Передплата 2024 ВЗ

Укртелеком інвестує 400 млн. гривень в ІТ-інфраструктуру у Львові

Укртелеком почав масштабну технічну модернізацію мережі у Львові.

Завдяки цьому вже незабаром жителі міста отримають швидкісний Інтернет до 1Гбіт/с. Модернізація забезпечить нову якість доступу до послуг телефонії, Інтернету та інтерактивного телебачення для 228 тисяч домогосподарств Львова.

Найбільший в Україні оператор фіксованого зв’язку та інтернет-доступу розпочав стратегічну модернізацію своєї телекомунікаційної мережі, що дозволить, зокрема, надавати абонентам доступ до Інтернету на високій швидкості. Для реалізації проекту у Львові залучено близько 400 млн. гривень інвестицій, 85 млн. грн. з яких заплановано на 2016 рік. Це дозволить охопити всі райони Львова.

Зміни почнуться з районів Майорівка, Новий Львів та центральної частини міста. Поступово будуть охоплені всі райони міста. Майже 160 тисяч абонентів компанії отримають доступ до нових послуг на значно вищій швидкості — 20 Мбіт/с за існуючою технологією ADSL. З’являться також і нові продукти, серед яких швидкісний Інтернет за технологією VDSL (до 50 Мбіт/с), цифрова телефонія, «Інтерактивне ТV», «хмарні» рішення для бізнес-абонентів, а також — можливість проведення оптичного кабелю до квартири чи офісу.

Що означає модернізація для жителів міста? По-перше, це можливість отримати вдома європейську якісь послуг за найменшою ціною в Європі. Для порівняння, середня швидкість Інтернету в Європі — 14 Мбіт/с, а вартість пакета на швидкості 16 Мбіт/с, наприклад, для німецького споживача, становить близько 15 євро на місяць. Це в кілька разів перевищує вартість аналогічних послуг на українському ринку. Нова мережа Укртелекому дозволить забезпечити стабільно швидкий Інтернет одночасно на всіх домашніх пристроях: від телевізора до смартфона.

Користувачі послуги ADSL-доступу до Інтернету, швидкість у яких одразу після модернізації зросте до 20 Мбіт/с, зможуть переглядати, наприклад, телебачення HD-якості одразу на декількох телевізорах, паралельно користуючись Інтернетом на інших домашніх пристроях. Також нова швидкість Інтернету дозволятиме, наприклад, завантажити музичний альбом лише за 3 хвилини або розмістити власне 3-хвилинне відео на Youtube за 60 секунд. За словами керівників компанії, у другій половині наступного року з’явиться ще одна функція — приймати на смартфон дзвінки, що надходять на домашній телефон.

Для реалізації цих можливостей Укртелеком встановлює нове обладнання: 450 сучасних активних шаф замість 36 застарілих АТС та волоконно-оптичний магістральний кабель замість мідного. При цьому довжину оптичної мережі буде доведено до 700 км. Зменшення частки мідного кабелю в інфраструктурі Укртелекому знижує ризик зловмисних пошкоджень мережі та підвищує стабільність її роботи. «До цього часу багато абонентів потерпало через зловмисників, які крали кабелі. Цим самим вони заробляли собі «копійку», але створювали проблеми тисячам користувачів. З новим оптичним кабелем таких проблем не буде. До нього мають звикнути і абоненти, і хулігани», — зауважив директор департаменту корпоративних комунікацій Михайло Шуранов.

Модернізація мережі у Львові відбуватиметься у рамках най­масштабнішої програми технічної модернізації за всю історію Укртелекому. За 2,5 року планується модернізувати мережу компанії у шести найбільших містах України: Києві, Львові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі та Харкові. Пілотний проект проводився в Одесі, а в листопаді цього року на нову мережу вже було переведено перших абонентів Харкова. Швидкість доступу до Інтернету у користувачів нової мережі зросла більш ніж удвічі.

Схожі новини