Передплата 2024 ВЗ

Готуєтеся до іспитів?

Налягайте на салат айсберг

Салат айсберг
Салат айсберг

Салат айсберг зовні схожий на білокачанну капусту. Смаком нагадує листя салату, чим більша концентрація води в листках айсберга, тим вони хрусткіші. В Америці салат айсберг на першому місці серед усіх різновидів качанних салатів і його використовують у щоденному раціоні і дорослі, й діти.

Батьківщиною салату айсберг є Америка. Свою назву овоч отримав не од­разу. Спершу його називали «хрусткий салат». Після того, як його листя довго зберігали за допомогою льоду, салат отри­мав нову назву «Айс». А пізніше відбулася трансформація назви в айсберг. Іноді його ще на­зивають «Крижаною горою» або «Криспхедом».

У Стародавньому Єгипті ви­рощували цю рослину спершу виключно для виробництва олії та отримання насіння. І лише згодом єгиптяни почали їсти листя.

Салат айсберг багатий на вміст калію, кальцію, фосфору, натрію, магнію, міді, вітамінів А, С, В, К, холіну. Наявність харчо­вих волокон і клітковини, яких у салаті чимало, є хорошими по­мічниками для тих, хто хоче по­збутися зайвої ваги. Низька ка­лорійність салатного листя годиться для вживання у роз­вантажувальні дні.

Оскільки у його складі є фо­лієва кислота, він добре допо­магає тримати в тонусі нерво­ву систему. Його рекомендують вживати студентам у екзамена­ційний період.

Салат айсберг допомагає ре­гулювати обмін речовин в орга­нізмі, покращує кишкову перис­тальтику, поліпшує склад крові. Завдяки великому вмісту фоліє­вої кислоти салат айсберг спри­яє зміцненню нервової системи, допомагає у випадку стресів та емоційних розладів, за актив­ної розумової діяльності, добре допомагає у випадку безсоння. Велика кількість кальцію є гар­ним захистом від пошкодження зубів та кісток. Ті, в чиєму раціо­ні є салат айсберг, менше мають проблем з серцем і судинами та більше захищені від інсультів та інфарктів.

Хрустке листя салату вико­ристовують для прикрашання страв та оформлення святково­го столу. З нього можна приго­тувати легкий овочевий салат з твердим сиром та вареним яй­цем, заправлений сметаною.

Смак листя нагадує китай­ську капусту, але деякі листоч­ки бувають з гірчинкою, що на­дає їм лактуцин. Краще вживати свіже листя айсберга, бо за тер­мообробки воно втрачає майже всі корисні властивості.

Салат айсберг чудово поєд­нується з морепродуктами, ку­рячим філе, бужениною та є чу­довою основою страв. Кілька хрустких листочків салату мо­жуть надати набридлим бутерб­родам особливої родзинки. Щільні листочки часто викорис­товують у кулінарії як малень­кі тарілочки для сервірування холодних закусок та овочевих асорті.

Салат із смаженим сиром і помідорами

200 г помідорів чері, 100 г адигейського сиру, 1 болгар­ський перець (жовтого кольо­ру), 1 зубчик часнику, 30 г са­лату айсберг, 2 ст. ложки олії, 5−6 гілочок кропу, паприка — до смаку, сіль, чорний меле­ний перець, 1 ст. ложка мас­ла — для смаження.

Помідори чері розрізати навпіл. Болгарський перець очистити від насіння. М’якуш нарізати невеликими шматоч­ками. Зелень кропу дрібно по­сікти.

Листя салату порвати ру­ками, бо від зіткнення з мета­лом салат швидко окислюєть­ся і в’яне, втрачаючи апетитний вигляд.

У салатнику з'єднати овочі та зелень, посолити, поперчити, заправити оливковою олією та перемішати.

Адигейський сир нарізати пластинками чи кубиками.

На пательні розігріти верш­кове масло на невеликому вог­ні. Додати вичавлений часник, спеції та обсмажувати їх 30 се­кунд. Вони віддадуть свій смак і олія стане ароматною.

Викласти у пательню шма­точки сиру. Смажити їх близь­ко 4 хв з кожного боку до утво­рення золотистої скоринки. На блюдо викласти салат, а в його центр — обсмажений сир.

Закуска на ананасових кільцях

300 г консервованих ана­насів (6−8 кілець), 200 г кра­бових паличок, 100 г твердо­го сиру, 3 яйця, 1 ст. ложка майонезу, салат айсберг.

Кільця ананасів вийняти із сиропу і висушити. Яйця звари­ти, очистити, нарізати невели­кими кубиками.

Крабові палички нарізати не­великими кубиками. Їх можна замінити або доповнити іншими морепродуктами. Наприклад, креветками, кальмарами або червоною рибою. Нарізати сир невеликими кубиками. Усі інґре­дієнти для начинки мають бути приблизно однакового розміру. Сир для закуски годиться будь-який, починаючи від голланд­ського, закінчуючи моцарелою. Головне, щоб сир був смачний.

У мисці з'єднати крабові па­лички, сир та яйця. Заправити майонезом та перемішати. Ма­йонезу не має бути дуже бага­то, щоб салат не поплив. Крім зазначених інґредієнтів, мож­на додати у начинку подрібне­ну зелень, наприклад, кріп або петрушку. Щоб начинка вийшла ситнішою, можна додати 2−3 ст. ложки вареного розсипчастого рису. Свіжості додасть наріза­ний кубиками огірок.

Листя салату вимити і до­бре обсушити. На кожне колеч­ко ананаса зверху викласти по листочку салату. Поверх нього — гіркою викласти крабову начин­ку. Можна одразу ж подавати до столу. Якщо готуєте закуску за­здалегідь, то збирати її краще безпосередньо перед подачею.

Схожі новини