Передплата 2024 «Добрий господар»

Та Ленін з ним, з тим Аваковим!

На презентації книги Авакова про Леніна бракувало лише комсомолок-стриптизерок...

Та Ленін з ним, з тим Аваковим!
Та Ленін з ним, з тим Аваковим!

 На тлі гучного скандалу з затриманням сина міністра МВС Арсена Авакова Олександра, якого підозрюють у корупційній оборудці з  рюкзаками для  Нацгвардії, 7 листопада, у 100-ту річницю жовтневого перевороту, відбулася не менш гучна презентація книги міністра Авакова з красномовною назвою “Ленін з нами?”. Книга написана російською мовою, але перекладена на українську і англійську.

Ще у 2007 році Аваков опублікував однойменну статтю, тільки без знака запитання у кінці назви. Через рік цю статтю з коментарями з інтернет-видань опублікували у вигляді книги. Але і цього нинішньому міністру виявилося замало. Вирішив доповнити свій “епохальний” творчий доробок новим матеріалом, зокрема інформацією про повалені останніми роками пам’ятники Леніну в Україні, і знову видати у вигляді книги. «За десять років і три тисячі знесених в Україні пам’ятників Леніну я знову публікую цю статтю, додавши в назву знак питання», —  пише у передмові автор. Крім того, у нове видання увійшли коментарі відомих українських публіцистів, істориків і політиків. Зокрема,  Володимира В’ятровича,  Євгена Захарова, Миколи Княжицького, Віталія Портникова.

Це ж треба так свою статтю, точніше, себе, любити, щоб двічі її перевидавати у вигляді книги. Та ще й трьома мовами!

Презентація відбувалася в Українському домі. Її стилізували під радянські часи. Вів захід сам Володимир Ілліч, точніше, переодягнений у Леніна актор. А на фуршеті гостей обслуговували офіціанти у піонерській формі... Серед гостей - екс-прем’єр Арсеній Яценюк, секретар РНБО Олександр Турчинов, військовий прокурор Анатолій Матіос,  екс-глава АП Борис Ложкін, майже усі нардепи від «Народного фронту», нардеп із фракції «БПП» Олександр Третяков, нардеп з фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, міністр інформаційної політики Юрій Стець, міністр інфраструктури Володимир Омелян, віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, мер Києва Віталій Кличко, заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян. Через браслет на нозі презентацію не зміг відвідати син автора — Олександр. Але прийшов інший фігурант “справи рюкзаків”  - екс-заступник глави МВС Сергій Чеботар.

Але навіть не це найбільше дивує. Хоча важко собі уявити, аби в цивілізованій країні в принципі могло відбуватися щось подібне. Син міністра звинувачується у розтраті державних коштів. Як фігурант у справі проходить заступник його батька (навряд чи без відома міністра ця оборудка була б можливою). А сам міністр замість того, щоб вмерти від сорому (чи хоча б подати у відставку), спокійно організовує масштабну подію, такий собі парад марнославства, куди приходить увесь політичний бомонд країни! В голові не вкладається...

Але і це, як кажуть, півбіди. «Ленін з нами?» - це книга-питання, книга-дискусія, а для  когось, можливо, книга-провокація. Нашому суспільству вкрай потрібна дискусія про роль і місце в історії нашої країни комуністичного проекту  та образу Леніна як символу. Хто він, людина чи міф? Ленін — символ великої комуністичної ідеї чи втілення  жахливих злодіянь?»  - заявив Аваков під час презентації. Отже, питання “Хто такий Ленін — велика людина чи великий злочинець?” для українського міністра досі залишається  без однозначної відповіді.  Тобто злочини комунізму він ставить під сумнів! Хочу нагадати пану (а може, товаришу) Авакову, що Україна для себе це питання давно вже вирішила. 9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”. Як міністр внутрішніх справ Аваков мав би краще за інших знати закони, і головне - їх виконувати. Ленін та піонери на презентації — це, звичайно, можна трактувати як перформанс та стьоб, але можна і як пропаганду радянської символіки. Важко собі уявити, щоб у Німеччині на презентації книги “Гітлер з нами?” офіціанти були переодягнені у форму гітлерюгенд, а вів її актор, стилізований під фюрера…

 Черга за автографом автора.
Черга за автографом автора.

Втім, це далеко не перший випадок, коли Аваков ігнорує норми закону. Наприклад, інший закон зобов’язує державних чиновників розмовляти українською. Аваков плювати на це хотів. Він завжди і всюди демонстративно говорить російською.

Як на мене, на часі поява іншої книги з назвою “Аваков з нами?”. У ній варто проаналізувати стан нинішнього українського суспільства, яке   після Революції гідності вже понад три роки терпить на посаді міністра такого одіозного товариша.  Навіть після такого  резонансного скандалу з сином він досі тримається на посаді.

P.S. В Інтернеті вже з’явилися охочі придбати книгу Авакова. Тільки просять уточнити, чи папір м’який…

Ось такі вони – сучасні піонери.
Ось такі вони – сучасні піонери.

Схожі новини