Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Невже у нас досі немає інших способів національного самовираження, крім вишиванки?»

Не всім до вподоби нова, патріотична форма футболістів «Динамо».

«Невже у нас досі немає інших способів національного самовираження, крім вишиванки?»
«Невже у нас досі немає інших способів національного самовираження, крім вишиванки?»

На суботній календарний матч чемпіонату України проти «Дніпра» футболісти київського «Динамо» вийшли в оновленій формі. Традиційний дизайн клубних біло-синіх кольорів з відомою всій Європі емблемою доповнив орнамент  на футболках, який робить їх схожими на вишиванки.

Вишита форма «динамівців» викликала жваве обговорення. Багатьом сподобалась. Мовляв, молодці, демонструють усім, особливо клятим ворогам, що вони - справжні патріоти! От якби ще й жереб звів їх у Лізі чемпіонів з яким-небудь російським клубом, хай би москалі показилися!  Хтось каже: а як до цього поставляться іноземні легіонери?  

Але є й категоричні противники динамівських футболок-вишиванок. Один з них — художній керівник легендарного ансамблю «Кобза», народний артист України Євген Коваленко, якого важко запідозрити у відсутності естетичних смаків і симпатій до улюбленої команди. «Здалеку це виглядає як якась невиразна бліда смужка на грудях футболістів. Те, що це орнамент-вишивка, буде видно лише телеглядачеві, коли камери показуватимуть гравця великим планом, - каже маестро. - У Європі взагалі ніхто не збагне, що воно таке. Та головне — невже у нас досі немає інших способів національного самовираження, крім вишиванки? Вони б ще сині шаровари понатягали!  Може, дівчатам з усіх збірних під час змагань на голови віночки начепити? Кожна форма одягу — ділового, повсякденного, сценічного, спортивного в тім числі, має свої правила, відповідність і доцільність. Уявіть собі, якби «Кобза» вийшла на сцену в трусах і футболках, хай навіть з вишитим орнаментом на грудях!  

«Скромною вишивкою, та ще й клубних кольорів, футболки не зіпсуєш, - вважає натомість народний артист України Павло Дворський. — Хай грають хоч у халатах, аби гру показували. Якщо «динамівці» у футболках з орнаментом наступного року піднімуть Кубок переможця Ліги чемпіонів, я тільки радітиму!»

Схожі новини