Передплата 2024 «Добрий господар»

«Водка Анді» грав і за «Дніпро»

Андреас Зассен, перший німецький «легіонер» в українському футболі, оковитої не цурався...

Німецькому футболісту Андреасу Зассену могло бути вже 50 років. Але прожив він лише 36... Зассен народився 14 січня 1968 року в Ессені. На початку 1980-х Андреаса вважали одним із найталановитіших гравців ФРН, запрошували у юнацькі й молодіжні збірні. Перший професійний контракт Зассен підписав з клубом “Рот Вайс”, потім виступав за “Баєр” із Юрдингена, а 1993-го перейшов до клубу бундесліги -  “Гамбурга”. Саме там у здібного півзахисника намітилися проблеми з режимом. Зассен часто приходив на тренування із запахом перегару, а повідомлення про його запої потрапляли у газети.  

Того ж 1993 року Андреас Зассен у гамбурзькому районі Ріпербан, відомому своїми “полуничними” закладами, у стані сильного алкогольного сп’яніння влаштував перегони з водієм-турком. Заплатив за ці “змагання” великий штраф... Улітку наступного року “Гамбург” розірвав із ним контракт, і Зассен перейшов у “Динамо” з Дрездена. Але й там не все ладилося. Тож незабаром німецький футболіст, за яким міцно закріпилося прізвисько “Водка Анді”, підписав контракт із українським клубом - дніпропетровським “Дніпром”.

З’явився Зассен у “Дніпрі” не випадково. 1994 року “Дніпро” почав тренувати німецький фахівець Бернд Штанге, який колись очолював збірну НДР, а після об’єднання Німеччини тренував напіваматорські команди зі східних земель. Прийнявши “Дніпро”, Штанге згадав про Зассена й запросив його до своєї нової команди. У Дніпропетровську Андреас продовжив захоплюватися алкогольними напоями. І загалом  досить органічно вписався в українську дійсність. Його колеги по “Дніпру” казали, що Зассен не дуже схожий на німця. “Наш хлопець, часто запізнювався, ніколи не відмовлявся випити”. А сам Андреас казав, що “мав би народитися” не в Німеччині, а в Україні...

Зігравши за “Дніпро” 11 матчів, Зассен повернувся до Німеччини, де підписав контракт із клубом другої бундесліги “Ватеншайд”. Але вже на першому тренувальному зборі з новою командою у Португалії Андреас потрапив у центр скандалу. Футболіст закрутив роман із барменшею, про що довідалася його дружина Петра... Вона оголосила, що розлучається з Андреасом, хоча їхній маленькій дитині було тільки дев’ять місяців.

Зассен так і не закріпився у складі “Ватеншайду”. У серпні 1997 року його заарештували за дебош в одному з барів Ессена: Зассен погрожував відвідувачам газовим пістолетом... З активною спортивною кар’єрою завершив ще до 30 років. Після прощання з футболом залишився без грошей. Якось  признався: “Я все пропив і прогуляв”... В останні роки свого життя мешкав у рідному Ессені, працював садівником, а потім якимось дрібним службовцем.  Випивати, щоправда, не кинув, що й стало причиною його смерті.17 жовтня 2004 року колишнього футболіста знайшли на підлозі непритомним -  у Андреаса стався інсульт. У лікарні він помер.

Один із колег-футболістів казав про Зассена так: “Андреас мав задатки геніального футболіста. Але коли він приходив на тренування, було видно, що хлопець провів бурхливу ніч”...

Схожі новини