Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Росію втоплять у нафті?

Падіння цін на «чорне золото» страшніше за санкції. У РФ на наступний рік прогнозують «дірку» в бюджеті у розмірі 500 мільярдів рублів!

Міжнародна “дружба” проти Росії чи боротьба за ринок? Експерти ламають голову, що ж відбувається на нафтовому ринку та чому деякі країни, що видобувають “чорне золото”, раптом так дружно почали обвалювати ціни. Для українців, навіть далеких від економіки, падіння цін на нафту — новина, безумовно, приємна. По-перше, завдяки дешевшій нафті бензин в Україні уже почав дешевшати. По-друге, падіння цін на нафту б’є по російській економіці гірше за будь-які санкції. Коли ціна бареля нафти сягнула 87 доларів, російський міністр фінансів Антон Сілуанов заявив: якщо такі котирування збережуться, то наступного року їм доведеться брати з резервного фонду близько 500 мільярдів рублів (12,5 млрд. доларів), — аби закрити діру у бюджеті. А ціна вже нижче 85 доларів, і, швидше за все, падатиме далі...

Саме російські експерти першими заговорили про змову на нафтовому ринку. Мовляв, США та Саудівська Аравія домовились обвалити ціни на нафту, аби таким чином зруйнувати економіку РФ. Ще навесні росіянам видався підозрілим візит Барака Обами до короля Саудівської Аравії. І справді, нафтовий картель ОПЕК почав нарощувати виробництво нафти. Штати також збільшили видобуток на своїх родовищах у Техасі і Дакоті. Як наслідок, ціни впали вже більш як на 20 доларів і, схоже, не планують зупинятись. У російському бюджеті на 2014-2016 роки закладена ціна 93-95 доларів за барель. Надходження від видобутку та експорту нафти — 50% доходів російського бюджету. Тож зниження ціни на кожен долар нижче закладеної у бюджет — серйозний удар по економіці РФ.

Росія, яка звикла тероризувати пів-Європи своїм газом, опинилась у нафтовій пастці. Причому — не вперше. Існує припущення, що саме змова США та Саудівської Аравії у 80-х, через яку ціни на нафту обвалились у 2,5 раза, призвела до розпаду Радянського Союзу. Не виключено, що Америка знову вирішила піти цим шляхом... Втім, політологи переконані, що США ставлять собі за мету не розвалити РФ, а приборкати таким чином Путіна.

“Я б не будував великих ілюзій щодо того, що падіння цін на нафту спричинить розвал РФ. За місяць-два російська економіка не розсиплеться. Навіть при 80 доларах за барель економіка Росії здатна більш-менш нормально функціонувати не менше року”, — каже експерт центру Разумкова Володимир Омельченко.

Однак нафтовий картель ОПЕК планує опустити ціни нижче 80-доларової позначки. «76-77 доларів за барель може стати тим рівнем, на якому падіння зупиниться», — заявив міністр нафти Кувейту Алі Аль-Омаірі. За його словами, Організація країн-експортерів нафти на засіданні 27 листопада навряд чи піде на скорочення видобутку для підтримки цін. «Я не думаю, що сьогодні у країн (членів картелю. — Ред.) є шанс прийняти рішення про скорочення видобутку — з урахуванням того, що власна квота ОПЕК становить 30 млн. барелів і досі не вибирається», — каже Аль-Омаірі.

«Причин падіння цін на нафту є декілька, — каже заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев. — Пропозиції нафти на ринку зараз більше, ніж попиту, тож це не може не вплинути на ціну. Крім того, не варто виключати певні домовленості між США та Саудівською Аравією. І причина може бути не лише в тому, аби похитнути економічну ситуацію в Росії. Штатам вигідне зниження вартості нафти. З середини 80-х з США масово виводили виробництво. Склалась ситуація, коли реальному сектору економіки просто не вигідно було працювати в США. Аби виправити ситуацію, США намагаються знизити вартість енергоресурсів. З газом їм це вдалось. Ціна газу в США на сьогодні становить 80-100 доларів за тисячу кубометрів. Порівняйте це з 485 доларами, які від нас вимагає РФ, і побачите різницю. Тепер вони хочуть знизити ціну на нафту. Якщо говорити про легку канадську нафту, то її собівартість — приблизно 60 доларів за барель. Саме до того рівня можна опускати ціну. Основні експортери нафти також зацікавлені у зниженні цін, оскільки це дозволить їм витіснити з ринку виробників, у яких собівартість значно вища. Скажімо, собівартість видобутку нафти в Саудівській Аравії у 4-5 разів нижча, ніж у Росії. Причина в особливостях залягання нафти, витратах, які вклали в освоєння родовищ. Тому Саудівська Аравія може дозволити собі знижувати ціну. Навіть якщо не торкатись політики, а вона тут безумовно присутня, то економічно такий тренд вигідний основним світовим економікам. Країнам-імпортерам нафти, як-от ЄС, вигідні дешевші енергоресурси. Країнам Близького Сходу вигідно знижувати ціну, бо таким чином вони витісняють російську нафту з європейського та азійського ринку. Звичайно, ціна на нафту є одним з важелів впливу на Росію. Адже якщо ціна нижче 80 доларів протримається кілька місяців, російській владі доведеться йти на секвестр бюджету і урізати соціальні програми». З власного досвіду знаємо, що значить для електорату урізання соціальних видатків. Можна приймати десятки законів, які добивають демократію, і народ це “схаває”. Але якщо забрати у людей соціальні подачки, частка людей, які підтримують владу, відразу зменшиться.

Зрозуміло, що ціни на нафту — кращий інструмент боротьби з Росією, ніж будь-яка зброя. Тож залишається сподіватись, що Путін таки почне виводити своїх військових та диверсантів з території України. Однак для нас вартість нафти важлива не лише з огляду на приборкання Путіна. Саме від цін на нафту залежить ціна газу.

“У довгострокових контра­ктах ціна газу прив’язана до цін на нафту. Тож якщо дешевшає нафта, мають знижуватись і ціни на газ. Саме такий контракт є між Україною та Росією. Але від Росії можна чекати будь-яких фокусів, тим паче, що формула, за якою вони рахують ціну на газ для України, дуже туманна. Чекати адекватної політики стосовно газу від Росії годі, — каже Володимир Омельченко. — Ціна нафти — це також понад 60% ціни на бензин. Звичайно, в Україні ефект від зниження ціни на сировину дещо нівелюють проблеми на валютному ринку. Тому ціни на бензин знижуються не так швидко, як хотілося б нашим автовласникам. Стримують зниження цін на бензин проблеми з придбанням валюти, які мають зараз імпортери, а також те, що ринок нафтопродуктів у нас монополізований”.

А тим часом...

На тлі падіння цін на нафту російська валюта продовжує знецінюватись. Попри безпрецедентну підтримку (на втримання курсу рубля Центробанк РФ лише за минулий тиждень витратив понад 4 мільярди доларів), рубль продовжує встановлювати антирекорди. 15 жовтня в ході торгів на Московській біржі курс обвалився до 41 рубля за один долар і понад 52 рублів за євро.

Схожі новини