Передплата 2024 «Добра кухня»

Молоко — замість шампанського

Сімейна ферма на Львівщині отримала грантову допомогу від канадського уряду.

“Смачно!”- сказав голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, спробувавши справжнього домашнього молока, яким пригощали замість шампанського господарі — Галина та Микола Губки і їхній син Павло. Це було на відкритті сімейної міні-ферми у селі Бишкові Жовківського району.

Ферма створена у рамках проекту уряду Канади «Розвиток молочного бізнесу в Україні», який реалізовує Львівська аграрна дорадча служба.

Від проекту сім’я отримала найсучасніше обладнання загальною вартістю близько 100 тисяч грн. Це десять гумових килимків, п’ять поїлок, три лампи для освітлення, вентилятор із системою автоматичного управління та сучасний доїльний апарат. Власним коштом сім’я реконструювала стару стайню, підвела воду до приміщення ферми, облаштувала бетонні стійла, кормовий стіл. Директор Львівської аграрної дорадчої служби Іван Паньків розповів: «окрім основного обладнання, для ферми закупили енергозберігаючі лампи, регулятор освітлення та вентиляції, найкращі засоби для миття дої­льного апарата і консерватор».

Зараз сім’я утримує шістьох корів, п’ятьох свиней та двох коней. Завдяки реалізації канадської програми на фермі покращились умови утримання тварин. Микола Губка розповів, що за допомогою нового обладнання збільшиться продуктивність поголів’я і зменшаться витрати часу на роботу в господарстві. Родина вже думає про те, щоб збільшити кількість корів до десяти. Окрім того, родина обробляє десять гектарів землі. Допомагають подружжю Губків їхні сини. Розповідають, не робили б так багато, якби знали, що їхні діти не допомагатимуть і не продовжуватимуть їхню справу. “На хліб і до хліба маємо”, - каже пан Микола.

А наробитися біля такої великої господарки треба. Господарі возять молоко, сир і сметану на базар у Жовкву. Тут уже мають своїх покупців, які знають, що їхній продукт доброї якості, і про це розповідають своїм знайомим. Пані Галина розповідає: “Люди хвалять наше молоко. Коли приїжджає наша машина — приходять і забирають його”.

Розповіли фермери і про проблеми. Одна з них - зі збутом молока. Пані Галина каже, що навесні його здавали по три гривні за літр. Фермери охоче б здавали молоко, якби воно коштувало хоча б п’ять гривень. Для порівняння, магазинне молоко коштує 10-15 гривень, а мінеральна вода - сім гривень.

На відкриття міні-ферми, яка розташована на подвір’ї сім’ї Губків, завітало чимало гостей - представники влади, партнери цього проекту, місцеві жителі, журналісти. «Такими прикладами показуємо, що сьогодні на Львівщині, займаючись домашнім господарством, можна заробляти добрі гроші, - зазначив голова ОДА Олег Синютка. - Цей проект важливий, бо не тільки сприяє підвищенню прибутків фермерів, а й може навчити інших селян розширити свої господарства. Переконаний, такі перші міні-ферми стануть передвісниками великих позитивних змін на селі».

Відтепер за сімейною фермою буде закріплений консультант від Львівської аграрної дорадчої служби. Він радитиме господарям, як збільшувати надої за допомогою правильного харчування та утримання тварин. Зараз на фермі надоюють від однієї корови в середньому до 20 літрів молока на день, у планах — збільшити надої у кілька разів.

Господиня пригостила гостей варениками, з домашнім сиром та домашньою сметаною. Смак цих вареників - пречудовий, відірватися від них було неможливо…

Фото прес-служби

Львівської ОДА

Жовківський район

Схожі новини