Передплата 2024 «Добрий господар»

Олександр РУДЯК: «Порушення прав громадян не виправдати розкриттям будь-якого злочину»

В гостях у «Високого Замку», на «допиті» у журналістів, побував начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк.

Останнім часом на вулицях українських міст дедалі частіше лунають постріли, викрадають бізнесменів, нападають на банки. У багатьох громадян складається враження, що країна повернулася у “буремні дев’яності”, коли правоохоронці були безсилі перед розгулом злочинності. Щоб з’ясувати, чи перебуває під контролем криміногенна ситуація на Львівщині, “ВЗ” запросив у гості керівника обласної міліції Олександра Вікторовича Рудяка. Присутні на зустрічі журналісти “ВЗ” та інших ЗМІ влаштували генералові “перехресний допит”.

— Дозволю собі на правах ведучої задати перше питання, — розпочала зустріч з головним міліціонером Львівщини головний редактор “ВЗ” Наталія Балюк. — Один із найгучніших резонансних злочинів, вчинених останнім часом, — це замах на Володимира Дідуха, більш відомого як Вова Морда. Дуже мало інформації щодо цього злочину. Виникає питання: чи міліція чогось не приховує? Чи, можливо, правоохоронцям немає що сказати?

— Міліція багато чого приховує від громадськості, коли йдеться про розслідування кримінальних справ. Розслідуючи цю справу, також багато чого приховуємо. Адже проводяться певні оперативно-слідчі дії. Моїм наказом створено слідчо-оперативну групу. Розслідування справи перебуває на конт­ролі Генеральної прокуратури, МВС, особисто міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Якщо хтось хоче мати всю інформацію щодо цієї справи, він має прийти у міліцію та влаштуватися в оперативний підрозділ. І якщо отримає допуск до цієї справи, буде володіти всією інформацією.

Є певні напрацювання. Ми просунулися достатньо в розслідуванні цієї справи. Проте говорити, що ми її розкриємо завтра чи післязавтра, поки що не можу.

— А коли? Через місяць, рік чи — ніколи? Як це було з багатьма іншими резонансними вбивствами?

— Раніше я обіцяв, що ми розкриємо ряд гучних кримінальних справ минулого. Наразі вже скеровано до суду сім кримінальних справ про вбивства минулих років. Та це тема окремої розмови... Якщо говорити про справу, яка вас цікавить... Я та мої підлеглі не працюємо за верстатом, не точимо деталей. Робота міліції щодо розкриття злочинів — достатньо творча. І вона проводиться.

— Згадаємо попередні резонансні справи, результатів розслідування яких суспільство, на жаль, не побачило. Це і вбивство колишнього губернатора Львівщини Сенчука, і вбивство кримінального авторитета Лозинського, більш відомого як Рокеро. За інформацією, якою володіють ЗМІ, замах на Дідуха дуже схожий на замах на Рокеро. Чимало експертів, коментуючи ці злочини в ЗМІ, припускали, що обидва замахи — справа рук або однієї людини, або одного злочинного клану...

— Розслідуючи замах на пана Дідуха, ми проаналізували практично всі вбивства з використанням зброї та вибухівки, які є на обліку МВС. Поки що говорити про те, що міліція виявила аналогію у вчиненні цих злочинів, я не можу. Поки що...

— Раніше ви говорили, що, розслідуючи замах на Дідуха, міліція розробляє дві версії. Вони стосуються його легального чи нелегального бізнесу?

— А вам щось відомо про його нелегальну діяльність? На допиті пан Дідух заявив, що є співголовою благодійного фонду. А більше не має ні до чого відношення.

— І де це він гроші на благодійний фонд взяв?

— Ми це зараз перевіряємо.

— Хочете сказати, вам невідомо, що ця людина була кримінальним авторитетом?

— Була, є... Ви можете припускати. Я, як офіційна особа, зазначу: я знаю Володимира Дідуха. Я взагалі багато чого знаю. “Країна знає своїх героїв”... Я знаю всіх, у лапках, героїв Львівщини. Але конкретизувати їхні прізвища, імена, по батькові, прізвиська не буду. Та всіх “героїв” Львівщини, повірте, я вже вивчив, деякими ми займаємося.

— Але ж десь у ваших міліцейських паперах проходить кримінальний авторитет Вова Морда?

— У наших картотеках та в інших документах багато інформації на багатьох людей, які мали відношення до тих чи інших кримінальних проявів на теренах Львівщини, України та за кордоном.

Щодо замаху на Дідуха, розробляються дві версії. Ці версії вивчали міністерство і прокуратура, і вони з ними погодились. Ми вважаємо, що замах на вбивство вчинено або з метою помсти за попередні дії Дідуха за певних обставин, або через бізнес-інтереси.

— Чи не здається вам, що замах, вчинений у День Незалежності, серед білого дня, в центрі міста — це недопрацювання міліції чи, радше, виклик їй?

— Вважаю цей випадок, як кажуть росіяни, «из ряда вон выходящим». Це справді виклик міліції. Та казати, що на наших вулицях чиниться “бєспрєдєл”, не можу.

— Але ж цей злочин ретельно готувався. Невже ви не маєте інформаторів у певному середовищі, які б вас про це попередили?

— Міліція багато чого має. Та зрозумійте: якщо планують злочин такого характеру, його планує достатньо замкнута група. Розкривати такі злочини надзвичайно важко. Та це не означає, що міліція нічого не робить. За дев’ять місяців цього року на Львівщині було вчинено 13820 злочинів. 7321 з цих злочинів розкрито, а справи щодо них вже скеровано до суду.

На двадцять відсотків зменшилася кількість викрадень автомобілів. Хоча за останні два тижні було вчинено ряд злочинів, які дають привід припускати, що на Львівщину заїхала якась бригада барсетників. Ми зараз працюємо по цьому питанню.

Є певні виклики щодо викрадень автомобілів. За останні два тижні викрадено дві “Тойоти”. Це для мене — надзвичайна подія. Припускаємо, що приїхала група, яка досконало володіє способами викрадень саме “Тойот”. До речі, протягом останнього часу затримано членів п’яти груп автовикрадачів. Справи щодо чотирьох з цих груп вже скеровано до суду, а членів двох з цих груп вже покарано.

Так що міліція Львівщини працює нормально. Хоча іноді... Сьогодні вранці я підписав наказ про звільнення з формулюванням “за дискредитацію звання працівника міліції” двох міліціонерів з Червонограда. Матеріали, напрацьовані нашою службою внутрішньої безпеки щодо вчинку цих міліціонерів, скеровано в прокуратуру. Ці працівники зробили оперативну закупівлю наркотиків. Потім випустили підозрюваного з поля зору. Тоді міліціонери взяли дозвіл на огляд помешкання підозрюваного, а зробили... не зовсім огляд: зайшли у двір, застрелили собаку, розбили вікно... Моя позиція — порушення прав громадян не можна виправдати розкриттям будь-якого злочину...

Ми намагаємося взяти все краще, що напрацьовано під час проведення Євро-2012, скажімо, спілкування з вболівальниками, та втілити цей досвід у життя. Не все вдається. Особливо в Галичині, де раніше керівники міліції ходили по колу: Тернопільщина, Львівщина, Івано-Франківщина...

— На якій стадії розслідування кримінальної справи, порушеної під час мовних протестів під обласною держ­адміністрацією? Чи продовжують викликати на допит депутатів? Чи не намагається міліція тримати цих депутатів таким чином на “короткому повідку”?

— Яким чином депутатів можна тримати “на короткому повідку”? Обов’язок кожного громадянина України, якщо він отримав повістку, прийти на виклик. Тим більше, що справа, про яку ви згадали, порушена не проти конкретних осіб. Її порушили за фактом, і ніхто поки що не знає, які будуть результати розслідування. Говорити про тиск у цій ситуації некоректно. Людину викликають на допит до слідчого, розпитують про відомі їй події. Потім чемно прощаються. Хіба це тиск?

— Психологічний — так. Сам виклик у міліцію — це вже психологічний дискомфорт.

— Ну давайте тоді скасуємо інститут міліції, якщо саме її існування сприймається як тиск.

— Але йдеться не про якісь страшні злочини, а про мітинги чи акції протесту. Для чого міліції цим займатися?

— Щодо жодного мітингу не порушено кримінальної справи!

Кримінальну справу порушено за фактом перешкоджання діяльності Львівської ОДА. Є організатори тієї чи іншої акції. І якщо мирна акція переходить у немирну, на мою думку, відповідати мають організатори.

— Я особисто була свідком того, як люди біля Добротвора перекривали дорогу на знак протесту проти поганої якості доріг. Зараз активістів цієї акції тягають на допити, звинувачують у перешкоджанні роботі міліції. Хоча, як на мене, міліція сама їх провокувала. Мені здається, що це робиться з однією метою: відбити у людей бажання в майбутньому брати участь у будь-яких акціях протесту. Міліція не мала б цим займатися...

— Йдіть у Верховну Раду та прийміть там зміни до Кримінального кодексу України, якими скасуйте статтю про блокування, перекриття магістральних шляхопроводів і доріг. Тоді я з вами погоджусь. Та наразі такі дії є кримінально карними.

А як міліціонерові, якщо згадали про Добротвір, дивитися в очі людині, яка везла свою вагітну дружину, а був такий реальний факт, народжувати до Кракова? Що я мав йому сказати? Вибач, мешканці Добротвора чинять незаконні дії, та я не можу їх припинити, бо не хочу скандалу? Люди чинять кримінально карне діяння, а міліція мусить закрити на це очі, тому що це вважатиметься тиском на цих людей? Якщо у Кримінальному кодексі вказано, що це злочин, — то це злочин. Крапка. Ми вже робили шість відмовних матеріалів. Та після цього перекриття доріг стало епідемією.

— Чому б міліції не поцікавитися, чому в такому стані автотраса, через яку люди вдалися до акції протесту? Чи не розбазарили кошти, які надавалися на ремонт цієї траси?

— Такі заходи проводяться. І люди, які розкрадали державні кошти, будуть відповідати набагато суворіше, ніж пікетувальники.

— Незабаром в Україні відбуватимуться вибори. Як діятиме міліція? Чи не побоюєтесь, що певні політичні сили спробують використати міліцію у власних інтересах?

— Міліція буде охороняти громадський порядок і Закон. Як охороняла їх під час проведення Євро-2012, 9 травня, на Новий рік. Є певні труднощі. На виборчих дільницях буде встановлено понад три тисячі відеокамер. Міліція не зможе в цілодобовому режимі охороняти ці камери. Наразі це питання опрацьовується у губернатора. Можливо, для охорони громадського порядку на виборчих дільницях міліції нададуть для допомоги підрозділи МНС та інших воєнізованих структур.

Схожі новини