Передплата 2024 «Добра кухня»

Фонд гарантування вже нічого не гарантує?

Міністр фінансів заявив, що повертати гроші вкладникам збанкрутілих банків нічим...

В Україні — нечуваний банкопад. Від початку року Нацбанк визнав неплатоспроможними уже 23 банки. І це ще не межа — найближчим часом НБУ готується позбавити ліцензії ще кілька банків. Людям, які мають вклади у проблемних банках, можна лише поспівчувати. Досі, коли банк банкрутував, кошти вкладникам повертав Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Перебоїв з виплатами наче не було. Та цього тижня міністр фінансів Олександр Шлапак ошелешив вкладників. Міністр заявив, що Фонд не має чим повертати гроші вкладникам!

Сенсаційну заяву міністр зробив у Верховній Раді, коли пропонував депутатам проголосувати за закон, який дозволить позичити Фонду 10 мільярдів гривень. «У Фонді гарантування вкладів коштів на сьогодні немає. У разі неприйняття закону, непідписання терміново його президентом, ми позбавимо людей можливості отримати хоча би по 200 тисяч гривень виплат у Фонді гарантування вкладів. Будь ласка, проголосуйте зараз і підтримайте тих людей. Вони розраховують на те, що держава виконає свої зобов’язання і заплатить по 200 тисяч гривень тим людям, вклади яких, на жаль, згоріли в банках”, — заявив міністр фінансів, агітуючи за урядовий законопроект. Однак депутати його таки провалили. Заява міністра змусила панікувати більшість вкладників банків. Нещодавно голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що від початку року з банків вивели 110 мільярдів гривень вкладів. Після таких “одкровень” міністра Шлапака ця цифра може суттєво збільшитись...

Якби урядові закони прийняли, то ФГВФО отримав би від уряду облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) в обмін на векселі. Потім Фонд монетизував би ці облігації в Національному банку, а вкладники отримали б від Фонду гроші. Серед категоричних противників такої допомоги Фонду гарантування — народний депутат Сергій Терьохін.

“Що таке Фонд гарантування вкладів? Це не державний інститут, а фактично приватна структура. Він складається з внесків банків, які є членами цього фонду. Фактично це резервний фонд банківської системи, через який виплачують гроші вкладникам банків, що луснули, — каже Сергій Терьохін. — Але якщо у банку виникають проблеми, то хто в цьому винен? Очевидно, що його керівництво. Чому проблеми комерційних банків повинні вирішуватись за рахунок коштів платників податків? Якщо у Фонду не вистачає грошей — збільшуйте відрахування з банків. Вони сплачують 1% від капіталу щороку та 0,5% щокварталу від залучених депозитів. Це замало”.

Утім, депутат сумнівається, що в Фонді гарантування вкладів аж така плачевна ситуація з грошима, як заявив міністр фінансів. Адже, окрім власних коштів Фонду, цього року він отримав вже 4,2 мільярда гривень позики від НБУ. Крім того, у вересні Україна отримала 500 млн. євро від Світового банку. Прес-служба Міністерства фінансів тоді заявляла, що позика СБ у тому числі й на посилення операційного, фінансового та регуляторного потенціалу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. То де всі ці гроші? Тим більше що виплати по двох найбільших банкрутах, “Брокбізнесбанку” (обсяг депозитів там сягав 5,5 млрд.) та “Форуму” (4,9 млрд.), уже практично завершені. Решта банків, які ліквідують, — кишенькові. Обсяг депозитів там у кілька разів менший.

“Станом на 1 липня на рахунках Фонду гарантування було понад 8 мільярдів гривень. Зараз міністр фінансів заявляє, що там — нуль. То куди поділись гроші? А ви знаєте, яка зарплата у виконавчого директора Фонду? Уп’ятеро більша, ніж у президента. То, може, для початку Фонд гарантування зменшив би витрати на себе? — каже Сергій Терьохін. — Крім того, торік Фонд гарантування вкладів надав більшість своїх коштів як кредити банкам, яких уже немає. Цього року НБУ видав рефінансування комерційним банкам на 110 мільярдів гривень. На початку року 28 мільярдів гривень рефінансування надали “Брокбізнесбанку”, який належить Курченку. Чи перепало щось з цих грошей вкладникам? Нічого. Тобто 2,4 мільярда євро десь поділись. Чому б не спробувати повернути ці гроші, адже вони в Україні. За рахунок цих грошей “Брокбізнесбанк” повернув кредити трьом російським банкам... Навіть НБУ сам не знає, що робити з цим Фондом і як повертати гроші простим смертним. Перед тим як давати їм гроші, треба навести там лад”.

Експерти ринку радять не панікувати — кошти вкладникам збанкрутілих банків все одно повернуть. От тільки чекати на виплати доведеться довше. Власникам валютних депозитів треба мати на увазі, що Фонд здійснює виплати лише у гривнях.

Схожі новини