Передплата 2024 «Добрий господар»

Яна ШЕМЯКІНА: «Ніхто не знає, чого мені коштує бути поступливою»

Після весілля олімпійська чемпіонка робитиме ремонт у своїй квартирі

Олімпійська чемпіонка Лондона, фехтувальниця Яна Шемякіна, офіційно стала дружиною. Своє серце найкраща спортсменка України і людина 2012 року цілком і повністю віддала Олегу Лопатенку — фехтувальнику у минулому, а сьогодні успішному бізнесмену. Чому про похід закоханої пари у київський РАЦС не знала жодна жива душа, що спільного у фехтування з подружнім життям і чому вже сьогодні варто почати вивчати китайську, Яна розповіла читачам «ВЗ» в ексклюзивному інтерв’ю.

—З Олегом ми розписалися 25 травня. Думали-гадали і нарешті наважилися, — щасливо усміхається Яна Шемякіна. — До того нам катастрофічно бракувало часу, тим паче, у напруженні тримало квартирне питання. Після того, як я дізналася, що моя нова львівська квартира приватизована, вирішили узаконити наші з Олегом стосунки. До столичного РАЦСу пішли удвох, нікому зі знайомих нічого не сказали. Понад усе не люблю публічності. Я купила білу сукню, але не весільну. Чоловік був у костюмі, а ще було багато квітів. Після того, як обмінялися обручками, ми з Олегом пішли до ресторану відзначити нову стадію наших стосунків, а потім гуляли містом. Відвідали місток закоханих, повісили замочок, а ключ викинули у Дніп-ро. Так назавжди скріпили свої почуття.

Мої найближчі родичі щиро привітали мене — без образ. Мама у всьому підтримує мене. Вінчатися плануємо наступного року. Тоді уже й запросимо гостей розділити нашу радість. Сестричка, яка завжди мріяла побачити мене у білій весільній сукні, зможе, нарешті, це зробити. Вінчання може бути лише один раз і на все життя. Можливо, я забобонна, але мені не хотілося б, щоб ця подія відбулася 2013 року.

- Як змінилося сприйняття сімейного життя після офіційної реєстрації шлюбу?

— Розуміння того, що живу не лише для себе, стало гострішим. Думки про себе, кохану, відійшли на другий план. Тепер повинна піклуватися і про свого чоловіка, який став спокійнішим. Звичайно, спільне життя не обходиться без непорозумінь чи конфліктів, тим паче, що ми обоє — лідери за характером. Я рано подорослішала, навчилася самотужки забезпечувати себе. Усі спортсмени, тим паче, ті, хто досягнув вершин, — люди з характером. Інакше не було би тих перемог. Постійно нагадую собі: дружина повинна слухатися чоловіка, він — глава сім’ї. Однак насправді це дуже нелегко. Сімейне життя — щохвилинна праця. Це те саме спортивне тренування, тільки вдома, і тренуєш ти мозок і душу, щоб стосунки з коханою людиною стали досконалими. Моя мета — навчитися знаходити компроміси у, здавалось би, безвихідних ситуаціях. Мені дуже нелегко бути поступливою...

Тепер я робитиму ремонт у новій оселі. Мені імпонує сучасний європейський стиль, основною концепцією якого є мінімалізм. Усі кімнати будуть у світлих кольорах — сірі чи світло-коричневі. Планую в одній із кімнат зробити вітрину для своїх нагород.

- Ваша мама — професійний кухар. А яке місце займає кухня у вашому житті?

— Щоб бути хорошою господинею, пот-рібно чимало досвіду, бажання і вільного часу. Я ж тільки починаю вчитися куховарити... Кухня моя також буде в сучасному стилі. Я об’єднаю її з вітальнею, вийде велика кухня-студіо. Хочу, щоб мама з татом нарешті переселилися у простору оселю. А у квартирці, де минуло моє дитинство, житиме сестра Люба з племінницею Сонею. Мрію відпочити, накопичити сил і енергії, щоб з початку наступного року повноцінно брати участь у всіх турнірах. Відпочивати поїдемо на грецький острів Крит.

- Цими днями триває чемпіонат Європи з фехтування. Ловите себе на думці, що могли і самі бути у гущі подій?

— Так. Фехтування — моє життя. Сумую за ним навіть у часи відпочинку. Багато спортсменів на деякий час ідуть зі спорту, щоб потім повернутися з новим натх-ненням. Разом з ностальгією цей чемпіо-нат приніс мені і радість: я страшенно рада за Олю Харлан. Вона — фехтувальний монстр у найкращому сенсі цих слів.

- Ви дозволили собі розслабитися на повну чи вирішили тримати себе у формі?

— Форму підтримую обов’язково: потихеньку тренуюся, бігаю кроси. Придбала абонемент у фітнес-центр. Планую піти на сучасні танці. А ще записалася на курси англійської мови, тож тепер годинами просиджую над підручниками. Планую записатися на курси китайської. Не за горами той час, коли китайська буде другою міжнародною мовою спілкування. Піднебесна прогресує величезними темпами. До того ж китайська мова і культура на рівні підсвідомості є якимись близькими, найцікавішими для мене.

Фото з архіву Яни Шемякіної.