Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гривні допоможуть закордонні інвестиції. Наразі вони мізерні...

Ми й надалі набагато більше купуємо за кордоном, ніж продаємо за кордон... Як наслідок, гривня “просідає”... Що потрібно для того, аби наростити наш експорт? Прискорення економічного зростання. Цього року воно на рівні 2,5 % ВВП, а у найближчі два роки, обіцяють в уряді, може сягнути 6-7 %. Аби це стало реальністю, потрібне різке збільшення обсягу прямих іноземних інвестицій.

Для української національної валюти вересень 2017-го виявився дуже тривожним. Гривня, яка протягом літа зміцнювалася, з початком осені увійшла в піке. І ось у середу, 4 жовтня, долар на міжбанківському валютному ринку продавали вже по 26,82 гривні. Готівковий курс був іще вищим, 27,03... Уповільнити падіння гривні намагався в середу Національний банк України. На аукціоні НБУ продав комерційним банкам 36,8 мільйона “зелених” (за курсом 26,79). Чи заспокоїть це ринок? Пропозиція Нацбанку виявилася меншою, ніж попит комерційних банків, тож подальшої девальвації гривні (ймовірно, повільної) виключати не можна.

Як пояснюють осіннє зниження курсу гривні в НБУ?

“Девальваційний тиск на гривню у вересні мав головним чином сезонний характер”, і спричинений цей тиск “традиційним зростанням попиту на іноземну валюту з боку нафто- і газотрейдерів, що посилювався помірним зростанням цін на нафту на світовому ринку". Крім того, зауважили в НБУ, знизилися обсяги пропозиції готівкової іноземної валюти з боку населення, а його попит на валюту, навпаки, зріс.

“Сезонні девальваційні очікування” населення значною мірою сформував сам НБУ, заклавши у проект Держбюджету на 2018 рік середній курс на рівні 29,3 гривні (а курс на кінець наступного року взагалі 30,1!). Ці цифри стали надбанням широкої публіки і, ясна річ, народ “трохи” збентежили... Глава уряду Володимир Гройсман, щоправда, згодом пояснив: "29,3 гривні - суто технічна цифра, такі розрахунки нам надав НБУ. Але я наразі не бачу об’єктивних підстав, щоб на кінець наступного року долар так виріс". То може, цю “технічну цифру” взагалі не варто було оприлюднювати?

Чи може НБУ продавати зараз на міжбанку більше іноземної валюти, щоб у такий спосіб зупинити падіння гривні? Теоретично, так, адже протягом літа Нацбанк активно купував валюту на міжбанку. Але на практиці сподіватися на справді потужні валютні інтервенції НБУ не варто. Не забуваймо, у найближчі два роки Україна має виплатити солідні суми зовнішнього боргу. Наша держава нещодавно розмістила єврооблігації на три мільярди доларів із 15-річним терміном погашення (тобто позичила ці гроші на зовнішніх ринках), тож боргове навантаження у найближчі два роки буде меншим. Але, так чи інакше, витрачати значну суму золотовалютних резервів на підтримання гривні НБУ навряд чи буде... До того ж, зміцнення долара і євро буде не зайвим для експортерів: чим більше гривень зможуть отримати на міжбанку за долари, тим активніше заводитимуть в Україну валютну виручку.

До речі, про український експорт. 2017 року він стабільно зростає (насамперед завдяки передбаченій Угодою про асоціацію з ЄС зоні вільної торгівлі з євроспільнотою, нашим основним торговельним партнером): у січні-липні цього року Україна експортувала товарів на 23,8 млрд. доларів, тобто на 22 % більше, ніж за такий же період 2016 року. Але водночас зріс імпорт в Україну - аж на 29,4 %. Тож ми й надалі набагато більше купуємо за кордоном, ніж продаємо за кордон... Як наслідок, гривня “просідає”.

Що потрібно для того, аби ще більше наростити наш експорт? Насамперед, прискорення економічного зростання. Цього року воно на рівні 2,5 % ВВП, а у найближчі два роки, обіцяють в уряді, може сягнути 6-7 %. Аби це стало реальністю, потрібне різке збільшення обсягу прямих іноземних інвестицій. За шість місяців 2017 року закордонні інвестори вклали в українську економіку трохи понад 700 мільйонів доларів. Тобто лише по 17 із “хвостиком” доларів на одного українця. Це несерйозна цифра...

Схожі новини