Передплата 2024 «Добра кухня»

«Чому чорниця така дорога? Бо усі бурштин збирають»

Я  зовсім не базарна людина. У тому сенсі, що ходити на ринок за продуктами не маю часу. Зранку поспішаю на роботу, а ввечері, коли з роботи повертаюся, ринки зазвичай зачинені.

На вихідні, як правило, з міста виїжджаю. Тому продуктами закуповуюсь хаотично: або у супермаркетах, або у маленьких магазинчиках. Та кілька днів тому проходила повз Стрийський ринок. Хоч була вже  пізня година - близько 22.00, один чоловік все ще торгував тут фруктами. Вирішила купити диню. Серед розмаїття сезонних овочів та фруктів на його прилавку звернула увагу на ящик з полуницями. Оскільки, як я вже казала, на ринку буваю вкрай рідко, цього року полуницю їла, може, раз чи два. До речі, щоліта у мене з полуницями халепа: коли з’являються, то ранні страшно купувати, бо можуть бути з нітратами, та й дорогі. А потім несподівано з’ясовується, що сезон вже закінчився (вік полуниць короткий). Тож наїстися полуницями досхочу ніколи не встигаю. Зраділа, що трускавки ще є, і запитую, скільки коштують? «60 гривень», - каже продавець. Дорого, звичайно, але розумію, що сезон цих ягід минув. Цим, мабуть, і виправдана висока ціна. Поруч бачу скриньку з чорницями, де на картонці намальована ціна за літр - ті ж 60 грн. Сезон чорниць саме у розпалі, чому ж ці ягоди такі дорогі?! «Пані, та це недорого. Були ще дорожчі, - “заспокоює” продавець. - А чому такі дорогі? Бо ніхто їх збирати не хоче. Усі бурштин збирають. За нього на порядок більше платять, то хто на ягодах буде горбитися за копійки».

Чоловік каже,  раніше чорниці закуповував у перекупників з Волині та Рівненщини, де цих ягід повно. Вони там великі, соковиті. Натомість карпатські - дрібні, кислі. Їх заготівельники закуповують хіба що на варення чи на виготовлення фарби для автомобілів. Беруть у селян по 30 грн. за кілограм (один кг - півтора літра). Торік брали по 18-20 грн. А ось волинські завжди брали для продажу на ринках. Ціни були адекватні, бо пропозиція перевищувала попит. Та цього року ситуація змінилася: місцеві жителі не поспішають збирати чорниці, бо перекупники беруть їх задешево. А ось на видобутку бурштину можна заробити добряче. То який сенс гнути спину на ягодах? До того ж у Карпатах чорниці цього року слабо вродили через заморозки у травні (цвіт ягід померз). Тому і ціна висока. «Тож, пані, купуйте, бо через тиждень чорниці взагалі не буде».

Схожі новини