Передплата 2024 «Добрий господар»

Встаєте з ліжка, а у вас темніє в очах…

Іноді, коли доводиться змінювати положення тіла, виникає потемніння в очах. І це пов’язують зазвичай із різними патологіями. Хоча це явище є сигналом небезпеки не завжди. В очах темніє й у здорової людини, коли спостерігається перевтома, спричинена великими фізичними навантаженнями, або стресовий стан. Часто симптом потемніння в очах виникає під час вставання. Він може повторюватися регулярно або може бути проявом одиничним

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Причин такого стану кілька.

Прийом лікарських пре­паратів. До потемніння в очах, що виникло під час різкого під­йому з ліжка, може призвести приймання деяких ліків. До них належать седативні лікарські за­соби, препарати для зниження тиску або його підвищення. Їх періодичний прийом сприяє ви­никненню запаморочення.

Проблеми з тиском. За­паморочення, доволі сильне, часто буває у людей зі зниже­ним тиском. У них іноді тиск падає нижче 100/60 мм рт. ст. І веде до сильного дискомфорту організму: шум у вухах, тем­ні кола в очах і сильні головні болі. Такий стан призводить нерідко до непритомності. Це часто спостерігається у вагіт­них жінок і дітей підліткового віку. Тому, якщо людині відомо про свій знижений кров’яний тиск, то робити різких рухів їй не потрібно.

Серцеві патології. У разі серцевих хвороб під час різкого вставання теж спостерігаєть­ся запаморочення. Причиною цього нездужання є такі захво­рювання, як серцева недостат­ність, брадикардія, аритмія, та­хікардія.

Вегето-судинна дистонія. Захворювання це часто спосте­рігається у підлітків. Пов’язане воно з недостатньою зрілістю ендокринної та нервової сис­тем. Проявляється разовими нападами або має хронічний пе­ребіг.

Темрява в очах, що вини­кає, характерна для гіпотен­зивної дистонії. У людини під час чергового нападу частішає пульс і темніє в очах. Такі хворі скаржаться, що важко в грудях, не вистачає повітря, спостері­гається слабкість із головним болем. Симптомами вегето-су­динної дистонії слугують холодні кінцівки і непритомність, що час­то виникає.

До дистонії призводять немо­лодих людей виснажливі фізичні навантаження, авітаміноз, не­правильне харчування.

Захворювання кровонос­ної системи. Ще однією при­чиною темряви може бути зву­ження кровоносних судин. Воно відбувається через підвищений рівень холестерину в крові та відкладення на стінках судин жирових бляшок, що порушує мозковий кровообіг. За його порушення артеріальний тиск падає, і це може призвести до стану непритомності.