Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Між ФРН і США почалася валютна «війна» 

На міжнародній конференції з безпеки у Мюнхені канцлер Німеччини Анґела Меркель захищалася від звинувачень радника президента США з торговельних питань Пітера Наварро.

На його думку, Німеччина має нечесні торговельні переваги - через занижений курс євро щодо долара США. 

 Оскільки низький курс своєї валюти сприяє експортерам  (а ФРН є найбільшим у Європі експортером промислової продукції, у тому числі до США), Німеччина зацікавлена у низькому курсі євро щодо долара. Розуміючи, що звинувачення у нечесності можуть призвести до обмежувальних заходів американського уряду, які завдадуть шкоди німецьким експортерам, канцлер Меркель пояснила: курс євро жодним чином не залежить від дій німецького уряду, бо Європейський центральний банк є незалежною установою, яка здійснює заходи на користь всіх країн єврозони, а не лише Німеччини. 

У цій суперечці - конфлікт інтересів між США, які зацікавлені у скороченні торговельного дефіциту, і європейськими експортерами, економіка яких залежить від збільшення обсягів експорту. Обидві сторони визнають: зростання експорту, що є результатом перемоги в чесній конкуренції, обмежувати не можна. Але чи є конкуренція чесною? Тут думки сторін розходяться... 

Нас не цікавить, яка з двох сторін має рацію. Нас цікавить, чи німецький бізнес буде задоволений тим, як канцлер Меркель захистить його експортні інтереси. Від цього залежатимуть результати осінніх парламентських виборів у ФРН. Якщо партія християнських демократів, яку очолює Анґела Меркель, поступиться соціал-демократам, яких очолює Зігмар Габріель, то це матиме далекосяжні наслідки для миру в Європі. Зокрема, для України.  

Прихід до влади соціал-демократів означатиме будівництво газопроводів із РФ до Європи в обхід України. Це розв’яже Росії руки для збройного захоплення України.

Але чи може незалежність Української держави залежати від волі німецького електорату?.. На щастя, на відміну від минулих часів, в України нині є професійний Генеральний штаб Збройних сил. Є Сухопутні війська, що з дня на день міцнішають. Саме ЗСУ, а не Мінські угоди, є єдиним гарантом незалежності, і тільки їм, а також зміцненню сил ППО, справді немає альтернативи. Бо якщо наша армія буде достатньо сильною, Україну не цікавитиме, хто виграє вибори в Німеччині.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень