Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якось негарно виходить із "вшануванням" Степана Бандери

1 січня, коли повертався з ефіру на радіо, зміг бути свідком розрекламованого (особливо на рашистських і польських каналах) факельного маршу націоналістичних партій, присвяченого дню народження Степана Бандери. Тож дозвольте зробити кілька зауважень не так щодо суті, як стосовно форми.

До постаті Бандери ставлюся з належною повагою, особисто був знайомий з рядом його родичів (рідна сестра Оксана, невістка, внук). Не люблю містифікацій навколо його фігури, адже майже нічого з того, що йому приписують як апологети, так і затяті шельмувальники, він насправді не здійснював. Але був справжнім патріотом, страждальцем, жертвою трьох антиукраїнських режимів, а посмертно ще й став символом, тому заслуговує на належну повагу та вшанування. Але чому саме на таке? А давайте задамо собі кілька майже риторичних запитань, бо вони трошки розкривають суть декого з "пошановувачів":

Перше: Чи були ОУН та УПА структурами хоч якось пов'язаними з німецьким нацистським режимом?

Для кожної адекватної людини зрозуміло, що ні. Кілька незначних епізодів на початку війни дуже скоро були демасковані, й для самих німців стало аж надто зрозуміло, що їх використали. Тому вони ще з початку липня 1941-го спрямували найжорстокіші репресії проти членів ОУН - тисячі розстріляних патріотів тільки в помсту за акт 30 червня. Сам Бандера майже всю війну відсидів у нацистському концтаборі. Так, у терпимих умовах, але його рідних братів у німецьких концтаборах закатували на смерть.

Друге: Чи були в ОУН традиції факельних походів?

Ні, не було. ОУН часто використовувало церковні й похоронні процесії та пам'ятні акції для проведення своїх політичних маніфестацій. Також перебрали деякі механізми в радянської пропаганди (політінформації, політпросвіта, застосування агітаційних листівок, зображень тощо), але ніколи нічого подібного на факельні походи не було. Використання факелів ніколи не застосовувалося для пропагандистських чи урочистих подій в УПА. Також і в діаспорі члени революційної ОУН Степана Бандери (як і всі інші відлами організації) ніколи не проводили факельних походів. І від початку існування організації це була цілком свідома позиція. Чому? Відповідь на наступне питання дещо прояснить.

Третє: Хто використовував факельні походи?

У своїх політичних та пропагандивних заходах найбільше цю методику психологічного впливу на публіку застосовували члени націонал-соціалістичної партії Німеччини Адольфа Гітлера. Факели й масові походи з ними стали для нацистів одним із головних знарядь при проведенні масових акцій. Окремі спроби застосувати факели як антураж для політичних дійств був і в більшовицькій Росії на стику ленінської та сталінської диктатур, але на відміну від Гітлера, радянські вожді не надавали такого значення подібним деталям. Зате нацизм чітко прив'язаний до факельних походів. У сприйняття цієї диктаторської течії вони вплелися на рівні з визначенням коричневого кольору.

Четверте: То що ж відбувається 1 січня уже багато років у Києві та багатьох інших містах України?

Це точно не може бути названо належним пошануванням Степана Бандери. Це відверте блюзнірство, все одно, як би його вшановували під спів Інтернаціоналу й з червоними прапорами та портретами Сталіна й Леніна (або ж Пілсудського й Пєрацького, якщо вже хочете диверсифікації абсурду). Ну як можна відзначати день народження провідника ОУН абсолютно типовою акцією німецьких нацистів, які його самого кинули в концтабір, закатували його рідних братів і тисячі найближчих соратників?! Це не означає, що використання факельних походів після того, як їх застосовував Гітлер, уже здискредитоване навіки. Ні. Адже є якась межа здорового глузду. Будь що без яскравого політичного забарвлення (історичні, скорбні, мистецькі походи) цілком прийнятно. Але поєднання факельних походів з радикальними політичними гаслами й жорсткою мовою ультиматумів та нетерпимості - це вже 100% калька з нацизму й буде такою ще не одне десятиліття.

П'яте: Навіщо вони це роблять?

Думаю, що все почалося з недомислія та любові до дешевих ефектів (саме такі мотиви на початках були визначальними й для Гітлера, вже потім факел став символом вогню, яким Рейх планував підпалити весь світ). Але не тільки це зараз визначальне. Дехто з організаторів та зачинателів цих акцій не раз були запідозрені в фінансовій та ідеологічній нечистоплотності. Тому припущення, що це все робиться за грубі гроші, щоб зробити належну картинку для рашистських (і попутньо для європейських телеканалів), лише на перший погляд видається аж таким неймовірним.

І ще одне. Серед учасників цих акцій далеко не всі є прихильниками ідеології націоналізму. Серед них і апологети якраз нацистських ідей, які, наголошую, з українським націоналізмом нічого спільного не мають і є до нього цілковитим антагонізмом. Реальні нацисти зустрічаються і в Свободі, ще більше їх у тій структурі, яка після відходу Яроша продовжує мутувати, але й досі чомусь називається Правим Сектором. А Національний Корпус навіть і не пробує приховувати, що вони є апологетами нацизму саме в його гітлерівському виконанні. Тому якось негарно виходить із "вшануванням" справжнього українського націоналіста й патріота Степана Бандери.

На останок додаю світлину цього дивного походу. Враховуючи те, що його організовували щонайменше три партії (Свобода, Нацкорпус і Правий Сектор) та ряд різних організацій, людей було не аж так і багато - думаю, що не більше тисячі. А це ж одна з двох головних дат у пропагандистському календарі цих партій. Тож доволі скромно. Ще порівнявшись з КМДА, учасники на додачу до факелів запалили якусь піротехніку, після чого їх уже не можна було розгледіти. Як вони там не задихнулися й для чого зробили таку дурість - направду не знаю.

Джерело: Фейсбук

Схожі новини