Передплата 2024 «Добрий господар»

НБУ знову реагує із запізненням...

Тільки у четвер, 30 листопада, коли курс гривні підскочив на міжбанку до позначки 27,22, Нацбанк нарешті оголосив валютний аукціон. НБУ продав комерційним банкам 29,1 мільйона доларів, за середнім курсом 27,13 гривні. Як наслідок, міжбанк “охолонув” і закрився 30 листопада з курсом 27,15.

Як повідомило Мінекономрозвитку, за дев'ять місяців 2017 року український експорт зріс на 18,5 % (порівняно з тим же періодом 2016-го), або на 6 мільярдів доларів - до 38,1 мільярда. Найбільше товарів і послуг, аж 40,2 %, продаємо до Європейського Союзу. Збільшили також експорт до Туреччини, Індії, Китаю, Єгипту, США, Ірану тощо.

Про те, що цього року Україні вдається хорошими темпами нарощувати експорт, заявив і заступник голови Національного банку Олег Чурій. На жаль, попри те, що валютної виручки від експорту до країни надходить більше, національну валюту й надалі лихоманить. Цього тижня курс долара на міжбанківському валютному ринку перевалив за позначку 27 гривень... Осінню “застуду” національної валюти Чурій пояснив “сезонним фактором”. По-перше, мовляв, український бізнес зараз активно купує валюту на міжбанку, аби придбати за кордоном традиційні святкові товари (ту ж червону ікру або “елітні” алкогольні напої). А по-друге, на курс гривні негативно вплинула нещодавня одноразова виплата аж дев'яти мільярдів гривень відшкодування ПДВ.

Будемо сподіватися, “сезонний фактор” невдовзі припинить свою руйнівну дію, і гривня припинить падіння.

Загалом, добре, що керівник Нацбанку є оптимістом... Напевно, і більшість українців мала би більше оптимізму щодо майбутнього курсу гривні, якби у листопаді НБУ поводився на міжбанку бодай трохи активніше. Але Нацбанк волів залишатися безпристрасним спостерігачем: востаннє аукціон із продажу валюти НБУ провів на міжбанку ще 27 жовтня (продав 86,1 мільйона “зелених” за курсом 26,86). І ось тільки у четвер, 30 листопада, коли курс гривні підскочив на міжбанку до позначки 27,22, Нацбанк нарешті оголосив валютний аукціон. НБУ продав комерційним банкам 29,1 мільйона доларів, за середнім курсом 27,13 гривні. Як наслідок, міжбанк “охолонув” і закрився 30 листопада з курсом 27,15.

Отже, засоби для стабілізації курсу гривні Національний банк має. Хотілось б, аби користувався цими засобами активніше. Щоб ми бодай перед Різдвом і Новим роком дивилися на таблички в канторах спокійно, без “валидольного” настрою...

 

 

Схожі новини