Передплата 2024 «Добрий господар»

Бережись автомобіля!

Єдиний шанс вижити на дорозі та не погубити інших – привчити себе за жодних обставин не порушувати правил дорожнього руху.

Трагедія, що сталася внаслідок жахливого ДТП за участі кортежу львівського олігарха Петра Димінського, — це чорна мітка усім хамам на дорозі. Можете сотню раз обганяти по зустрічній, перетнувши подвійну суцільну, на шаленій швидкості — затор, в якому стоять з вашої точки зору лохи і лузери, але на сто перший раз хтось трапиться на вашому шляху...

Ніхто не безсмертний. Та найстрашніше, якщо ваша зухвалість та демонстративна неповага до інших водіїв стане причиною загибелі невинних людей. Навіть якщо відкупитесь у суді, відкупитись від власного сумління неможливо. Воно догризатиме вас до смерті.

Смертність на дорогах нашої держави у сім разів вища, ніж у країнах Європейського Союзу, і у десять разів, ніж в Японії. Статистика смертності на дорогах України вражає: за 26 років незалежності України на дорогах загинуло понад 160 тисяч людей. Щодня у ДТП гине приблизно 10 українців. На мирних дорогах втрачаємо більше, ніж у зоні АТО, де йде справжня війна. На дорогах ми самі собі оголосили війну. Їзда українців справді нагадує “битву без правил”. Саме свідоме ігнорування правил дорожнього руху, відсутність елементарної культури їзди, поваги до інших водіїв, є головною причиною аварій.

Єдиний шанс уникнути трагедій на дорогах — привчити себе за жодних обставин не порушувати правил. Почати можна з малого: перед пішохідним переходом завжди пригальмовувати, зупинятися і пропускати пішохода. Як би і куди б ви не поспішали, зупинитися і пропустити! Бути толерантним не лише щодо пішоходів, а й щодо колег-водіїв. Якщо хтось хоче виїхати з бічної вулиці на головну, ввічливо пропустити: одне авто перед вами погоди не зробить, а від почуття, що ви — ввічливий водій, настрій піднімається. Не раз перевіряла на власному досвіді. До речі, як водій з 20-річним стажем, віднедавна помітила одну закономірність: автомобіль, який ви пропустили перед собою, потім вчиняє так само і щодо інших водіїв. Не лише хамство заразне...

“Золоте правило” — ніколи не сідати за кермо, випивши спиртного. Навіть якщо це безневинна, на вашу думку, склянка пива чи бокал вина. А іншим зарубати собі на носі — якщо людина «за кермом», не вмовляти її випити “пару грам”. Не беріть гріх на душу, не ставайте потенційним спів­учасником злочину!

Більшість аварій, в тому числі і смертельних, стаються через великі швидкості. Деяким водіям, вочевидь, бракує адреналіну в крові і вони поповнюють його запас, натискаючи до упору на педаль газу. Не раз була свідком того, як водії на швидкісних трасах йдуть на обгін, грубо порушуючи не лише правила дорожнього руху, а й діючи всупереч здоровому глузду та інстинкту самозбереження. Так, ніби свідомо на той світ поспішають. Та навіть якщо траса вільна, і, здається, ніщо не перешкоджає вашій їзді з вітерцем, висока швидкість — це завжди невиправданий ризик, бо позбавляє водія маневру в разі форс-мажору. На дорогу у цю мить може вибігти тварина або ж щось може статися з авто (наприклад, відлетіти колесо,) і водій стає заручником власної хвацькості.

Причому ступінь хамства не залежить від крутизни машини, попри усталені стереотипи щодо водіїв-мажорів. За моїми спостереженнями, найбільше порушують правила дорожнього руху не крутелики на джипах (хоча такі також є), а водії старих і дешевих автомобілів на польській реєстрації та водії бусиків, що їздять до Італії. Ці взагалі “берегів не бачать”, їздять, не зважаючи ні на кого і ні на що...

Розумію, що волати до свідомості водіїв-хамів, мабуть, річ марна. Без батога ситуації на дорогах не змінити. Свідомість виховується значно ефективніше, якщо боляче бити по кишені. Нещодавно мого знайомого поліція зупинила за неправильне паркування. Та, виявилось, того спекотного дня він випив гальбу пива. Це задоволення йому коштувало 10 800 грн. штрафу. Коли говорила з його дружиною, думала, та буде нарікати на поліцію, мовляв, чоловік лише кілька ковтків зробив, а йому таке несправедливе покарання.... Натомість почула принципово інше: «Правильно зробили! А навіщо пив, якщо знав, що сяде за кермо». Думаю, мій знайомий, знаючи свою жінку і її економне ставлення до грошей, більше ніколи не сяде за кермо «під мухою». Високі штрафи багатьох дисциплінують!

Мудрий народ, навчений досвідом, недаремно вважає: тихіше їдеш — далі будеш. Та, головне, будеш живий і здоровий.

Схожі новини