Передплата 2024 ВЗ

Юрій Андрухович: «Ті, хто не на війні, продовжують робити те, що робили»

Так відомий письменник каже про поетичний фестиваль «Meridian Czernowitz», що цього року відбувся під гаслом «Музи не мовчать»

Це вже V Міжнародний поетичний фестиваль у столиці Буковини. Отож — ювілейний. Але оскільки країні зараз не до свята, то, як стверджують організатори, програму фестивалю зробили не святковою. Виступи поетів з різних країн означили не просто як поетичні читання, а як дискусійні площадки. До Чернівців приїхали поети з різнихї країн — Польщі, Австрії, Швейцарії, Німеччини, Франції. Одним із спонсорів цьогорічного фестивалю став фонд Рината Ахметова. Президент фестивалю Святослав Померанцев каже, що не бачить в цьому нічого поганого.

Поетичні читання були поділені, так би мовии, географічно. Був вечір Галицької поезії за участі Маріанни Кіяновської, Галини Крук та Юрія Іздрика, Поезії зі Швейцарії і презентації книжки тамтешньої авторки Драґіци Райчич ”Integraсion», вечори поезії із Франції, Німеччини та Австрії… Поети читали вірші на вуличній зупинці та на єврейському цвинтарі...

Як почувається поет на фестивалі, до якого цьогоріч має стосунок фонд Ахметова, запитала у відомого українського письменника (на фото) Юрія Андруховича:

— Я справді розчарований тим, як особисто Ринат Ахметов поводиться у цій ситуації, що склалася в Україні, — почула у відповідь. — Про себе особисто можу сказати, що я перебуваю тут за власний рахунок. Слава Богу, у Чернівцях у мене є друзі, то маю де зупинитися. Тепер в Україні така дилема: що ми можемо ще робити, крім безпосередньої участі у бойових діях? Якщо ми не на сході, якщо поки що не мобілізовані, то чи виявляти свою солідарність в такий спосіб, що не проводити фестиваль, чи все-таки виявляти свою позицію у тому, що фестиваль відбувається. Я вирішив, як і, мабуть, всі учасники, що друге рішення все-таки правильне. Тобто фестиваль знайшов для себе цьогорічну формулу —

“Музи не мовчать”, що має підкреслити, що у цій ситуації поети теж шукають якісь відповіді на ці трагічні запитання. І я думаю, що це один із проявів того, як ми протестуємо. Тобто ми не хочемо впускати у своє життя реальність війни. Я не хочу вигороджувати чи критикувати організаторів, бо я теж в оргкомітеті. Але мені здається, що є ще такий момент, коли варто відокремлювати діяльність фонду як такого від постаті самого Ахметова. Фонд протягом років брав участь у дуже важливих і потрібних проектах, тобто фінансово їх підтримував. Я і сам з цього скористався, я був учансиком Ляйпцігської книжкової виставки у березні цього року, мої авіаквитки були придбані на гроші цього фонду. З того часу було багато змін, і я вирішив, що особисто постараюся бути від фінансування незалежним. Але фестиваль без нього, мабуть, відбутися не зміг би.

— Але якщо немає грошей, може, не варто проводити фестивалі…

— Це добре запитання. Мені здається, воно десь тим і закінчиться, що наступного року не буде нічого. Не хотілося би бути пророком. Ну так… якась частина цього профінансована відповідним фондом — це факт. Наскільки це морально чи аморально… Фонд має на своєму рахунку багато корисних проектів. Одна з його рушійних сил, Олеся Островська-Люта, вона, якщо не помиляюся, зараз заступник міністра культури. Є постать оліхарха №1, з позицією якого дуже багато запитань. Але є і конкретні люди, яких ми знаємо, які у цьому фонді працювали. Тому дуже не просто взяти це і розірвати. Ми в той же час розуміємо, що держава опинилася у складній ситуації, що у неї стільки видатків зовсім іншого плану. І навіть нечесно — звертатися до неї з питаннями підтримки фестивалів. З тих перспектив, які мені здаються реальними, це те, що вже наступного року чернівецький фестиваль просто не відбудеться. Але будемо сподіватися, що знайдуться ще якісь варіанти. Я у кухню збирання грошей зовсім не посвячений. Але, може, настане час, коли не буде вибору між якимось поганим політиком-олігархом і державою. Тому що з’являться ще якісь варіанти. Хоча це зараз малоймовірно.

А ось поет Юрій Іздрик прокоментував цю ситуацію по-іншому:

— Я волів би навіть не знати, хто спонсорує. Якщо цей урлак нахапав наших грошей і якщо хоч частина повертається на щось нормальне — то хай повертається. Не бачу сенсу ставити це питання в якесь етичне поле. Це така груба правда життя. Коли вони брали гроші у нас — не питали.

Варто згадати про книжкові новинки, які були презентовані у Чернівцях і які видані «Meridian Czernowitz». Йдеться про книжки авторки Мідна “Стосонце“, “Ірена Карпа — письменниця, співачка, мандрівниця”, Андрія Бондаря «Пісні пісні». Книгу «Пауль Целян. Світлотиск» переклав з німецької Сергій Жадан. До книги вибраних віршів видатного німецькомовного поета Пауля Целяна (1920, Чернівці—1970, Париж) увійшли твори автора, написані ним в останні роки життя. Жадан презентував ще й власний проект «Сергій Жадан і Собаки. БИЙСЯ ЗА НЕЇ». Це збірка патріотичної лірики, що налічує тексти автора, які він виконує разом із харківським музичним гуртом «Собаки в космосі». Ілюстрації до книжки зробив чернівецький художник Артем Колядинський.

У Чернівцях презентували нову книгу колишнього чернівчанина Ігоря Померанцева (нині він живе у Празі) — «Вільний простір: Радіощоденник письменника». У серпні 2014 року книга побачила світ у серії «Бібліотека Школи журналістики та медіакомунікацій УКУ». Упорядниця і перекладачка збірки Діана Клочко працювала над цим проектом з 2011 року, зібравши есеї, інтерв’ю та поезію у п’ять розділів. Ілюстраціями до них стали світлини із сімейного архіву Ігора Померанцева і фото Мілени Фіндайз (Прага).

Цього року «Meridian Czernowitz» — це не просто фестиваль, це ще й — поетичний тур за маршрутом Австрія — Україна — Польща — Чехія — Німеччина під гаслом «Музи не мовчать». Він стартував наприкінці серпня.

Після Чернівців поетичний тур вирушить до Івано-Франківська, звідти — до Львова, на Форум видавців, після чого продовжиться у Польщі, Чехії, Німеччині та Австрії.

У цих країнах відбуватимуться концерти Сергія Жадана та музичного гурту «Собаки в космосі» з презентацією нового альбому та книжки-коміксу-CD «Бийся за неї». У Празі відбудеться спільний виступ-дискусія Сергія Жадана з Ігорем Померанцевим, у Берліні — з Юрієм Андруховичем.

Схожі новини