Передплата 2024 «Добрий господар»

Валютний колапс

Навіть голова НБУ не змогла купити 200 доларів за встановленим нею ж курсом

На українському валютному ринку — безпрецедентна ситуація. Вперше за роки свого існування міжбанківський валютний ринок практично зупинився. Уже кілька днів поспіль міжбанк до обіду практично не функціонує — охочі купити долари є, а от тих, хто готовий продати, — немає. У понеділок за торги продали рекордно малу кількість валюти — лише 45 мільйонів доларів. Це у тридцять (!) разів менше, ніж середньостатистичний обсяг торгів у “довоєнний” період. Проблема в тому, що НБУ тепер сам встановлює, за яким курсом мають продавати валюту на міжбанку. Скажімо, на понеділок мав бути курс 12,9500 / 13,1500 гривні за долар. Однак охочих продавати валюту за заниженим курсом не знайшлось.

Через параліч валютного ринку найбільше страждають компанії-імпортери. Адже щоб купити товар, вони мусять спочатку купити долари. А доларів нема. При цьому чимало компаній-постачальників мають укладені контракти, у яких передбачені штрафи за зрив поставок. Якщо НБУ надалі діятиме на валютному ринку за принципом “так не діставайся ж ти нікому”, то дуже швидко почнуться перебої з постачанням імпортних товарів.

Не дивно, що будинок голови НБУ Валерії Гонтаревої невідомі обкидали яйцями — задоволених її “реформами” мало. Свічку за її здоров’я ставлять хіба що валютні міняйли, адже вона не лише воскресила професію, а й вивела її на новий рівень. В умовах напівмертвого міжбанку купувати валюту на тіньовому ринку змушені навіть великі компанії, які працюють більш-менш прозоро.

“Маємо ситуацію, коли НБУ фактично запровадив фіксований курс. Продавати валюту за вищим курсом заборонено, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Охочих продавати валюту за фіксованим курсом нема. Навіть експортери, які зобов’язані продавати частину валютної виручки, не заводять її в країну чи знаходять інші способі обійти цю норму. Банки не винні, що у них нема валюти — вони не можуть її взяти нізвідки. От і виходить, що усі чекають валютного аукціону від НБУ — це єдиний шанс придбати долари. Єдині продавці на міжбанку — це державні підприємства, які мають валютну виручку. НБУ їх обдзвонює і наказує виходити на міжбанк з продажем валюти. При цьому активно розвивається чорний кліринг.

На тіньовому ринку долар в понеділок був по 14,5 гривні. Компанії, яким конче потрібна валюта, звертаються до тих, хто має валютну виручку та проводить операції через офшори. І одні, й інші розуміють, що можуть бути претензії до їхньої діяльності, але це все одно менша проблема, ніж відсутність валюти”.

Поки тіньовий валютний ринок через офшори та підставні фірми конвертує мільйони, НБУ бореться з обмінниками. На пункти обміну валют, які працюють з порушеннями, збираються влаштовувати показові облави. При цьому Нацбанк обіцяє карати банки, які відмовляються продавати клієнтам дозволених 200 доларів. Аби продемонструвати, що 200 доларів можна купити у першій-ліпшій касі банку, Валерія Гонтарева особисто вирушила за валютою. Першим їй трапилось відділення “Сбербанку Росії”. Яким же був “облом” голови НБУ, коли касирка ЇЙ відмовила. І це на виду у журналістів! Цікаво, як тепер ця пані буде розповідати про об’єктивний курс у 12,95, якщо сама не змогла купити навіть такий мізер?

Схожі новини