Передплата 2024 «Добрий господар»

Газ, Крим і світська левиця

Ксенія Собчак, яка зголосилася взяти участь у виборах президента РФ, тішить публіку несподіваними заявами, - аби привернути увагу до своєї персони і зробити шоу максимально цікавим для глядачів.

Для розігріву публіки Собчак приголомшила всіх заявою, що Крим має належати Україні. Приємно чути такі слова від світської левиці, але не слід під цю колискову засинати. Росія поверне Крим тільки під тиском політичних обставин, сприяти яким є одним із головних завдань українського уряду.

Україна є незалежною  від поставок російського газу. Це твердження суперечить пропаганді, якою нас усіх пошивали в дурні багато років поспіль. Залежність існувала тільки на папері, для оборудок газових  бізнесменів, а насправді дефіцит газу - лише 8%. А вже 2020 року за рахунок збільшення власного видобутку Україна позбудеться і цієї незначної залежності. До порівняння: Словаччина, Австрія, Сербія, Болгарія, Греція, Білорусь, Латвія, Естонія і Фінляндія залежать від російських поставок газу більше ніж на 80 %! Та ж Польща залежить від російського газу набагато більше, ніж Україна.

Незалежність від російських поставок і наявність важливого інструменту постачання газу до Європи, а саме магістральних газогонів, дають Україні можливість взяти участь у великій грі за розподіл газового ринку Європи. Але метою цієї політики має бути не конкуренція  з російським газом на європейському ринку, а  повернення Криму під українську юрисдикцію.  

Крим (на відміну від “незалежних” Придністров’я, Абхазії, Південної Осетії і “ДНР-ЛНР” (частини Донбасу) був незаконно приєднаний до РФ саме тому, що Кремль хоче дістати права на газ у 200-мильній  зоні Чорного моря, на південь від півострова. А це можливо, тільки якщо Крим буде частиною РФ. Тож саме великі поклади газу на шельфі Криму і були справжньою метою незаконного загарбання.

Оскільки Крим є чинником великої газової гри, активна роль української дипломатії у битві за постачання газу на європейський ринок є найкоротшим шляхом до повернення Криму і його газових родовищ під юрисдикцію України. Слід створити такі можливості впливу на постачання газу до Європи, щоб Росії було вигідніше повернути кримські родовища (а з ними й Крим), ніж потерпати від  санкцій і активних дій України на боці її конкурентів.

Торік “Газпром” продав 246,8 мільярда кубічних метрів газу, із загальної кількості 605,6 мільярда кубів, спожитих у Європі. Це 40,7% європейського ринку. На другому місці Норвегія - 116,6 мільярда кубів, 19,2% ринку, і 3-4-те місце ділять Велика Британія і Нідерланди — по 6,7% ринку. Україна видобула пристойних 17,6 мільярда кубів, що становить 3% від всього газу, спожитого в Європі. (Це більше, ніж видобули Німеччина, Данія і Польща, разом узяті, а вони вважаються немалими виробниками газу).

Неєвропейські постачальники скрапленого газу поставили  до Європи майже 52 мільярди кубів, або 8,5 % ринку. Майже половину всього скрапленого газу поставив Катар, а США привезли лише 0,5 мільярда кубів. Втім, США видобули 2016 року 756 мільярдів кубів газу, що значно більше, ніж 579,4 мільярда кубів видобутку в РФ. США на першому місці в світі завдяки збільшенню видобутку сланцевого газу - 60% від усього видобутку. І саме ці сланцеві виробники прагнуть експортувати свій газ, зокрема, до Європи.

Президент Трамп під час візиту до Польщі минулого липня обговорював можливості поставок американського скрапленого газу до Польщі.

 Вона  споживає близько 16 мільярдів кубів при власному видобутку 4 мільярди кубів. Наразі діє контракт з “Газпромом”, який закінчується 2022 року. До того часу Польща сподівається збудувати термінал скрапленого газу, як свого часу зробила Литва, і дістати 20% знижки на російський газ. (Бо якщо скраплений газ буде не дорожчим, ніж газпромівський, Польщі буде вигідніше мати партнера, який не використовуватиме припинення поставок для політичного тиску).

Допомога США Польщі у постачанні газу призводить до зменшення прибутків “Газпром у”, бо змушує його зменшувати ціну для Польщі. І російський президент уже висловив своє незадоволення втручанням США у газові поставки газпромівським клієнтам. Це сигнал, що ця політика спрацьовує. Значить, Україна має приєднатися до дій США з метою обмеження прибутків “Газпрому” в Європі. Бо це і є той важіль який примусить Росію повернути Крим.

Після візиту президента Трампа до Варшави раптом потеплішав тон промов польських високопосадовців щодо України. Скидається на те, що вони стали більш прихильними до тісного співробітництва Литви, Польщі і України з метою позбутися енергетичної залежності від РФ. Енергетична незалежність цих трьох держав від Росії буде найбільшою гарантією миру в Європі. Уряд і Конгрес США це усвідомлюють. Але якщо Україна сама не робитиме все від неї залежне для здобуття енергетичної незалежності, то всі зусилля наших країн-партнерів будуть марними. Щоб лікування було успішним, хворий мусить прагнути одужання.

Схожі новини