Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дуда вже не хоче бути “тінню” Качинського

Дуда зрозумів: якщо не заветує скандальні закони, то розділить з Качинським усю політичну відповідальність. І, замість увійти до історії, вляпається у неї…  І Дуда вирішив: слушний момент для того, аби вийти з тіні Качинського, нарешті настав. “Для президента це було справді важке й сміливе рішення, - оцінив легендарний лідер “Солідарності” Лех Валенса. - Президент починає почуватися президентом”.

Президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що накладе вето на два прийнятих парламентською більшістю закони - про Верховний суд і Національну раду судочинства. Проти цих законів активно протестувала опозиція, зокрема, партії “Громадянська платформа” і “Сучасна PL”, але Дуда балотувався у президенти від партії “Право і Справедливість” (ПіС), лідером якої є Ярослав Качинський. Чому ж Анджей Дуда не підтримав судову реформу правлячої партії, яка дала йому “путівку в життя”?

Заветовані президентом Польщі закони жорстко розкритикували лідери п'яти фракцій Європейського парламенту. Вони назвали судову реформу ПіСу, яка зробила би Верховний суд повністю підконтрольним уряду й парламентській більшості, “несумісним із членством Польщі в ЄС”. Екс-президенти Польщі, Лех Валенса, Александр Кваснєвський і Броніслав Коморовський, заявили: судова реформа ПіСу стане “початком тиранії і диктатури”. Відомі польські культурні діячі звернулися до Дуди із закликом заветувати скандальні закони. І нарешті, за закликом парламентської опозиції і громадських організацій на вулиці польських міст вийшли сотні тисяч громадян, - аби висловити свій протест партії Качинського.

Дуда зрозумів: якщо він не заветує скандальні закони, то розділить з Качинським усю політичну відповідальність. І, замість увійти до історії, вляпається у неї... “Як президент відчуваю, що ця реформа не збільшить відчуття безпеки, - пояснив своє рішення Анджей Дуда. - Усвідомлюю, що моє рішення критикуватимуть з обох сторін політичної сцени, зокрема, мої виборці... Закони про Національну раду судочинства й Верховний суд не стануть частиною польської юридичної системи”.

А може, рішення Дуди було узгоджене з Качинським та іншими впливовими гравцями ПіСу, зокрема, міністром юстиції Зьобром? Мовляв, Качинський і компанія відчули, що передали куті меду. І вирішили відступити (так само, як після масових протестів польських жінок ПіС дав задню із законом, що мав повністю заборонити у Польщі аборти).

Не думаю, що ця версія має під собою грунт. Анджей Дуда - політик хоч і молодий, але досить амбітний. Опозиція постійно “шпиняла” Дуду за те, що президент не має свого політичного обличчя, і є лише безмовною “тінню” Качинського. Дуда почав перетворюватися на комічний персонаж, із нього почали сміятися. А це найбільша небезпека для будь-якого політика... І Дуда вирішив: слушний момент для того, аби вийти з тіні Качинського, нарешті настав. “Для президента це було справді важке й сміливе рішення, - оцінив легендарний лідер “Солідарності” Лех Валенса. - Президент починає почуватися президентом”.

Що далі? Теоретично Сейм може подолати вето президента, для цього потрібні 3/5 голосів депутатів, присутніх у залі. Але на практиці, визнають у ПіСі, “ арифметика” не дасть цього зробити. Громадськість і опозиція обіцяють продовжити протести, Мовляв, Дуда заветував тільки два з трьох прийнятих більшістю “судових” законів, а той третій, про суди загальної юрисдикції, також небезпечний для польської демократії. “Платформа” і “Сучасна” відчувають, що ПіС зазнав сильного удару, і хочуть “добити пораненого звіра”... Але чи не найцікавіше - як відреагує на демарш свого “підлеглого” Качинський?

 

Схожі новини