Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сталіну в Росії навіть Путін програє...

Зростання симпатій росіян до Сталіна й Путіна - це фактично та сама тенденція, яку породила й турботливо плекає теперішня російська влада. Тенденція “керованої демократії”, якій вже значно ближче не до демократії, а до диктатури.

Тільки-но уявіть: під час опитування у ФРН люди назвали найвидатнішою людиною фюрера нацистського рейху Адольфа Гітлера... Маячня? Жах? Ненаукова фантастика? Так, у сучасній Німеччині цього бути не може. Ця країна зі своїм тоталітарним минулим розпрощалася... На відміну від сучасної Росії. Її кривавий диктатор, тоталітарний лідер Радянського Союзу Йосип Сталін, зберігає серед росіян популярність. За результатами опитування “Левада Центру”, аж 38 % (!) громадян Російської Федерації назвали найвидатнішою людиною саме Сталіна.

За умовами опитування, респондентів просили назвати “найвидатніших” самим, а не вибирати із певного списку осіб. Значить, фігура Сталіна - це перше, що спадає на думку понад третині росіян... Хто на другому місці за популярністю? Його поділили президент РФ Путін і російський поет Пушкін, яких назвали “найвидатнішими” по 34% громадян РФ. У першій п'ятірці також Ленін (32%) і Петро I (29%). Як бачимо, троє з п'яти історичних постатей, яких жителі сучасної Росії вважають “найвидатнішими”, - криваві тирани, на сумлінні яких мільйони загублених життів. Тягнеться за цими людожерами й Путін, саме тому він, очевидно, так подобається опитаним... Замкнув двадцятку “найвидатніших” із 6 % підтримки перший і останній президент Радянського Союзу Горбачов. Та й то невідомо, за що саме його відзначили російські громадяни. Чи за демократичну Перебудову, чи за те, що на схилі літ заявив, що Крим має належати Росії...

Цікава динаміка: 1999 року в рейтингу “найвидатніших” для росіян постатей лідирував Петро I, за ним ішли Ленін і Пушкін. 2003-го Пушкін віддав “бронзу” Сталіну, а вже 2012 року радянський диктатор вирвався вперед і став “чемпіоном” - 42% підтримки. Далі йшли Ленін і Петро I (по 37%), Пушкін (29%), а п'ятим у рейтингу “найвидатніших” був Путін (22%). І ось президент РФ уже на другому місці… Зростання симпатій росіян до Сталіна й Путіна - це фактично та сама тенденція, яку породила й турботливо плекає теперішня російська влада. Тенденція “керованої демократії”, якій вже значно ближче не до демократії, а до диктатури.

Товарищ, верь: взойдет она,

Звезда пленительного счастья,

Россия вспрянет ото сна,

И на обломках самовластья

Напишут наши имена!

На жаль, наразі бачення Пушкіна не справджується. “Самовластье» у сучасній Росії відродилося й почувається впевнено... А інакше і не могло бути! Ті ж німці простилися з фантомною “панацеєю” у вигляді “сильної руки” лише тому, що в Німеччині після Гітлера було проведено ретельну денацифікацію. У колишньому ж Союзі десталінізація лише розпочалася, сміливою промовою Хрущова на ХХ партз'їзді, а потім її поховав Брежнєв... За Горбачова про злочини Сталіна і його поплічників було сказано більше, але, як з'ясувалося, недостатньо. Прийшов Путін, який Cталіна шанобливо називає Йосипом Віссаріоновичем, і тінь вусатого диктатора знову накрила Росію...

 

Схожі новини