Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від нашої вишиванки Росію «ковбасить», як вампіра від часнику

До сліз зворушило відео з парламенту Канади, де на День вишиванки частина парламентаріїв одягнула український національний одяг. Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, яка має українське коріння, прочитала у вишиванці свою доповідь.

Українська вишиванка ще з радянських часів вважається символом патріотизму та нескореності. Якщо хтось у Радянському Союзі одягав вишиванку та йшов вулицею, то цей вчинок сприймався як своєрідний виклик, ледь не як прояв дисидентства. За вишиванку могли і з університету вигнати... Сьогодні вишиванка стала модним трендом. Вишиту сорочку чи сукню одягають зазвичай на свята - ювілеї, весілля, просто у вихідні на шпацер. Ну і, звичайно, на День вишиванки та День незалежності. Вишиванку облюбували дизайнери брендового одягу. Причому не лише українські. Нещодавно американське видання Vogue опублікувало статтю “Вплив України на подіум більший, ніж ви думаєте”, в якій автор пояснює, звідки взялась вишиванка і чому має таку шалену популярність у світі. Вишиванка стала не лише символом любові до своєї країни та уваги до своїх коренів, а й ознакою гарного смаку та стилю.  При цьому свого протестного значення не втратила. Яскравим свідченням цього і є вчинок канадських парламентаріїв, які вже не перший рік на День вишиванки одягають вишиті сорочки. І чомусь це сприймається більш щиро, ніж парад мод на День вишиванки у Верховній Раді.

Вишиванки у парламенті Канади - це не просто данина моді чи демонстрація патріотизму, це насамперед прояв солідарності з Україною, яка воює з Російською Федерацією. Це, якщо хочете, антиросійська акція, протест проти неоімперської політики Путіна. Якщо в Радянському Союзі вишиванки носили так звані антисовєтчики, то нині - антипутінці.

Але показово, що і тоді, і тепер українська святиня викликає у ворога несамовиту лють. Пам’ятаєте,  як чемпіона світу з шашок, українця Юрія Анікєєва, дискваліфікували на три роки лише за те, що вийшов на нагородження у вишиванці. Керівництво Міжнародної асоціації шашок, де заправляють росіяни, було роздратоване демонстративним вчинком українського спортсмена. Навіть в українському національному одязі нинішні путіністи бачать загрозу своїм імперським амбіціям. Від нашої вишиванки їх “ковбасить”, як вампіра від часнику. “Це не парламент Канади! Це якесь гніздо бандерівщини! Тепер зрозуміло, чому у них такий держборг”, - російський пропагандистський телеканал “Россия 24”, коментуючи акцію солідарності канадських парламентаріїв з Україною, не може приховати своєї ненависті до вишитих сорочок.

Не даремно вважається, що вишиванка — це ще й оберіг, така собі броня від сил зла...

Схожі новини