Передплата 2024 ВЗ

“Як ідіот Ви були бездоганним!”

Нарешті побачили реакцію Кремля на виступ президента Чехії пана Земана на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи.  Речник президента РФ пан Пєсков відреагував точнісінько так само, як на виступ  бандита Захарченка щодо утворення Малоросії. Тоді пан Пєсков оголосив, що ідея Малоросії - внутрішня українська  дискусія. Мовляв, певна частина українців підтримує таку ідею, інша частина — не підтримує. А позиція Росії  - її хата з краю...

Щодо ідеї Земана про грошову компенсацію за порушення Росією міжнародного права, захоплення чужих територій і акваторій  разом із величезними скарбами нафти й газу, то пан Пєсков заявив, що це внутрішня європейська дискусія: мовляв, певна частина європейців підтримує таку ідею, інша не підтримує. Хата Росії все ще з краю.

Тільки лукавства у позиції Кремля цього разу набагато більше. Крім очевидного бажання послабити санкції, Росія хоче підтримати міф про свою платоспроможність, щоб заспокоїти кредиторів. Навіть якщо припустити мінімальну оцінку нафтогазових родовищ, які Росія вкрала на шельфі Криму (а це щонайменше 200 мільярдів доларів), то таких грошей в Росії уже давно немає. Тобто компенсувати немає чим. Два фонди заощаджень, які були створені за часів міністра фінансів Кудріна, вже спустошені. На відміну від Норвегії, яка теж добре заробляла на продажі нафти й газу, Росія накопичила у цих фондах замало коштів. Норвегія із заощадженнями у 800 мільярдів доларів може спокійно чекати і 10 років, поки ціни на нафту зростуть. А як не зростуть, то у Норвегії є достатньо ресурсів і час, аби пристосуватися до нових умов, із нижчими цінами на енергоносії. А Росія зі своїми спустошеними фондами може розраховувати тільки на грабіжництво своїх сусідів, зокрема Криму.

Є ще другий спосіб підтримувати платоспроможність РФ- продавати китайським компаніям частинами право власності на державні російські компанії, такі як “Роснєфть”. Росія останнім часом і у такий спосіб заробляє, але грабіжництво - на першому місці, бо значно вигідніше. До того ще й тішить марнославство убогих душею і розумом ура-патріотів.

Президент Чехії мотивує свою протиправну пропозицію тим, що хоче врятувати Європу від війни.  Мовляв, Росія її розв'яже, якщо не віддати їй Крим. Цей Чемберлен празького розливу забув, що народився у німецькому протектораті, бо 1938 року британський прем'єр Чемберлен віддав Чехословаччину Німеччині, також мотивуючи це бажанням недопустити війну в Європі. І тим зробив цю війну значно кривавішою.

Щоб запобігти війні в Європі, слід підтримувати й посилювати санкції проти порушника міжнародного права. Найбільша відповідальність за це лягає на уряд Німеччини - найбільшої економіки Європи. Але там є багато бізнесових інтересів, пов'язаних з Росією, і тому пропозиція пана Земана знаходить у ФРН чималу кількість вдячних слухачів.  Не виключено, що режисером вистави, яку ми бачили у ПАРЄ, було якраз МЗС Німеччини, керівник якого Зігмар Габрієль іде зі своєї посади (через вихід соціал-демократів із урядової коаліції). Якщо це так,то це був прощальний подарунок СДПН Москві... У цій виставі президент Чехії Земан бездоганно зіграв свою роль. Може сміливо подавати документи на звання народного артиста Росії.

Схожі новини