Передплата 2024 «Добра кухня»

Ще раз про кохання. У кіно

Поетеса, художниця і видавець Христина Венгринюк запитала на своїй сторінці на Фейсбуку, який би фільм про кохання їй порадили подивитися. І протягом кількох годин отримала понад сотню пропозицій.

Порадили “Orangelove” Алана Бадоєва, “Нічого особистого” Урсули Антоняк, “Мости округу Медісон” з Меріл Стрип, а також “Ніжність” з Одрі Тоту, “Небезпечну ілюзію” з Шайа Лабафом, “Помсту” з Кевіном Костнером, “Грозовий перевал” з Томом Харді, “Мої чорничні ночі” з Джудом Лоу та Норою Джонс, “Не йди” з Пенелопою Крус і навіть хіт 60-х “Соняшники” з Софі Лорен та Марчелло Мастроянні.

Дехто називав одразу по кілька фільмів, як-от письменник Олексій Чупа: “Сестра твоєї сестри”, “Моє літо любові”, “Мій найкращий коханець”, “Короткий фільм про кохання”. Письменниця Лариса Денисенко запропонувала “Приходить жінка до лікаря”.

Назви кількох фільмів повторилися не раз: “Франц” Франсуа Озона та “Виживуть тільки коханці” Джармуша, а ще “Закохайся в мене, якщо наважишся”, “Англійський пацієнт”, “Мій король”, “Ніжність” (той самий, з Одрі Тату).

Хвалили “Кейт і Лео”, “Розмальовану вуаль”, “Поки ти спав”, “Щоденник пам’яті”, “Листи до Джульєтти”...

Відносно деяких фільмів (скажімо, “До зустрічі з тобою”) робили приписку: “Краще читати, а потім дивитися. У книжці все глибше”. Фільм знято за романом Джоджо Моєс.

На заклик відгукнулися чоловіки і жінки різного віку, хтось пожартував: “Чоловікам не можна дивитись порнофільми, а жінкам фільми про любов, бо і перші і другі потім думають, що так буває в житті”. Загальний список пропозицій вийшов довгенький. Багато що з нього бачила, дещо ні. Записала собі: подивитись “Любов Гаспара Ное”, який назвала кращим фільмом 2016 року перекладачка Ірина Славінська. Пролунало від когось: “Олдбой”, звісно!” І кілька гаряче підтримали. Записала і його, не пригадую такого.

А що порадила б я? “Любов” Ханеке. Такої ж думки поетеса Любов Якимчук. Чудовий фільм. А ще “Молодість” Соррентіно. Здається, у цьому обговоренні “Молодість” ніхто не згадав, та й він не лише про кохання. Варто було б зазирнути в індивідуальний “список переглянутих фільмів” за останні роки, та він зараз не зі мною. Але можу порадити тим, хто полюбляє зимовими вечорами не лише читати, а й дивитися фільми в Інтернеті, заходити на сайти, де пропонують фільми та серіали українською мовою. Скажімо, http://ua-cinema.com або http://uaserials.pro/. Бажання подивитися на Старий Новий рік світлу історію про вічне кохання — це, мабуть, бажання багатьох.

Схожі новини