунок книг. Ми втратили дуже значну суму — близько 200 тисяч гривень. По-перше, тому що відмовились від присутності російських видавництв. Відпали й українські книготорговці, які займаються російськими книгами. Деякі українські видавництва повідомили, що у них немає коштів, аби оплатити участь.

— Наскільки кількість видавництв менша порівняно з попереднім роком?

— Втрати нараховують один колективний російський стенд і близько 20 українських.

— Підозрюю, що російські видавництва теж не надто хотіли зараз їхати у Львів…

— Ні, це була наша позиція. Московське «Объединенное Гуманитарное издательство», яке формувало колективний російський стенд з 2010 року, хотіло брати участь… Але для нас це було неприйнятно.

— Оскільки немає російських видавництв, то й немає російських літераторів. Як все ж таки вдалось запросити у Львів Людмилу Улицьку?

— Ми запрошували пані Людмилу впродовж кількох років. Вона вибрала приїхати. Будемо сподіватись, що це реалізується. Крім Улицької, у нас є ще кілька російських авторів: поет Лев Рубінштейн, письменник та журналіст Ігор Свинаренко, художник і письменник Андрій Більжо, поет і перекладач Дмитро Кузьмін.

— Існує думка, що заборона російських видавництв не є добрим рішенням, бо не дає змоги організувати діалог між українськими та російськими діячами культури…

— Щоб був діалог, потрібно запросити цих діячів у Львів. Люди, про яких ми говоримо, їдуть сюди власним коштом. Інші такого бажання не виявили з різних причин — хтось часу не має, хтось за себе заплатити не може.

— Анонсували також візит Володимира Войновича…

— Видавництво «Клуб сімейного дозвілля», яке запрошувало Войновича, перенесло його візит до Києва. Його запросив Віталій Кличко, і це виявилось важливішим.

— Які питання задають вам російські письменники, котрі все ж таки вирішили їхати на Форум?

— Жодних, окрім чи пропустять їх на кордоні.

— Мабуть, відмова від участі російських видавництв є запобіжною мірою від акцій протесту?

— Сподіваємося, протестів не буде. Інакше це буде провокацією людей, котрі не бажають добра державі.

— Чи будуть політичні події мати відгук на Форумі?

— Ще два роки тому планували, що головною темою цьогорічного Форуму буде сторіччя Першої світової війни. За цей час тема перетворилась з історичної на актуальну геополітичну. Вона звучатиме вже не як «сто років з часу війни», а як «сто років боротьби за демократію, незалежність та утворення нової Європи». У нас окремим блоком ітимуть історичні дискусії — ними керуватиме Ярослав Грицак. Запрошено чимало потужних істориків (наприклад, із США прибудуть Тімоті Снайдер і Марк фон Гаґен). До дискусій залучено ряд письменників з Дунайського регіону — їхня творчість тісно пов’язана з темою війни. Будемо говорити про Євромайдан і його наслідки.

— Хтось з іноземних гостей відмовився приїхати до нас у зв’язку з війною?

— Відмовився письменник з Фінляндії, двоє письменників зі Словенії — Драго Янчар та Владо Жабот, і Зоран Живковіч з Сербії.

— Додаткові заходи безпеки під час Форуму видавців плануєте?

— Звичайно. Ми встановили посилене відеоспостереження. Уся територія проглядається відеокамерами — і подвір’я, і сам Палац мистецтв. Окрім охоронної фірми, за порядком слідкуватимуть волонтери з Само­оборони. Спільно з Управлінням з питань надзвичайних ситуацій, міліцією та СБУ розробили план заходів на випадок непередбачуваних подій. Попри це, вірю, що все пройде спокійно.

— У травні був відмінений Дитячий форум. Спробуєте поєднати різні покоління читачів на осінньому Форумі?

— Буде велика дитяча програма та програма для літніх людей. Приїдуть діти-переможці конкурсу читання з усіх регіонів України. Зустрічі з письменниками, ілюстраторами, продаж дитячої літератури та розважальні заходи для малюків будуть проводитись у двох локаціях — на Форумі та в магазині «Антошка».

Проведемо акцію для найстарших читачів — «Третій вік: задоволення від читання». Важливо соціалізувати людей пен­сійного віку, аби вони частіше виходили на люди, відвідували культурні заходи, бібліотеки, музеї. Програму заходів для літніх людей пропонуємо третій рік поспіль. Цьогоріч для них будуть організовані зустрічі з відомими письменниками. Буде обговорення багатьох питань, зокрема достойної старості. Організуємо концерти духовної музики по церквах у спальних районах Львова.

— Чи виникали організаційні проблеми: поселення, харчування…

— Цьогоріч Форум видавців проходить в економ-варіанті. Іноземних письменників, як правило, поселяють культурні інститути їхніх країн. Частина готелів надали для нас безкоштовне проживання: «Жорж», «Едем Резорт», «Екотель», «Ірена», «Вінтаж Бутік Готель», «Львів», «Ріус». Львівська політехніка виділила для форумчан 80 місць у гуртожитках. Щоправда, так і не вдалось забезпечити необхідних обідів — потрібно було 1500, а є наразі 900.

— Фінансова підтримка з боку держави виділена?

— Гіпотетично начебто виділено 100 тисяч з міського і стільки ж з обласного бюджету. Коли ці кошти надійдуть — невідомо. За минулий рік з нами повністю розрахувались тільки кілька тижнів тому.

— Минулого року у Палаці мистецтв було дуже тісно. Чи не думали над перспективою «переселення»?

— Думати про це можна буде тоді, коли у Львові виникнуть плани з побудови експоцентру. Поки таких нема — можемо тільки розширювати свою присутність у місті. Львів’яни звикли, що можна придбати книги на проспекті Свободи, крім того, заходи відбуваються на 69 майданчиках. Можна сказати, що гасло «час читати всюди, час читати завжди» справджується.

Довідка «ВЗ»

Олександра Коваль народилася 20 жовтня 1957 року у Львові. У 1979 році закінчила Львівський лісотехнічний інститут. 1980-89 рр. — науковий працівник Львівського лісотехнічного інституту, де займалася розробкою систем очищення повітря та енерго­зберігаючих технологій. 1986-89 — співзасновник і директор з реклами кооперативу «Аерос», який займався проектуванням та випуском аеростатичної техніки для метеорології та реклами,

м. Львів.1990-92 роки — заступник головного редактора видавництва «Фенікс», м. Львів. У 1992-97 рр. очолювала видавництво товариства “Просвіта” у Львові. 1997-2001 роки — представник в Україні міжнародних інвестиційних компаній LCHG (Люксембург) та PWN Publishing Group (Польща). З 1995 року і дотепер — президент громадської організації “Форум видавців”.

Схожі новини