Передплата 2024 ВЗ

Байдена слухали. Та чи почули?

Якщо ні, другого американського попередження може і не бути, застерігають експерти.

Байдена слухали. Та чи почули?
Байдена слухали. Та чи почули?

Чи справдяться сподівання, які багато хто покладав на візит в Україну віце-президента США (розцінюючи це як копняк для влади, яка загралася в імітацію реформ і боротьби з корупцією), — питання часу. А ось те, що промова Джо Байдена у Верховній Раді прикувала увагу і справила враження, - факт. Підкуповувала не лише емоційність американського гостя, а й те, що він не відбувся дипломатичними «сухостями» - називав речі своїми іменами.  

Хоч у депутатів вистачило совісті не явити перед Джо Байденом напівпорожню залу: ганебною порожнечею у секторах не зяяло. Та й від звички «що б його зробити, коли нічого робити» (газети почитати, мобілкою побавитися чи подрімати?) народні обранці на час сеансу «байденотерапії» відмовилися. Слухали уважно. 

Зрештою, послухати було що. Хоча Джо Байден озвучував очевидні речі, те, як і де він це робив, банальністю не назвеш. Одна річ — жорстка розмова за зачиненими дверима (що це таке у виконанні Джо Байдена, відчули і президент Порошенко, і прем’єр Яценюк), інша — публічний прочухан для українських «владовершителів». За недореформи, недоборотьбу з корупцією, недодемократію. 

Застерігаючи від чергової «ери втрачених можливостей», Джо Байден нагадав про профукані політиками шанси для України після Помаранчевої революції. І закликав не наступати на ті ж граблі, пам’ятаючи, якою ціною далася українцям    ще одна історична можливість виправити те, що заважає Україні зайняти своє місце під сонцем. 

Там, де процвітає корупція, не може бути справжньої демократії. І видаляти цю ракову пухлину потрібно не примочками, а скальпелем. «Ще не все зроблено, - заявив Джо Байден. - Недостатньо організувати Антикорупційне бюро. Щоб вести боротьбу з корупцією, треба провести судові реформи, аби можна було притягнути до відповідальності... Олігархи чи не олігархи, всі повинні сплачувати податки. Корупція відбирає ресурси у народу, не допускає розвитку економіки». 

Говорячи про ситуацію на Донбасі, Джо Байден не уникав слів «агресія Росії», «окупація». «Ми вважаємо, що всі народи повинні мати право на суверенітет. На цьому — крапка, - наголосив віце-президент у своєму виступі. - У XXI столітті країни не можуть, і ми не можемо дозволити їм перекроювати кордони силою. У цьому і полягають основні правила. Росія порушила ці правила і продовжує порушувати їх. Вона окупувала незалежну українську державу. США наголошують, що ніколи не визнають спроби Росії окупувати Крим. Немає виправдання таким діям. Росія продовжує перекидати своїх військових, танки через кордон, і все це управляється Москвою. Але США продовжать протистояти російській агресії. Ми об’єднали світ і підтримуємо Україну». 

Після ремарки про Крим зал (президія, депутати, міністри) аплодував американському гостеві підвівшись. У соцмережах з цього приводу іронічно підмітили: «Ракова пухлина плескала стоячи». 

На завершення виступу Джо Байден процитував Тараса Шевченка, закликавши: «Ви самі повинні керувати своєю долею». Дехто з парламентаріїв поспішив виконувати «заповіт», розтлумачивши його так, що першим кроком на шляху до  покращення має стати відставка уряду і генпрокурора. Поповзли навіть чутки про активний збір підписів за звільнення Кабміну. 

Проте думки щодо шансів Яценюка і Шокіна залишитися на своїх посадах розійшлися. Судячи з експертних оцінок, у прем’єра їх більше, ніж у генпрокурора. Мовляв, попри серйозні претензії до Кабміну і його керівництва, у Білому домі не зацікавлені у відставці Яценюка, оскільки розуміють, що це лише загострить політичну кризу в Україні, похитнувши і без того нестійку стабільність. «Яценюк — не дуже успішний прем’єр (м’яко кажучи). Але будь-які спроби команди президента прибрати його після 11 грудня (коли спливе річний термін недоторканності уряду. - «ВЗ») не знайдуть розуміння на Заході , - каже політолог Вікторія Подгорна. - Бо для США очевидно, що будь-який інший прем’єр може і не набрати більшості. А значить — дострокові вибори, що може далі дестабілізувати ситуацію. І особливо очевидно, що будь-який наступний прем’єр не матиме ні власної фракції, ні підтримки у парламенті. А значить — буде заручником президента. Монополізація влади — точно не варіант для успішних реформ. Тому для США Яценюк — насамперед важливий елемент у системі політичного балансу».      

Зрештою, 11 грудня не за горами. Тож чекати, чиї прогнози справдяться, недовго залишилося...

Схожі новини