Передплата 2024 «Добра кухня»

Гривню тримають зерно, м'ясо і молоко

У січні-травні Україна експортувала до Європейського Союзу товарів на суму 6,755 мільярда доларів. Саме ці “зелені”, заходячи в Україну у вигляді експортної виручки наших підприємств, і створюють надлишок пропозиції валюти на міжбанку.

У травні, пригадую, у ЗМІ не бракувало прогнозів, які віщували українській гривні тривожне літо. Мовляв, традиційне осіннє послаблення національної валюти цього року може розпочатися значно раніше. Найімовірніше, вже у червні... На щастя, ці прогнози не справдилися. Навпаки, гривня зміцнилася: якщо на початку червня на міжбанківському валютному ринку за долар давали 26,27 гривні, то на початку серпня - 25,98. Зміцніла гривня у цей період і на готівковому ринку (початок червня 26,23, початок серпня - 25,90).

Улітку на міжбанку сформувалася надлишкова пропозиція іноземної валюти. Брак попиту компенсовував Національний банк, регулярно викупаючи “зелені”. Завдяки цьому НБУ за два місяці поповнив свої резерви на понад 350 мільйонів доларів. Аби трохи пригальмувати швидкість зміцнення гривні, 7 серпня Нацбанк купив на міжбанку чергових 50 мільйонів доларів (по 25,78). Але, оскільки продавати валюти комерційні банки хочуть більше (лише того дня пропонували 75 мільйонів “зелених”), зміцнення гривні продовжилося. У четвер, 10 серпня, долар на міжбанку можна було купити вже по 25,69 гривні.

Звідки ж узялися в нашої багатостраждальної гривні нові “крила”? “Експортна виручка надходить стабільно”, - цитує “одного з керівників НБУ” інтернет-портал www.ibc.ua. У січні-травні 2017 року український експорт виріс, порівняно з таким же періодом 2016-го, на 25,9 %. Левова частка цього зростання приходиться на експорт до ЄС, який за п'ять місяців року виріс на 25,2 %. У січні-травні Україна експортувала до Європейського Союзу товарів на суму 6,755 мільярда доларів. Саме ці “зелені”, заходячи в Україну у вигляді експортної виручки наших підприємств, і створюють надлишок пропозиції валюти на міжбанку. Отже, підтримують гривню... Суттєве зростання експорту до ЄС наочно демонструє, наскільки корисною для України є зона вільної торгівлі з Євросоюзом, передбачена Угодою про асоціацію.

Значний внесок у цю експортну “експансію” вносять українські аграрії. Експорт м'яса Україна збільшила у січні-травні 2017-го на 45 % (найактивніше українське м'ясо купують Єгипет, Нідерланди, Азербайджан, Білорусь, Ірак, Грузія, Гонконг, Німеччина, Казахстан і ОАЕ). Експорт молочної продукції зріс за півроку на 76,6 %, а цукру - майже у шість разів. Минулого року Україна зібрала рекордний урожай зернових - 65,65 мільйона тонн. Значну частину цього врожай продано за кордон, і ця валюта також підтримує гривню.

Тиждень тому Україна заплатила МВФ 450 мільйонів (борг за кредитом 2014 року). Ці гроші взяли із золотовалютних резервів, які становили на початок серпня понад 18 мільярдів доларів. Валютний ринок цієї виплати не помітив... Але що буде восени?

“ На думку переважної більшості опитаних нами керівників комерційних і державних банків, - пишуть експерти www.ibc.ua, - цієї осені не варто очікувати різких коливань курсу долара, спричинених якимись фундаментальними показниками економіки й банківського сектору... Хоча ніхто не виключив ситуаційні, незначні коливання ринку в бік послаблення гривні, пов'язані з традиційним осіннім пожвавленням ділової і політичної активності в країні”. Будемо сподіватися, політики економіці не нашкодять, і ці коливання будуть справді незначними.

 

Схожі новини