Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підступна цифра 5

Вмирає старий вірменин, скликає родичів і знайомих і заповідає їм берегти євреїв. Молодий вірменин питає діда, невже це настільки важливо, що може бентежити вмираючу людину? “Так, — відповідає старий -. Бо з ними покінчать — за вас візьмуться”.

Пан Ващиковський, міністр закордонних справ Польщі, є відомим польським істориком. Але міністрів призначають, щоби вони переймалися сьогоденням і майбутнім, а не минулим. Тож безпека Польщі не сьогодні-завтра залежить від того, чи не опиниться вона знову між  Росією і Німеччиною, як це вже було 1939 року. Тоді не меморандум, а ратифікована парламентами Великої Британії, Франції і Польщі угода про  взаємну військову допомогу не  допомогла Польщі уникнути четвертого поділу.

Начальник Генерального штабу ЗСУ пан Муженко нещодавно попередив, що Росія формує нову 8-му загальновійськову армію, до якої увійдуть 144-та, 3-тя і 150-та мотострілецькі дивізії та кілька бригад. “За своєю організаційною структурою і озброєнням ці сили носять ознаки наступального характеру”, — підкреслив начальник Генштабу. На це й схожі повідомлення слід звертати увагу польським міністрам і парламентаріям, а не вдаватися до історичних спогадів і менторства стосовно українців.

У сьогоднішній Німеччині є соціал-демократична партія, яка входить до складу коаліційного уряду. Ця партія майже відкрито підтримує агресивні дії Росі, вона є прибічником стратегічного альянсу з Росією. Тож новий пакт Молотова-Рібентропа з 5-го поділу Польщі — не така вже й фантастика. 

Ой, підступна та цифра 5… Чи допоможе 5-та стаття статуту НАТО запобігти 5-му поділу Польщі?..  Щоб ця магічна цифра 5 не стала для поляків сумною, польським політикам варто перейматися сьогоднішнім днем, а не вчорашнім.

Тож бережіть українців!

Схожі новини