Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Роксолана БОГУЦЬКА: «Наступні 15 років крокуватиму по світових подіумах»

Іменита дизайнерка Роксолана Богуцька відсвяткувала 15-річчя свого бренду. З цієї нагоди відкрила ретроспективну виставку найкращих робіт.

А також після успішної презентації у Ванкувері (Канада) показала свою нову колекцію осінь/зима 2013-2014 рр. українському глядачеві. Ювілейний показ відбувся у мальовничому Трускавці, у розкішному готелі «Міротель». Не зраджуючи, своєму жіночному, елегантному стилю із нотками українських етномотивів, Роксолана Богуцька наголосила кореспонденту “ВЗ”, що впевнено прямує на міжнародний подіум. Саме український колорит і талант дизайнерки може підкорити світову моду...

- 15 років творчої діяльності... Підсумки першого потужного етапу у дизайнерській кар’єрі зробити, мабуть, можна...

— Коли побачила ретроспективну виставку своїх робіт за 15 років, зрозуміла, що є чим похвалитись і погордитись. Невідомо, чи будуть у моїй творчості за наступних 15 років такі визначні події. Чи вдасться ще співпрацювати з першою леді, зробити костюм для інавгурації президента, мати відношення до перемоги нашої держави на “Євробаченні”?

- Які завдання ставите перед собою на наступні 15 років?

— Зовсім інші завдання, аніж дотепер. Хочу, щоб бренд “Роксолана Богуцька” більше зазвучав на міжнародній арені. Буду намагатись максимально представляти Україну на подіумах Європи та світу.

- Презентація вашої колекції у Ванкувері — перший крок у цьому напрямку?

— Досі мої колекції бували у Польщі, Італії... Були і у США. Але це маленькі спроби. А зараз вийшли за межі Європи і потужно заявили про себе на Тижні моди у Ванкувері. Окрім нас, свої роботи там представляло п’ятдесят дизайнерів з різних куточків світу. Ми були єдині з України. Почувалася візитною карткою нашої країни. Представляли колекцію із україн-ськими мотивами, де відчувався наш дух, наша прадавня культура. Показ пройшов дуже успішно, чим пробудили зацікавлення до України. Після показу мене розпитували про мою Батьківщину. Приємно було розказувати, якою багатою, у сенсі глибокої культури, традицій, талантів, є наша земля. Маємо те, чого не мають інші, але не цінуємо цього і не пишаємось.

- Ваші колекції відрізнялися народними мотивами. Будете продовжувати цю лінію у своїй творчості?

— Тяжіння до етномотивів у мене виховала львівська мистецька школа. Коли представила свою першу колекцію одягу в етнічному стилі “Чорна гора” у Києві в 1997 році, мене не сприйняли ані глядачі, ані дизайнери. Розкритикували усі медіа, охрестивши колекцію провінційною. Кому це, мовляв, цікаво. Всі представили космічні та китайські мотиви, а я — вишиті. Мене довели до сліз, але це додало впертості та впевненості. Зрозуміла: мушу довести, що це гарно, вишукано і модно. Вперто працювала у цьому напрямку і здобула визнання, похвали та іменитих клієнтів, які з гордістю почали носити одяг з елементами етніки. Це стало модно.

Не відмовляюсь від етно-мотивів. Більш ніж переконана, що моя першопочаткова позиція була стовідсотково вірною. Українські дизайнери можуть досягти успіху на світових подіумах лише тоді, коли у їхніх колекціях буде дух української культури. Будемо цікаві світу, коли покажемо те, чого у них немає.

- Читала, що вашій колекції у Ванкувері, саме завдяки етномотивам, аплодували стоячи...

— Це правда. Зірвали ванкуверський подіум завдяки жіночності, елегантності та головне — українському колориту та елементам ручної роботи. Світова преса засипала нас компліментами. Це ще більше стимулює йти тим стилем, який виробила роками.

- У галереї Гері Боумена триває виставка до 15-річчя бренду “Роксолана Богуцька”, де представлено найвизначніші ваші роботи. На відкриття виставки повинні була прилетіти ваші імениті клієнтки — Катерина Ющенко та Руслана...

— Обіцяли, але, на жаль, саме у цей день обоє затримались за кордоном. Хоча привітали мене з ювілеєм і передали для виставки речі із свого гардеробу бренду “Роксолана Богуцька”. Катерина Михайлівна хотіла передати 17 своїх костюмів. Можна було зробити окрему виставку, яка би була присвячена моїй співпраці із першою леді. Але для ювілейної виставки відібрали п’ять речей пані Катерини із найбільш пам’ятних подій. Також відібрали три яскраві костюми Руслани, які були із нею на найбільш визначних подіях у її житті.

- Ваша донечка Меланія у травні святкуватиме свій другий день народження. Вже щось пошили до уродин для своєї маленької принцеси?

— Донечка вже має у своєму гардеробі речі маминого бренду. Для хрестин пошила їй білу сукеночку. З перипетіями навколо ювілею бренду ще не мала часу сісти за наряд до уродин Меланії. Маю ще місяць. За цей час встигну пошити для донечки щось особливе.

Відео дивіться тут