Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи не забагато відповідальності на тендітні жіночі плечі?

У латвійській Ризі завершився 18-й чемпіонат Європи з шахів серед жінок.

Перемогла грузинська шахістка Нана Дзагнідзе, що набрала 8,5 очка, випередивши двох росіянок, які набрали на півочка менше — Олександру Горячкіну та екс-львів’янку Алісу Галямову. Одразу за призерами розмістилися 12 учасниць, які набрали по 7,5 очка. Серед них і українки: Марія Музичук (5-е місце), Наталія Жукова 11-та) та Інна Гапоненко (15-та). Юлія Осьмак (17-та) здобула 7 очок, Анна Музичук, Наталія Букса і Ольга Бабій опинилися поза межами першої двадцятки, маючи по 6,5 очка. Чемпіонка України Єлизавета Малахова та Ольга Іваненко набрали по 6 очок, а Євгенія Долуханова — 5.

Нана Дзагнідзе заслужено здобула титул чемпіонки Європи. Його в неї ще не було, хоча 30-річна грузинка володіє різноманітними званнями, починаючи з тих, які здобула у 10-річному віці, коли вперше перемогла серед дівчаток Європи. Нині ж Дзагнідзе - визнаний лідер жіночих шахів Грузії. Нана не один рік очолює грузинську збірну, що належить до найсильнішого світового квартету (Китай, Україна, Росія та Грузія).

За крок від п’єдесталу зупинилася наша Марічка Музичук. На фініші три партії поспіль зіграла унічию, одну з них - з чемпіонкою. Приємно, що на такому високому рівні виступили інші членкині української збірної, що робить її шанси перед командними чемпіонатами світу та Європи досить високими. Останніми роками жіноча команда України постійно потрапляє до числа призерів.

Добре виступила наймолодша львів’янка Наталія Букса. Вона грала досить відважно (чотири перемоги), але не завжди обирала правильне продовження, що виливалося у тривалу боротьбу за кожне очко. Утім, дівчина за останній рік взяла участь у кількох престижних змаганнях, що значно збагатило її досвід у грі проти найсильніших.

У багатьох прихильників шахів виникає запитання: чому рейтинг-фаворит турніру Анна Музичук опинилася поза межами першої десятки? Після феєричних перемог на чемпіонатах світу більшість журналістів відправляли її за черговим титулом... Аня виглядала у кожній партії впевнено, але не демонструвала таку ж наполегливість у пошуку перемоги, як у попередніх змаганнях. Проти неї всі обирали «важкопробивні» дебюти і завжди були готові поділити очко…

Очевидно, далася взнаки творча і, мабуть, фізична втома, адже після здобуття звання чемпіонки світу з рапіду й бліцу Анна Музичук брала участь у сильному турнірі в Гібралтарі (10 партій), потім переїхала до Тегерана (16 партій), і ось тепер у Ризі зіграла 11 партій. Чи не забагато спортивної відповідальності на тендітні дівочі плечі?.. Як мені видається, об’єктивний аналіз ризького виступу та повноцінний відпочинок дозволить Анні Музичук повернутися на світову вершину жіночих шахів. Зрештою, у рейтинг-списку вона досі там - на високій третій позиції.

Схожі новини