Передплатити Підтримати

Гамула – старовинний український десерт. Вподобають дорослі і діти

Хрустке печиво із ніжним та м'яким яблучним мусом

Обожнюю яблука у всіх проявах. Свіжі, карамелізовані, запечені. Вони дуже доречні до м'яса, особливо до птиці. Важливу роль у такій популярності яблук відіграє не тільки смак, але й їхня величезна користь. Не буду багато про це казати, але нагадаю, що багато корисних речовин міститься саме у шкірці, тому її краще не зрізати, треба просто ретельно помити фрукти. Корисні властивості яблук не втрачаються під час їх зберігання, ще одна чудова новина — термічна обробка яблук зі шкіркою також не впливає на кількість поживних речовин.

Найчастіше ми використовуємо яблука у десертах. Я знаю, як ви обожнюєте мій рецепт шарлотки з яблуками. Тому вирішив поділитися з вами ще одним десертом на їх основі. Будемо готувати гамулу — старовинний український десерт з яблуками. Одна з версій появи цього смаколика базується на тому, що в давні часи цукор на території України був рідкістю, мед вироблявся не в таких великих кількостях, тому придумали брати всю солодкість з яблук. Зараз, звісно, цукор є у кожному домі, але актуальність десерт зберіг і досі.

Смак запечених яблук обожнюють майже усі, а якщо додати трохи яблучного пюре до тіста, вийде надзвичайна випічка. Впевнений, що це хрустке печиво із ніжним та м'яким яблучним мусом вподобають дорослі і діти. Гамула просто створена для того, щоб насолоджуватися життям!

Інгредієнти:

Для тіста:

2 яблука

2 ст. л. цукру

50 г вершкового масла

1 яйце

75 г вівсяного борошна

170 г пшеничного борошна

1 дрібка солі

Для яблучного мусу:

3 яблука

3 жовтки

100 мл молока

2 ст. л. цукру

Приготування:

Добре помийте 5 яблук і розріжте навпіл. Видаліть серцевину з кожної половини. Викладіть половинки на деко, попередньо застелене фольгою, і запікайте в духовці за температури 180 градусів приблизно 40 хвилин.

Коли яблука будуть готові, виберіть м'якоть, яку в подальшому ми будемо використовувати для пюре і додамо в тісто.

Для печива змішайте 170 г пшеничного борошна і 75 г вівсяного. Додайте дрібку солі, 2 ст. л. цукру і 50 г вершкового масла. Ретельно перетріть до утворення масляної крихти.

Додайте 100 г яблучного пюре і 1 яйце. Замісіть туге тісто, оберніть харчовою плівкою і залиште в холодильнику на 20−30 хвилин.

Розкачайте тісто між двома листами пергаменту, товщина шару тіста повинна бути приблизно 0,5 см. Виріжте з тіста печиво спеціальними формочками або за допомогою звичайної склянки.

Застеліть пергаментом деко і викладіть печиво. Випікайте 7−10 хвилин за температури 200 градусів. Дайте печиву охолонути.

Для яблучного мусу з'єднайте в мисці 3 жовтки з 225 г яблучного пюре, 100 мл молока і 2 ст. л. цукру.

Добре прогрійте на водяній бані протягом 10 хвилин, безперервно помішуючи мус, до моменту загусання.

Подавайте печиво з охолодженим яблучним мусом.

Джерело