Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ціна газу на заправках не має перевищувати 13 гривень

Адміністрації президента України не слід відмовчуватися з приводу різкого подорожчання автомобільного газу.

Це вже стало питанням великої політики, адже  стрімке подорожчання газу пов'язують із затримкою цистерн із газом на митниці, на підставі листа СБУ від 15 листопада 2016 року. Наказувати СБУ може тільки президент. Кабмін може лише просити.

Та навіть якщо причиною стрімкого подорожчання, що торкнулося третини усього ринку автомобільного палива, є не затримка цистерн, а економічна кон'юнктура,  все одно президент має пояснити, що відбувається, оскільки питання набуло суспільного резонансу. Сьогоднішня ціна автогазу на заправках, хоч і коливається у залежності від регіону, становить близько 16 гривень, а ціна 95-го бензину - близько 24 гривень. Тобто  ціна газу становить 66% відсотків від ціни бензину.  Натомість довгострокове співвідношення цих палив становить 55%. Це означає, що при ціні бензину 24 гривні  ціна газу не мала би перевищувати 13 гривень. Саме таке співвідношення цін на бензин і газ є сьогодні у Білорусі (1,25 і 0,65 рубля відповідно).

У нас це співвідношення було ще більш вигідне для газу, але є суттєва різниця між Україною і Білоруссю. У Білорусі діє європейський стандарт, який чітко відрізняє автомобільний скраплений газ від опалювального,  і тому менш якісний газ не  надходить на заправки. У нас же діють старі стандарти Радянського Союзу, які дозволяють нечесним продавцям підмінювати одне іншим. Власне тому в Україні слід  якомога швидше прийняти європейський стандарт, аби неякісний газ не потрапляв на заправки. Це дещо збільшить ціну, тому може встановитися пропорція 55%, як у Білорусі. Але це означатиме ціну 13, а не 16 гривень. При  ціні 13 гривень водії, що встановили газове обладнання на автомобілях, не почуватимуться брутально обдуреними, як це є сьогодні.

Є англійський дитячий вірш, у якому йдеться про те, як король захотів масла і дав наказ міністру. Той , відповідно, дав наказ  корівниці, корівниця дала наказ своїй корові, а корова почала розмірковувати, чи слід давати молоко. Це нагадує те, що відбувається зараз у нас. Прем'єр Гройсман наказав навести порядок на ринку автогазу віце-прем'єру Кубіву, той доручив вивчити це питання Антимонопольному комітету і Державній фіскальній службі. Ці відомства призначать розслідування, тож “масла король швидко не дістане"... Владі потрібно не шукати винуватих, а негайно діяти, аби знизити ціну автомобільного газу до 13 гривень.

Схожі новини