Передплата 2024 «Добра кухня»

Відкритий лист до львівських журналістів

Шановні колеги!

У Національній спілці журналістів України щиро стривожені публічним резонансом та протестами авторитетних львівських журналістів, які викликала новина про прийом до лав НСЖУ Мирослава Хом’яка. При тому, що М. Хом’як має причетність до медіа (його родичі володіють, а він керує радіо «Львівська хвиля») серед журналістів він відомий активною боротьбою з опозиційно налаштованими львівськими ЗМІ. Мирослав Хом’як у першій половині 2000-х очолював податкову інспекцію у Львові і разом з очільником обласної податкової адміністрації Сергієм Медведчуком брутально тиснув на «Львівську газету» і газету «Поступ». Зокрема, відбувалися «маски-шоу» озброєних податківців у редакції «Львівської газети», вилучалася комп’ютерна техніка, а одного із засновників видання було арештовано.

Вважаю, що при всій демократичності і відкритості НСЖУ, в нашій організації немає місця тим, хто свідомо і брутально нищив свободу слова, порушував права журналістів. Бо інакше ми маємо толерувати і прес-службу «Беркута», і авторів темників, і, зрештою,  «тітушок»…

На жаль, ми констатуємо в Україні системну проблему — безкарність за порушення прав журналістів. Але це зовсім не означає, що непокарані вороги вільного слова можуть вимагати поваги та визнання журналістської спільноти.

Та, зрештою, питання можливого перебування у лавах НСЖУ пана Мирослава Хом’яка — за львівськими журналістами.

Вважаю, що гарною нагодою подискутувати щодо професійних стандартів, журналістської гідності та захисту наших прав стане велике і поважне зібрання львівських колег наступного тижня. Адже 17 лютого скликається звітно-виборна конференція Львівської облорганізації НСЖУ. Львівські журналісти мають визначатися і зі складними викликами сьогоднішнього дня, і з планами та солідарними діями на майбутнє.

Схожі новини