Передплата 2024 «Добра кухня»

Масонський Львів

Ложі, що несли таємні знання, відвідувало багато відомих галичан

Масонські ложі – одні з найзагадковіших організацій за всю історію людства. Як чотириста років тому, так і зараз їхні таємничі знаки навіюють трепіт на обивателів. У Львівській архітектурі вони трапляються доволі часто.  Історичні документи свідчать про те, що масони справді збиралися у місті Лева, й чимало відомих людей були членами їхніх лож.

Аліса Васильєва присвятила вивченню теми масонства понад 20 років. Вона працює вчителем історії у СЗШ №43, а також – у Навчально-методичному центрі м. Львова.

До Галичини мода на масонство прийшла у другій половині XVIII століття. Першою була заснована львівська ложа «Трьох богинь» -- у 1747 році. Але через декілька місяців самоліквідувалася на вимогу Римо-католицької церкви. Згодом імператор Австрійської імперії дозволив, щоб у кожному місті, крім столиці, була лише одна масонська ложа. А у 1795 Франц I заборонив діяльність товариства. Незважаючи на це, у 1812 році дружина князя Чарторийського створила у Львові перший жіночий масонський клуб. В історичному архіві є лист з придворного управління Відня, де галицькому губернатору дають вказівки за нею стежити. З інших джерел відомо, що жінки були вхожими до масонської ложі лише як окраса товариства. До того ж гарні та розумні дами ставали у пригоді, оскільки вміли заводити потрібні знайомства, просувати модні тенденції, скеровувати розмови у правильне русло…

Першим львів`янином-масоном вважають Івана Хвалибога. Його жорстоко переслідувала поліція на початку XIX cтоліття. Він був польським шляхтичем, аристократом українського походження. Хвалибог похований на Личаківському кладовищі, а його масонські документи зберігаються у Львівському історичному музеї. Цей чоловік також зазначений в «Енциклопедії українознавства Кубійовича». Також відомо, що до таємної організації входили Іван Франко, власник Кайзервальду Льонгшампф де Бер`є, секретар апеляційного суду радник Лукевич, автор надгробку дітей відомої аристократки, що зберігається у Домініканському соборі – Бертель Торвальдсен, драматург Олександр Фредро, Ян III Собеський, викладач Львівського університету Білозерський, голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський… До масонської ложі належали навіть греко-католицькі священики, зокрема директор духовної семінарії Михайло Щавницький. Таким чином представники духовенства прагнули затвердити себе серед вельмож Австрійської імперії.  

Є версія, що до масонів належав і Тарас Шевченко. Не секрет, що у складі таємних лож були Іван Котляревський, Григорій Сковорода, Михайло Драгоманов, Пантелеймон Куліш... 

Мета масонства – нести знання, виховувати толерантність, сприяти розвитку талантів. Масони завжди дивилися ширше, за кордони держави. Зважаючи на це, їх почали боятися...  Є версія, що саме представники цієї організації були дотичні до Великої французької революції. З ними пов`язують також Лютневий переворот у Росії у 1917 році. Відомо, що Ленін був добре знайомий з масонами. Чи належав до них  – загадка. Зважаючи на події, організація остаточно пішла у підпілля.

Деякі джерела свідчать, що у Львові члени організації збиралися у палаці Замойських, на місці якого зараз знаходиться СШ №6, та у будинку, в якому сьогодні Галицька ощадна каса. У XVIII-XIX століттях зустрічалися у кав`ярнях, ресторанах, на квартирах…Наївно гадати, що з допомогою класичної масонської символіки члени таємної організації позначали свої помешкання та місця зборів. Будинки інтригують фасадами та решітками, прикрашеними Всевидячим оком в оточенні пуп`янків троянд, трикутників, молотка та циркуля, геометричних фігур, пірамід, зірки Давида. Під час безкоштовної екскурсії «Масонський Львів», організованої туристичною фірмою «Tour-U» , Аліса Васильєва демонструє львів`янам будівлі на вулиці Вірменській, площі Ринок, Домініканський собор, приміщення Політехнічного товариства на Дудаєва… Однак ці знаки на будинках – архітекторський хід. Цікава колекція масонської атрибутики зберігається також у Львівському історичному музеї.

Найвідоміший масонський знак – Всевидяче око - присутній на багатьох львівських фасадах.
Найвідоміший масонський знак – Всевидяче око - присутній на багатьох львівських фасадах.

Подейкують, що у 90-их роках представники міфічної організації збиралися у Львівському шаховому клубі. Потрапити до них – непросто. Масони самі запрошують до себе певних людей з певною метою.

Цікаві факти

- Члени Львівської ложі «Трьох богинь» підкорялися рішенням Варшавської ложі «Трьох орлів», отримували ступені та градуси. Відомі 33 масонські ступені.

- Масонська ложа «Нова Польща» діяла на території всієї Галичини та об`єднувала німців, поляків, українців…

- Коли Галичина увійшла до складу Австрійської імперії,  Львів став центром боротьби з масонством.  Учасників засідань переслідували та арештовували. Однією з перших жертв став львівський губерніальний радник Шенацер, який влаштовував у своїй квартирі таємні збори товариства «Масонська лош».