Передплата 2024 «Добрий господар»

Аграрний ринок як індикатор політичних настроїв голландців

Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко за три тижні до референдуму в Нідерландах навів такі цифри двосторонньої торгівлі України з Нідерландами.

В 2015 році торгівля товарами аграрного сектору становила 680 мільйонів доларів, з яких Україна відправила продукції на 580 мільйонів, а Нідерланди — лише на 100 мільйонів. Тобто дисбаланс майже у 6 разів! Також пан Павленко навів статистику за січень 2016 року: товарообіг виріс більш ніж на 50% порівняно зі січнем минулого року, але тенденція в дисбалансі не змінилася. Україна експортувала на 81,8 мільйона, а імпортувала тільки на 16,3 мільйона доларів. Якщо такий дисбаланс був би на користь Нідерландів і референдум проводився у нас, то його результат був би таким самим: більшість українців у здоровому глузді висловилися би проти такого дисбалансу в торгівлі.  Нагадаю, референдум проводився щодо Угоди про асоціацію України з ЄС, складовою частиною якої є угода про створення  зони вільної торгівлі з Україною, а не на тему, чи слід коли-небудь приймати Україну до Європейської спільноти.

Що слід зробити, аби голландці змінили свою думку? Скоротити дисбаланс у торгівлі з Нідерландами. Як у старому анекдоті про урок математики в грузинській школі: «Гіві, скільки буде 5 х 5?». Гіві довго ворушить губами й каже: “35, пане вчителю”. Вчитель йому відповідає: “5 х 5 буде 25,26, в крайньому випадку 28, але аж ніяк не 35”. Якби дисбаланс у торгівлі становив 2 або 2,5 раза голландці не проводили би референдуму взагалі. Але в 6 разів - це, як кажуть, перебір.

 Вирівнювання торговельного балансу, особливо продовольчими товарами, є не тільки справедливим з точки зору голландців, але ще, більшою мірою, щодо переважної більшості українців, які живуть на зарплату. Конкуренція з боку європейських товарів, і в тому числі голландських, суттєво зменшила би ціни на продовольчі товари в Україні. В умовах низьких зарплат і підвищення цін на комунальні послуги це вкрай необхідно, щоб зупинити зубожіння більшої частини населення.  

Ринкова економіка краща за планову, бо конкуренція збільшує працездатність і пришвидшує прогрес суспільства. Але капіталізм тільки тоді стає привабливим, коли враховує інтереси всього суспільства, а не окремих промислових угруповань. Тобто це має бути капіталізм з людяним обличчям. До речі, у голландців так воно і є.

Схожі новини